UTA - Atletico, o combinaţie care generează dispute şi interpretări
06.08.2009
⋅ 0 comentarii
Cele două cluburi vor funcţiona în cadrul unui parteneriat în care vor interveni Primăria şi Consiliul Judeţean. Copiii între 5 şi 13 ani se mută la Atletico, de unde revin la UTA după ce împlinesc 14 ani.
La nici o săptămână de la numirea sa în funcţia de director executiv al UTA-ei, Alexandru Meszar, acţionar şi manager la Atletico Arad, a provocat o restructurare masivă a Centrului de Copii şi Juniori al Bătrânei Doamne. S-a acţionat, de altfel, în baza unui proiect de parteneriat, care urmează să se oficializeze, între FCM UTA Arad, Atletico Arad, Primăria Arad şi Consiliul Judeţean, documentele urmând să se semneze pe o perioadă de 10 ani. În baza parteneriatului, UTA Arad va beneficia de asigurarea cheltuielilor de competiţie din partea CLM şi CJA şi de baze de pregătire, iar Atletico va avea asigurate doar baze de pregătire.
Antrenorii sectorului juvenil al UTA-ei au fost demişi, excepţia fiind Voinea Cele mai importante schimbări s-au produs însă la UTA. Din întreg corpul tehnic al Centrului de Copii şi Juniori a fost păstrat doar Florin Voinea. Ceilalţi antrenori Mihai Jivan, Viorel Sima, Raul Dehelean, Ştefan Mândru, Leo Pinţa, Romeo Vurdea, Ştefan Gall, Miroslav Vidac şi Lucian Tetileanu au fost demişi, nu înainte de a-şi încasa integral salariile restante pe ultimele şase-şapte luni, după caz. De asemenea, în baza noului proiect, s-a stabilit ca la UTA să activeze, în primul an, grupele de juniori A, B şi C, adică copii între 14 şi 19 ani, iar la Atletco să activeze copiii între 5 şi 13 ani. De fapt, aceste categorii de vârstă se vor menţine pe toată durata proiectului: la Atletico vor juca juniorii între 5 şi 13 ani, iar la UTA, cei între 14 şi 19 ani.
Opinii pro şi contra demiterilor, dar rezultatele?Acesta este proiectul, unul care pare interesant, dar de aici înainte încep discuţiile, interpretările şi semnele de întrebare. Se poate discuta despre demiterile în masă ale antrenorilor de la UTA, în schemă fiind păstrat doar Florin Voinea. Evident, există opinii pro şi contra tehnicienilor demişi, însă părerile ar trebui să se oprească în faţa evidenţelor: centrul de copii şi juniori al UTA-ei n-a mai produs un fotbalist valoros, bun, de lot naţional, de peste 15 ani! Sezonul trecut, când Bătrâna Doamnă a fost obligată să folosească un junior, s-a apelat la Toc de la Atletico, iar acum stă la mâna lui Sandu Ion şi la orgoliile primarului, pentru a vedea dacă poate beneficia, în grup, de aproape întreaga generaţie 90-91 a clubului Atletico, juniorii UTA-ei de aceeaşi vârstă nexistând practic. Decizia demiterii celor nouă antrenori este dură, poate şocantă, însă cu 1-2 excepţii - cazuri în care s-a pus suflet şi s-a lucrat - argumente favorabile nu prea există.
„Ne-am adus copiii la UTA, iar acum îi mută la Atletico. De ce?” / „UTA nu-şi mai permite o investiţie de 100.000 de euro într-un Centru neproductiv”Un alt subiect care naşte deja discuţii şi controverse este cel legat de decizia mutării tuturor copiilor şi juniorilor utişti sub 14 ani la Atletico Arad. „Ne-am adus copiii la UTA, ca să joace pentru UTA, să înveţe de mici respectul faţă de clubul pe care-l iubim, să ştie din momentul în care pun prima dată piciorul pe minge ce înseamnă UTA. Ne-am educat copiii în spiritul UTA şi acum ne obligă să-i mutăm la Atletico, ceea ce nu ne convine” - spun mai mulţi părinţi. Şi au dreptate, n-ai ce să le spui. Din păcate pentru ei, jocurile sunt făcute. Alexandru Meszar le răspunde: „Eu la acest principiu nu renunţ. Am stabilit de la bun început că juniorii sub 13 ani merg la Atletico, iar când împlinesc 14 ani se întorc la UTA. De ce? Pentru că astfel îi putem urmări şi creşte mai bine. Pentru că este în folosul lor, iar acest lucru o să-l constate părinţii în scurt timp şi poate o să ne mulţumească. Ştiu că există o categorie de părinţi care nu acceptă ideea ca băieţii lor să meargă la Atletico. M-au şi căutat câţiva părinţi din această categorie. Nu pot să le transmit decât că UTA nu-şi poate permite financiar să susţină multe grupe de juniori. Ani la rând, UTA a funcţionat cu şapte, opt, nouă grupe, a cheltuit 100.000 de euro pe sezon, plus banii părinţilor, şi a fost nevoită să aducă mereu jucători din alte părţi. Asta este ideea, să eficientizăm clubul, chiar dacă măsurile luate nu convin tuturor şi mai sunt şi nepopulare”, a spus Alexandru Meszar. Pe de altă parte, există şi o categorie de părinţi şi de copii care se bucură că acum trec de la Atletico la UTA, două grupe ale clubului privat urmând să fie transferate definitiv Bătrânei Doamne cu tot cu antrenori. Cum se împart banii dintr-o eventuală vânzare?Ce se întâmplă cu un junior al UTA-ei, mutat să zicem doi ani la Atletico şi readus apoi, de la 14 ani la UTA, care termină junioratul, joacă pentru echipa de seniori a Bătrânei Doamne şi apoi este vândut. Cine ia banii? „Totul este prevăzut şi nu reprezintă un secret, pentru că nu avem de ce să ne ascundem. Există grile de compensare şi procente pentru fiecare categorie de copil. Cluburile UTA şi Atletico vor beneficia de procente din eventuale transferuri exact în cotele în care au contribuit la creşterea şi formarea jucătorului. De exemplu, un jucător care pleacă acum de la UTA, joacă doi ani la Atletico, revine apoi la UTA şi când este senior se vinde, aduce cea mai mare cotă din transfer clubului UTA”, spune Alexandru Meszar.
Ce se întâmplă dacă proiectul nu rezistă în timp?Ce se întâmplă cu copiii şi juniorii utişti cedaţi către Atletico dacă proiectul nu rezistă 10 ani, aşa cum a fost programat. Într-o asemenea situaţie, ei fiind legitimaţi la Atletico, iar UTA neavând grupe decât de la 14 ani în sus, ei ar urma să rămână la Atletico, iar UTA ar avea cel mai mult de pierdut. Alexandru Meszar răspunde: „Ar fi ultimul lucru care mi-ar conveni, ca proiectul să nu reziste. Garanţii nu sunt, nu pot exista, dar vom face totul ca el să reziste. Nu cred că UTA ar avea cel mai mult de pierdut dacă proiectul va cădea peste un an, să zicem. Atletico ar pierde mult mai mult şi exemplific. Atletico va ceda UTA-ei grupa 1994 a lui Francisc Tisza şi grupa 1995 a lui Erdei, care a fost preluată de Cuedan. Cele două grupe trec definitiv la UTA. Dacă proiectul cade peste un an Atletico pierde cele două grupe şi rămâne doar cu un procent din vânzarea jucătorilor. Nu ne gândim la aşa ceva, ideea este să facem treaba să meargă. Eu acum sunt la UTA şi nu vreau să par cu nasul pe sus, dar e jale la Centrul de Copii şi Juniori. Generaţia 1990-1991 este dispărută, jucătorii au fost împrăştiaţi aiurea, nu mai există. Feri Tisza va păstra dintr-o echipă a UTA-ei doar patru jucători pentru grupa de juniori B şi cred că nimeni nu-l poate contesta pe Feri Tisza, este un om care nu are interese. Grupa lui Voinea este bună, motiv pentru care Atletico vine acolo doar cu doi jucători”.
Grupa lui Voinea se păstrează, Tisza şi Cuedan trec la UTA cu echipele lor, iar Atletico 96 şi 97 vor juca pentru UTA în campionateCe urmează? În momentul de faţă, toţi copiii şi juniorii utişti între 7 şi 13 ani trec la Atletico, dacă ei sau părinţii lor doresc asta. Se vor comasa, pentru o vreme, grupele de vârstă de la Atletico şi UTA, practic se va face o selecţie, după care vor fi păstraţi cei mai promiţători copii şi juniori. Sigur şi aici apar interpretări şi discuţii, părinţii utiştilor întrebându-se ce garanţii pot să aibă că selecţia va fi corectă şi că copiii lor nu vor fi dezavantajaţi în faţa celor de la Atletico, mai ales că antrenorii vor fi în totalitate ai clubului privat. „Nu vreau să cred că cineva îşi imaginează că ne furăm căciula singuri. Rămân şi joacă doar cei buni, asta e ideea, pentru asta am pus la punct întreg proiectul”, explică Meszar. De asemenea, grupa de juniori A a lui Florin Voinea va fi completată cu doi jucători de la Atletico în prima faza. Juniori A e impropriu spus, deoarece UTA nu prea mai are juniori A, născuţi în 1991, motiv pentru care grupa 1993 a lui Voinea va juca la categoria 1991. Juniorii republicani B, care ar trebui să fie născuţi în 1993, vin în întregime de la Atletico, fiind vorba despre grupa 1994 a lui Francisc Tisza, căreia i se vor adăuga patru jucători de la UTA. Grupa 1995 Atletico, preluată de Dan Cuedan, se mută prin transfer definitiv la UTA. De asemenea, pentru că UTA este obligată de FRF să deţină în competiţii cinci echipe de juniori, alte două grupe de juniori de la Atletico se mută la UTA. Spre deosebire de grupele lui Tisza şi Cuedan, care vor veni cu transfer definitiv, grupele 96 (Erdei) şi 97 (Păcurar) de la Atletico vor evolua pentru UTA în noile campionate sub forma unor transferuri pe câte un sezon. Din vara anului viitor, grupa 96 Atletico trece definitiv la UTA, iar peste doi ani, generaţia 97 campioană naţională a lui Păcurar trece de asemenea definitiv la UTA.
Decizii greu de acceptat din punct de vedere sentimental Concluzionând, mutările majore din cadrul Centrului de Copii şi Juniori al clubului UTA s-au produs din raţiuni financiare şi pentru eficientizare. Judecând din acest punct de vedere, o investiţie de 100,000 de euro pe an, care nu produce – dincolo de banii părinţilor - în copiii şi juniorii Bătrânei Doamne este clar nerentabilă, iar în condiţiile unui buget limitat şi mereu incert nu se mai justifică. Sentimental însă este foarte greu să accepţi că UTA-ei i-au mai rămas doar trei grupe de juniori din cele opt pe care le-a avut. E şi mai greu să accepţi ca părinte că nu-ţi poţi lua băiatul de 6-7 ani de mână, să-l duci la UTA, să-l îmbraci în alb-roşu, să-l vezi răzând sau plângând în echipamentul UTA-ei, după ce ai visat acest moment dinaintea de-a se naşte. Unii părinţi au trecut peste asta, ducându-şi din start copiii la Atletico în ultimii ani, deoarece ştiau că acolo se face treabă mai bună. Alţii au trecut peste hop după ce şi-au văzut băieţii în alb-roşu, dar au conştientizat că e mai bine dincolo. Alţii în schimb, utiştii pur sânge în general, nu pot pur şi simplu să accepte ideea şi să facă pasul, iar opţiunea lor trebuie respectată.
Sursa:
Observator.info