Comuna V?rfurile impresionează prin simplitatea localnicilor, peisaj, dar şi prin diferite lucrări de modernizare
29.06.2009
⋅ 0 comentarii
Vârfurile este una dintre cele mai frumoase comune din judeţul Arad, din punct de vedere al poziţiei geografice, fiind aşezată la poalele Munţilor Bihor şi Codru Moma, în nord - vestul depresiunii Hălmagiu, pe râul Crişul Alb. Cei aproximativ 3.000 de locuitori se ocupă în special cu prelucrarea lemnului şi cultivarea pământului. Chiar dacă se află la o distanţă destul de mare de municipiul Arad, 128 de kilometri, Vârfurile a început să se dezvolte în ultimii ani. Comuna Vărfurile are în componenţă opt sate: Vârfurile, Avram Iancu, Groşi, Lazuri, Măgulicea, Mermeşti, Poiana şi Vidra. Edilul comunei, Radu Giurgelea, aflat la al doilea mandat, se îngrijeşte pentru bunul mers al comunei, în aceste zile ocupându-se de demararea unui proiect de introducere a reţelei de apă. „Avem mai multe proiecte în vedere, însă printre cele mai importante se numără extinderea reţelei de apă în comună. Zilele trecute am avut licitaţia şi sperăm ca, în scurt timp, să ne apucăm de treabă”, ne spune Radu Giurgelea, primarul comunei. Într-adevăr în satul Vârfurile doar în proporţie de 80% a fost realizată reţeaua de apă, iar acum, prin proiectul demarat, se urmăreşte completarea reţelei în acest sat, dar şi extinderea acesteia în satele aparţinătoare, Avram Iancu, Vidra, Măgulicea şi Lazuri. „Pentru cele patru sate este posibilă alimentarea cu apă potabilă fără să fie nevoie de pompare, deoarece relieful permite acest lucru”, ne explică primarul. Şi localnicii sunt foarte încântaţi că vor avea apă potabilă la reţea, având astfel posibilitatea să îşi cumpere şi maşini de spălat şi să îşi construiască băi.
Şi asfaltarea drumurilor a intrat în atenţia primaruluiAdministraţia locală pune un important accent pe starea drumurilor comunale. Deoarece satele apărţinătoare de comună sunt destul de răsfirate, drumurile de acces sunt şi ele destul de vechi şi neîntreţinute, cea mai mare problemă fiind în perioada ploioasă. Astfel, primarul se ocupă de asfaltarea drumului care face legătura între satele Vârfurile şi Vidra, care se va asfalta în zilele următoare. Drumul comunal 42, ce face legătura între Măgulicea şi Mermeşti a fost deja asfaltat, oamenii putând circula liniştiţi pe acel tronson. „Sperăm să finalizăm cât mai repede şi asfaltarea pe drumul dintre Vârfurile şi Vidra. Sunt foarte multe lucruri de făcut în comună dar nu le putem face decât treptat” ne explică Radu Giurgelea. Clădirea Primăriei se află şi ea în renovare, faţada, interiorul fiind deja renovate, modernizate. În faţa Primăriei a fost amenajată o parcare, atât pentru angajaţii instituţiei, cât şi pentru cei care au diferite probleme la Consiliul Local.
Căminul Cultural va deveni un loc ideal pentru nunţi sau botezuriUn alt proiect pe care administraţia locală doreşte să îl finalizeze în acest an este reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural din Vârfurile. Proiectul prevede extinderea căminului, realizarea unei săli în care să se amenajeze bucătăria cu toate cele necesare. De asemenea va fi modernizat interiorul şi refăcută faţada acestuia. „Am vrea să amenajăm Căminul astfel încât să se poată desfăşura acolo nunţi, botezuri, pomeni sau diferite evenimente culturale, locale. În zonă nu există prea multe restaurante sau spaţii moderne unde să se facă nunţi. Ar fi ideal ca lumea să îşi poate organiza evenimentele acolo”, explică primarul.
Campusul şcolar nu se va mai construi în VârfurileAnul trecut s-a propus construirea unui campus şcolar pentru şcoala de arte şi meserii cu specializarea agroturism montan, care urma să se înfiinţeze în localitate. Dar, printr-un ordin al Ecaterinei Andronescu, ministrul educaţiei, cercetării şi inovării, începând cu anul şcolar următor (2009 - 2010), Şcolile de Arte şi Meserii (SAM) au fost desfiinţate, iar Grupurile Şcolare care au avut clase de SAM au fost nevoite să le desfiinţeze şi să înfiinţeze în cadrul liceului o filieră tehnologică unde materia predată este asemănătoare cu ceea ce se făcea la SAM. „Campusul nostru nu se va mai construi pentru că la Vârfurile nu există liceu. Campusul trebuia să servească Şcolii de Arte şi Meserii, să fie dotat cu diferite spaţii şi ateliere, cu aparatura necesară. Noi am avut un control de la ARACIP care trebuie să ne dea aprobarea pentru funcţionarea SAM. Am primit aprobarea dar între timp s-a desfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii. Noi nu avem aprobare pentru a funcţiona ca şi liceu, chiar dacă foarte mulţi viitori liceeni din comună au semnat cum că doresc să urmeze cursurile la specializarea propusă de noi - agroturism montan”, spune Giurgelea. Într-adevăr, la Vârfurile nu mai există clase de liceu de pe vremea comunismului, elevii fiind nevoiţi să înveţe la Grupul Şcolar din Gurahonţ sau chiar la diferite licee din Arad. În privinţa Şcolii Generale din localitate, imobilul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea a fost reabilitat încă din primul mandat al actualului primar. „Când am venit eu la Primărie şcoala din Vârfurile nici nu avea aviz sanitar de funcţionare. Am renovat-o şi am modernizat, atât interiorul, cât şi exteriorul, acum având toate avizele necesare”, explică primarul. De asemenea au fost modernizate şi Grădiniţele pentru copii de la Vârfurile, Avram Iancu, Măgulicea şi Lazuri.
Nedeia de la Tăcăşele - una dintre cele mai mari manifestări folclorice din judeţÎn fiecare an, comuna Vârfurile organizează o Nedeie câmpenească, pe valea Tăcăşelelor, care reuneşte mii de vizitatori. Aici pot fi întâlniţi localnici, tineri din zona Sebiş - Hălmagiu, dar şi din municipiu sau din judeţele învecinate. Evenimentul este organizat pe o porţiune de câmp de la marginea şoselei, aici participanţii venind cu o zi sau chiar două înainte, cu corturile. „Anul acesta Nedeia s-a bucurat de un real succes. Cred că au fost mai mulţi oameni decât au fost anul trecut şi acum doi ani, împreună. Până la urmă a ţinut şi vremea cu noi şi oamenii s-au bucurat de un weekend la iarbă verde, cu muzică şi diferite manifestări culturale”, ne povesteşte Radu Giurgelea.
Sursa:
Observator.info