File din istoria canalizării recente a Aradului
07.08.2009
⋅ 0 comentarii
Amar(ad) şi chin pe strada Ioan Fătu din cartierul Sânicolau Mic
Demararea lucrărilor de canalizare în cartierele văduvite ale Aradului a fost unul dintre punctele cheie care au întărit încrederea cetăţenilor în actuala administraţie locală. Bucuria a fost maximă, în sfârşit – locuitorii acestor zone vor avea parte de civilizaţie urbană. Banii au venit, licitaţiile s-au făcut, firmele şi-au stabilit echipele şi strategia de lucru. După aproape un an de la începerea lucrărilor, nemulţumirile cetăţenilor privind modul de lucru al muncitorilor, neglijenţele crase care au dus la pagube importante – s-au transformat într-un coşmar zilnic. Presa a devenit spaţiul confesional al jelaniilor – după ce oamenii au înroşit firul telefonic sunând la firmele şi companiile de care aparţin executanţii acestor lucrări. Abonatul (nostru) de ieri privind dezastrul făcut pe marginea lucrărilor de canalizare este - de data aceasta cartierul Sânicolau Mic – respectiv locuitorii de pe lunga stradă Cpt. Ioan Fătu.
Sesizările localnicilor care ne-au transmis telefonic o imagine de coşmar a străzii pe care locuiesc ne-a adus la faţa locului: strada Cpt. Ioan Fătu. Maşina s-a oprit în partea opusă înaintării lucrării, astfel că restul drumului l-am parcurs mergând pe trotuarul îngust al străzii al cărei mijloc e despicat adânc, înăuntru fiind deja aşezată conducta uriaşă ce asigură canalizarea stradală. De-o parte şi de alta, movile imense de pământ te fac să nu mai vezi nimic în jur, nici oameni, nici case. Prunii atât de încărcaţi în această vară şi-au găsit - mulţi – sfârşitul, prinşi în valurile de pământ, rupţi sau răsuciţi de la loc. Oamenii ies de prin curţi şi ne arată dezastrul stradal: „e îngrozitor! Pur şi simplu nu mai putem ieşi din casă, cei mai mulţi avem maşini! Fiica mea se duce cu maşina la serviciu, aşa că merge pe trotuar până iese pe cealaltă stradă. Vecina se ceartă pentru că nu-i convine să treacă maşina pe lângă geamul ei, deşi e domeniu public. Dar ce este de făcut?! Muncitorilor nu le poţi spune nimic! Imediat îţi fac semn să intri în casă, că pe ei nu-i interesează problemele noastre. Păi, aceste probleme sunt create de ei!” - spune revoltată familia Câmpan.
Cablu tv rupt, pomi distruşi, nimic nu poate pătrunde pe stradăO altă familie, Zaharie a încercat să atragă atenţia asupra cablului TV rupt. „L-au rupt muncitorii care acoperă săpăturile cu pământ. Le-am spus să umble mai cu grijă, dar n-ai cu cine să vorbeşti că nu te bagă în seamă sau te jignesc! Doamne fereşte, dacă e nevoie de o ambulanţă sau de pompieri, maşinile nu pot intra pe stradă din cauza hârtoapelor uriaşe!”Oamenii prind curaj şi încep să iasă din curţi, arătând fiecare un punct al dezastrului. „Pe strada asta au început lucrul în urmă cu o lună de zile. Astupă groapa în care s-a săpat pentru canalizare şi merg mai departe. Dar aşa se lucrează?! Parcă sunt nişte tranşee! Care maşină poate intra prin hăurile astea?! Ne ţinem maşinile pe alte străzi, e normal să se întâmple asta?! Multe case sunt din pământ bătut şi este deja apă în curte din cauză că sunt multe şanţuri înfundate!” Iată şi poştaşul. „E dezastru în tot cartierul, pe toate străzile, nu numai aici!” Totul arată ca în timpul unui asediu în care oamenii s-au baricadat cu metereze imense de pământ. Intru cu inima strânsă pe mijlocul străzii, acolo unde tocmai s-a astupat. Încălţămintea a rămas înţepenită în noroiul lipicios. Înapoi pe trotuar ajung mult mai greu, cărând pe fiecare pantof bucăţi imense de pământ noroios... Nimeni nu se (mai) bucură de lucrări, toţi spun că e bătaie de joc de locuitorii din Sânicolau Mic. „Nu se lucrează îngrijit, se fac distrugeri şi pagube peste tot, nu ţin cont de nimic. Nişte sălbatici puşi pe utilaje să distrugă, nicidecum să lucreze curat, eficient şi profesionist.”
„Dom’le, mai dau o dată cu lama, că nu-s de la drumuri!”Muncitorii par oarecum deranjaţi de aparatul care le imortalizează munca. Stau de vorbă cu şeful de echipă Florin Vug: „eu am încercat să fac în aşa fel încât să fie bine pentru toţi, dar nu se poate! Sigur că mai sunt şi probleme, dar am rugat oamenii să ni le sesizeze. Dacă s-a întâmplat ceva din vina noastră, noi le reparăm! Străzii n-am ce să-i fac că nu noi suntem cu drumurile! Oricum, urmează să se introducă conducta de apă menajeră, aşa că iar se va săpa! O să mai trec odată cu lama şi asta e! Dacă plouă, n-am ce-i face, pământul se înnoroieşte! Pe măsură ce înaintăm, trebuie săpat tot mai adânc şi nu e uşor! Pământul nu se aruncă oricum peste conductă, iar drumurile vor fi gata când se vor termina lucrările de canalizare -modernizare străzi trotuare!” Până atunci...
...vine menajera!Nu e vorba de femeia angajată pentru treburi casnice, ci de conducta pentru apă menajeră ce urmează a fi amplasată pe stradă. E informaţia pe care o primim din partea lui Francisc Geber, şef punct de lucru Sânicolau Mic. „referitor la stradă, pot spune că imediat ce trecem de a doua intersecţie, vom trece la introducerea conductei de apă menajeră. Suntem pe cale să trecem deja de a doua intersecţie, după cum se vede, aşa că în curând vom pune conducta, probabil săptămâna viitoare. Deocamdată se va face predarea lucrării la drumuri pe tronsonul strada Frunzei până la calea ferată”
„Sunt multe probleme care intervin pe parcurs”Purtătorul de cuvânt al primăriei, Corina Drăghici ne informează că „peste tot unde se fac lucrări de asemenea amploare, apar probleme. Pe strada Ioan Fătu s-au ivit şi alte neajunsuri legate de conductele de gaz care trebuiesc mutate. Deocamdată se poartă discuţii între constructor şi Eon Gaz. Sunt lucrări de canalizare-modernizare străzi, complexe - şi comportă nenumărate etape intermediare până la finaliazarea efectivă a lucrărilor”.
***A mai rămas cuvântul cetăţeanului, locuitor al străzii, indiferent care o fi ea – răvăşită, cu conducte sparte, înlocuite, inundaţii gen strada Ghioceilor, cabluri rupte, conducte de gaz fisurate, curent şi apă întrerupte. Multe, multe probleme – zeci de ani în care nu s-a umblat în măruntaiele acestor lucrări vechi, probleme noi, muncitori depăşiţi (şi) de situaţie, mulţi neglijenţi sau neprofesionişti.
Sursa:
Observator.info