Stire

Macea: ?Un an al reabilitărilor şi un proiect important ?n viitorul apropiat, clinică modernă bazată pe apă termală?

06.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Un proiect de anvergură, râvnit de toate primăriile – se află în fază de finalizare la Macea, extinderea totală a reţelei de apă pe tot cuprinsul comunei. Chiar dacă banii sunt puţini şi nimeni nu exclude „criza” din calculul fiecărei zile, totuşi, treburile nu stau în loc, administraţia locală încercând să menţină un echilibru constant al realizărilor, străduindu-se din răsputeri pentru înfăptuirea obiectivelor propuse.
Paşi gospodăreşti spre oraşMacea te primeşte luminoasă, aşa cum sunt şi oamenii de aici, harnici şi plini de umor. Cum să facă rabat de la această „genă” a localităţii, primarul Ioan Mercea? Discutăm deschis despre acesată jumătate de an care a lăsat în urmă, iată, realizări. „Pe lângă acest proiect de extindere a reţelei de apă pe toată comuna, aflat în curs de finalizare, mai avem în lucru – la nivel de proiect – licitaţia pentru reabilitarea şcolii generale din Sânmartin (banii de la MEC), aducţiunea conductei de gaz (deja făcută), urmând ca în luna iulie să se continue cu încă 27 km pe tronsonul Macea-Sânmartin, actualmente finalizându-se aducţiunea pe traseul Curtici-Macea. Totodată, avem în construcţie o sală mare de sport în comună, dotată la standard. Se continuă cu pietruirea străzilor având deja asfaltat un kilometru.” Pe lângă acestea, comuna nu a fost lăsată în acel primitivism rural destul de des întâlnit – dispunând de două dispensare umane la Macea, unul la Sânmartin, o farmacie umană, fibră optică, telefonie, internet, super-market, staţie Peco, fast-food. Învăţământul este reprezentat de două şcoli la Macea şi două la Sânmartin, aici, însă, degradate. „Grădiniţa funcţionează în casa de măicuţe a parohiei romano-catolice, urmând să se reabiliteze în cursul acestui an, după prelungirea contractului (pe 20 de ani) cu parohia.  Oricum, după ce Sânmartin va beneficia de o şcoală nouă, aici va funcţiona şi grădiniţa. În schimb, la Macea cele două unităţi preşcolare sunt puse la punct. Decât să facem câte puţin şi peticit, mai bine le dotăm cu tot ce trebuie în fiecare an.”
Anul 2009 al reabilitărilorFondul funciar este aproape de final privind eliberarea titlurilor de proprietate, în afara câtorva cazuri în care punerea în posesie se va face din păşune. „Din păcate asta e realitatea cam peste tot, păşunea este foarte puţină şi vom tăia şi de aici... Într-adevăr, suntem o zonă cu multe animale, peste 6000 ovine, dar problema ciobanilor s-a mai aşezat, oamenii şi-au cumpărat terenuri din păşune, aşa că s-a cam terminat cu scandalurile”.O atenţie deosebită s-a acordat de terenurilor pentru tineri – aproximativ 90 de locuri de casă (Macea şi Sânmartin). „La Macea vom face „Cartierul Tineretului”, urmând să-l dotăm cu utilităţi – (curent electric, drumuri pietruite, etc.) dar avem şi terenuri la licitaţie, 1000 mp.”Macea se numără printre localităţile cu cele mai multe lăcaşuri de cult, similară comunei Secusigiu. Comuna are două biserici ortodoxe, două biserici romano-catolice, două case de rugăciune baptiste, două adventiste şi două penticostale. Lume multă, opţiuni, aşijderea. Spaţiul măcean este cunoscut şi pentru talentul artistic nativ al oamenilor de aici. „Biserica ortodoxă are un cor superb, avem formaţii de dansuri populare, taraful local, fanfare, corul de copii al bisericii ortodoxe  -  mult tineret instruit să ducă mai departe frumoasele tradiţii locale – adaugă mândru primarul Mercea. Suntem preocupaţi, de asemenea şi de reabilitarea spaţiilor verzi, a parcurilor din comună – proiect pe care l-am depus la minister. Tot în reabilitare se află şi piaţa din localitate pe care vrem s-o utilăm cu mese corespunzătoare, copertine, tot ceea ce trebuie pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale civilizate. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Sânmartin”.         Macea – în viziunea modernizării apropiateNu poţi concepe dezvoltarea unei comunităţi fără un sistem modern de apă şi canalizare. Tocmai de aceea comuna este inclusă în master-planul proiectului de apă-canalizare, fiind deja integrată în prima etapă, urmând ca în etapa următoare să se realizeze extinderea şi în localitatea Sânmartin. Căminele culturale sunt pe lista de reabilitări; la Sânmartin se va face un cămin cultural nou, proiectul fiind la ministerul Culturii, iar cel de la Macea va fi reabilitat, deocamdată acoperişul. Anul acesta aparţine reabilitărilor: trotuare, pavaje în centrul localităţii, staţie de autobuz, reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ. Un proiect cu totul special se leagă de drumuri şi ape termale, o comoară încă neexploatată a zonei. Zvonuri din ce în ce mai serioase spun că societăţile interesate de acest aspect vor să realizeze o clinică bazată pe tratamente cu apă termală. Investitorii înseamnă azi puternicul Complex agro-industrial şi fabrica de lapte, Complexul porcin, Fabrica de lapte şi caşcaval, FNC - dar lista rămâne deschisă pentru toţi aceia care vor să investească aici. 
***Despre Macea poţi vorbi mult şi... bine, aşezare ancorată în repere de tradiţie străveche, istorie şi frumuseţe naturală – în care natura a zămislit una dintre cele mai frumoase grădini botanice, cu specii-unicat; apoi, muzeul botanic, muzeul etnografic, apa termală de calitate excepţională, balta de peşte răsucită mirific în formă de potcoavă, viitorul centru de alpinism, iată doar câteva motive care scot Macea în lumina unui viitor optimist.     

Pasiuni de primarIoan Mercea, pe lângă faptul că natura l-a înzestrat cu un sac de umor şi talent a fost şi este un mare iubitor de sport. „Îmi place muzica, se înţelege, dar am făcut şi mult sport la viaţa mea, fotbal şi ciclism, fiind sportiv la clubul arădean „Voinţa”. Sunt pasionat, însă şi de agricultură, mai ales în cultivarea de fructe şi legume”.  
Una dintre cele mai frumoase şi... răsunătoare sărbători din Macea e chiar Ziua Satului (6-7-8 august) zile în care cântecul, dansul, veselia şi umorul spumos reunesc peste 200 de invitaţi din ţară dar şi din străinătate, umorişti, caricaturişti, poeţi, oameni de cultură şi artă participând la binecunoscutul Festival de satiră şi umor de la Macea „Gura satului” – avându-i ca invitaţi de onoare pe actorul Dorel Vişan (preşedintele festivalului) şi caricaturistul Ioan Popa Popas. 

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/