Stire

Amenzi pentru parcare cuprinse ?ntre 100 şi 200 de lei!

09.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Consilierii municipali vor vota mâine modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată: se introduc zeci de străzi în zona A de taxare, creşte amenda de la 30 de lei la minim 100, maxim 200 de lei, cine parchează în afara marcajului va fi amendat, iar instituţii de interes public, precum Finanţele, rămân fără parcare gratuită, la fel medicii de familie.
După intrarea în vigoare a „Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată”, unele străzi din cadrul sistemului de parcare au primit o altă denumire faţă de cea cuprinsă în regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad şi pe alte străzi, necuprinse în cadrul sistemului de parcare cu plată. Au fost amenajate parcări, drept pentru care se impune completarea şi modificarea regulamentul în municipiu. De asemenea, se pare că se impune efectuarea unor modificări privind acordarea gratuităţilor şi a modului de sancţionare a celor care nu respectă condiţiile de parcare prevăzute de regulament. Sistemul de parcare se aplică în municipiul Arad, prin operatorul Direcţia Patrimoniu – Serviciul Administrare Parcări – din cadrul Primăriei Municipiului Arad. Preţul unui card de parcare este de 5 leiPentru utilizarea parcărilor se emit la cerere şi următoarele tipuri de abonamente: abonament pentru nerezidenţi, persoane fizice şi persoane juridice, pe o stradă, abonament pentru medici de familie pentru toate străzile.Singurii care vor beneficia de parcare fără plată vor fi organele de ordine publică, salvarea şi persoanele cu handicap.
Medicii de familie vor să-i pună pe pacienţi să le plătească parcareaSe doreşte abrogarea gratuităţii de parcare pentru medicii de familie şi introducerea unui abonament.Abonamentul pentru medicii de familie pentru toate străzile se eliberează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:  persoana care solicită abonamentul să facă dovada calităţii de medic de familie; dovada listei pacienţilor domiciliaţi în zone de parcare, avizată de Casa de Asigurări de Sănătate pe anul în curs; vehiculul pentru care se solicită abonamentul să fie proprietatea solicitantului sau să îi fie dat în folosinţă prin procură încheiată de proprietar, împrejurare dovedită cu certificatul de înmatriculare şi procură, când este cazul; În cazul în care solicitantul este proprietar şi/sau utilizator al mai multor vehicule, abonamentul se va elibera pentru un singur vehicul.Abonamentul pentru medicii de familie pentru toate străzile va costa pentru zona A - 80 de lei (o lună), 216 lei (un trimestru) şi 691 de lei (un an), respectiv 60 de lei Zona B, 162 de lei şi 518 lei.Patronatul Medicilor de Familie din Arad nu se împacă cu ideea introducerii abonamentelor şi aduc ca argument în favoarea lor faptul că sunt obligaţi să facă vizite la domiciliu. „Introducerea unei taxe de parcare va avea ca şi consecinţă ori refuzul medicului de a se deplasa cu autoturismul propriu la solicitări, ori suportarea de către pacienţi a taxei de parcare... Achiziţionarea unui abonament de parcare, ce se ridică la suma de 140 de lei pe lună, este dificilă având în vedere reducerea drastică a veniturilor acestei categorii profesionale în acest an”.
Şi angajaţii de la Finanţe protesteazăSe abrogă aşa cum spuneam capitolul care prevede facilităţi pentru mai multe instituţii de interes public, printre care şi Directia Generala a Finantelor Publice Arad. „Protestăm faţă de această propunere!”, îşi încep funcţionarii adresa către CLM. „Având în vedere veniturile modeste ale salariaţilor din aceste instituţii şi costul ridicat al parcării pe zi de lucru, respectiv 24-30 de lei/zi înmulţit cu 20-21 de zile lucrătoare pe lună înseamnă 480-600 de lei/lună, ceea ce reprezintă mai bine de două treimi din venitul mediu al unui salariat din cadrul acestor instituţii. Considerăm că nu este momentul oportun de modificare a acestei Hotărâri, având în vedere criza financiară şi economică în care ne aflăm, criză care a dus la îngheţarea şi diminuarea veniturilor şi aşa mici ale acestor categorii de salariaţi care pe deasupra îşi folosesc autoturismele proprietate personală şi pentru deplasările efectuate în vederea realizării sarcinilor de serviciu”.Amenzi de până la 200 de leiConstituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 de lei la 200 de lei, următoarele fapte: staţionarea fără tichet de parcare sau abonament; depăşirea timpului de staţionare conferit de tichet; staţionarea cu abonament expirat, cu abonament eliberat pentru alt vehicul sau cu abonament necorespunzător zonei de parcare; staţionarea pe locuri de parcare rezervate, semnalizate cu indicator sau inscripţionate; modul de expunere a tichetului de parcare sau a abonamentului nu a permis descifrarea elementelor de identificare; nerespectarea marcajului rutier de parcare astfel încât se ocupă două locuri de parcare; ocuparea locurilor de parcare din zona de aplicare a sistemului de parcare cu plată cu diferite obiecte.Agenţii constatatori, împuterniciţi ai primarului vor fi sprijiniţi, după caz, de angajaţi ai instituţiilor abilitate prin lege în realizarea prevederilor acestui regulament.
Zona A de taxare va cuprinde şi străzile: Emanuel Gojdu – tronson  cuprins între str. Ecaterina Teodoroiu şi str.Tribunul Buteanu, E. Teodoroiu, V. Goldiş,. L. Blaga, V. Alecsandri, Horia- tronson cuprins între str. Episcopiei şi str. Octavian Goga, Ghe. Popa de Teiuş, Piaţa Mihai Viteazul, Crişan, B-dul Revoluţiei (de la Piaţa Gării până la Tribunul Dobra), I.C. Brătianu, N. Grigorescu,. Blajului, Romul Veliciu, Xenopol, Decembrie 1918, Unirii, N. Bălcescu - tronson B-dul Revoluţiei - B-dul Gen. Dragalina, B-dul Decebal, B-dul General V. Milea, P-ţa Avram Iancu, P-ţa Catedralei, Str. Ilarie Chendi, P-ţa Luther, parcarea din faţa gării.Programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată este de luni până vineri - în intervalul orar: 8 - 18, iar sâmbăta în intervalul orar: 8-14.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/