Stire

Mai multe cărămizi s-au desprins dintr-un perete exterior al unei case şi au căzut pe acoperişul altui imobil

19.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Locatarii unui imobil de pe strada Csiki Gergely au fost speriaţi în noaptea de joi spre vineri de mai multe cărămizi ce s-au desprins dintr-un perete al unei case de lângă şi care au căzut pe acoperişul lor. Îngrijoraţi de posibilitatea prăbuşirii unei părţi mai însemnate din clădirea învecinată, păgubiţii au chemat Poliţia şi Pompierii, punându-se la un moment-dat problema unei intervenţii pe loc pentru întărirea imobilului.  
Lavinia Popescu este proprietarea casei pe al cărei acoperiş au căzut cărămizile desprinse din imobilului de la numărul 5. Spune că acelaşi fenomen s-a întâmplat şi acum şase ani, dar vecinii ei nu au luat nicio măsură pentru a-şi consolida zidurile exterioare şi pentru a repara faţada.  „În anul 2003 s-a întâmplat prima dată, a căzut o bucată din calcan. Noroc că mai avem hârtiile să demonstrăm. Ani de zile ne-am rugat de ei să-şi repare faţada dar nu au făcut-o. I-am înţeles şi nu am vrut să-i forţez să scoată bani din buzunar. Dar văd că nu mai merge cu vorba bună, îi voi pune să plătească”, a spus femeia, adăugând că este dispusă să îi dea în judecată pe locatarii de la numărul 5. Situaţia familiei Popescu este una destul de delicată, având în vedere că imobilul lor este practic lipit de casa a cărui calcan stă să se prăbuşească. „După ora 11 am sărit din pat din cauza unor bubuituri crunte cauzate de faptul că a picat calcanul vecinilor. Am sunat la 112, a venit un echipaj cu un domn criminalist şi cineva de la Inspecţia de Stat în Construcţii. Nu mai vreau să trăiesc aşa, am încercat pe cale amiabilă să îi fac să îşi repare casa. Vă imaginaţi cum a fost să mă întrebe copilul meu dacă iar cade casa vecinilor peste noi”, a mărturisit Lavinia Popescu cele întâmplate. Conform spuselor acesteia, recuperarea pagubelor nu va fi una uşoară, având în vedere că la numărul vecin nu există nici măcar o asociaţie de proprietari.
Promisiuni de reparaţie din partea unui locatar şi un horn care ar fi „de vină” pentru cărămizile căzuteÎntr-adevăr, cei 17 proprietari de apartamente din imobil şi-au format o asociaţie de proprietari, iar în consecinţă de foarte mulţi ani nu s-au mai făcut reparaţii la părţile comune ale impunătoarei clădiri. Laurenţiu Iovuţa locuieşte împreună cu mama lui, Angela Moş, într-un apartament aflat la etaj, lipit de peretele exterior din care s-au desprins cărămizile. Iovuţa spune că va repara pe cont propriu acoperişul vecinei sale, urmând să-şi recupereze ulterior banii de la restul proprietarilor. „Trebuie să-i cumpăr 14-15 ţigle şi două şipci. Astăzi sau mâine voi repara podul. Suntem aproape 20 de apartamente şi nu ne putem organiza, nu ştiu cine îmi va da banii înapoi”,  a spus acesta. Acel perete exterior de pe care au căzut cărămizile este considerat a fi parte comună, deci o intervenţie asupra sa ar implica o contribuţie a tuturor proprietarilor. „Nu vor să facă nimic pentru că spun că nu au bani. Sunt bătrâni şi au pensii mici. Nu avem nici asociaţie de proprietari”, a mai spus Laurenţiu Iovuţa despre dificultăţile de organizare ale oamenilor. Locatarii acestui imobil mai spun că partea superioară are de suferit din cauza unui horn de la o altă casă lipită de aceasta, horn ce ar fi fost construit fără fundaţie.
Soluţia specialiştilor: clădirile vechi din Arad trebuie în primul rând consolidate, altfel toţi locatarii răspund în caz de accident!La faţa locului a ajuns şi arhitectul Czister Kalman, care alături de reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii au încercat să găsească o soluţie pentru a remedia problema. Fostul consilier local UDMR, a spus că pe lângă soluţia tehnică, locatarii trebuie să găsească soluţii pentru consolidarea imobilului. „Problema oraşelor ca Aradul este că după împroprietărirea oamenilor în aceste condominii nu s-a ajuns la o mentalitate a gospodăririi în comun a imobilului. Este obligaţia tuturor locatarilor să întreţină părţile comune”, a precizat Kalman. Arhitectul a mai precizat că în cazul unor accidente mai grave, răspunderea este tot colectivă: „În privinţa unor accidente mai grave soldate cu răniţi sau mai rău, toţi locatarii răspund la comun dacă bucata de clădire aparţine unei părţi comune.” Soluţia ar fi, în aceste condiţii, „consolidarea clădirii în ansamblul său, nu doar reparaţii la faţadă. Şi mie îmi pare rău după ornamentele acelea frumoase însă clădirile trebuie să fie în primul rând sigure”.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/