Stire

Potentialul energetic din Arad atrage tot mai multi investitori

09.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Sectorul energetic aradean atrage tot mai multe investitii in detrimentrul industriilor afectate de criza. Opt companii din tara si strainatate au depus oferte pentru dezvoltarea unor proiecte de investitii pentru eficientizarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice in Arad. Proiectele propuse de antreprenori vizeaza, potrivit primarului din Arad, atat investitii individuale cat si parteneriate cu autoritatile, din cele opt companii participante urmand sa fie aleasa firma care ofera solutia cea mai avantajoasa.

Opt companii romanesti si straine sunt interesate sa investeasca in eficientizarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice din Arad, independent sau in colaborare cu autoritatile locale, relateaza NewsIn.

Compania Viraventos Energy din Spania a propus Primariei Arad constructia unei centrale noi independente, de la care municipalitatea sa cumpere energia termica produsa in cogenerare. Spaniolii intentioneaza sa realizeze centrale proprii pe gaz in zona CET Lignit, cu preluarea energiei termice produse in sistemul de termoficare al municipiului Arad.

Aplint Consult din Bucuresti, cu finantare din partea Fondului Romano-American pentru Eficienta Energetica (Guvernul SUA), vrea sa produca energie, independent sau in colaborare cu municipalitatea, cu o recuperare a investitiei in 4 - 5 ani, urmand ca obiectivul sa ramana in proprietatea municipiului Arad. Investitia propusa de compania romaneasca vizeaza constructia unei turbine pe gaz cu cazan recuperator de 15 MW si 25,8 Gcal, la CET Hidrocarburi, pentru o perioada de functionare de 12 luni/12 luni. Investitia este similara cu cea propusa in Studiul de Fezabilitate al BERD privind modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Arad pentru CET Hidrocarburi.

Oferta depusa de Electrica Bio Heat SA din Bucuresti prevede un parteneriat cu municipalitatea/CET Lignit pentru realizarea unei investitii pe biomasa, la CET Lignit pentru producerea de energie electrica si termica.

Compania Unit International din Belgia vine cu surse financiare proprii prin care doreste sa construiasca o centrala proprie pe gaz la CET Lignit si formarea unei societati mixte, municipalitatea participand cu terenul si instalatiile aferente. De asemenea, E.ON Kraftwerkw GmbH din Germania si-a exprimat intentia sa investeasca la CET Lignit si constituirea unei societati mixte, la care municipalitatea sa vina cu acelesi contributii solicitate si de compania belgiana.

O oferta asemanatoare a fost depusa si de compania Central Sun Ingineria din Spania care propune o investitie la CET Lignit pe gaz si la CET Hidrocarburi.

Dintre toate companiile participante, firma Dalkia din Franta a fost selectata dupa ce a depus o oferta care prevede colaborarea cu municipalitatea in calitatea de operator al serviciului public de alimentare cu energie termica.
Potrivit Primariei Arad, oferta Fortum Corporation din Finlanda prevede un parteneriat cu municipiul Arad pentru realizarea unor investitii in sistemul de termoficare al orasului, iar detaliile investitiei sunt deja in curs de elaborare.

"Municipiul Arad va acorda sprijin in acordarea autorizatiilor si avizelor necesare investitiei, care sunt in competenta sa, firmei care ofera solutia cea mai avantajoasa. Municipiul Arad se angajeaza ca in conditiile in care pretul energiei termice va fi cel mai avantajos, sa incheie un acord de principiu privind utilizarea acesteia in sistemul de termoficare", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.

SC CET Arad a fost infiintata in 2002, in urma reorganizarii Termoelectrica, care a avut ca efect trecerea centralei de termoficare in subordinea autoritatilor locale. In urma fuzionarii cu SC Arterm, in anul 2004, CET a preluat intreaga activitate de productie, transport si distributie a energiei termice, fiind singurul operator de termoficare din Arad.
melthdesign.ro/