Stire

Gospodărirea Apelor Arad ameninţă administraţiile locale cu amenzi de p?nă la 80.000 de lei

10.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Direcţia Apelor Mureş – Sistemul de Gospodărirea Apelor Arad avertizează administraţiile publice locale că în ultima perioadă s-a constatat prezenţa în cursurile de apă, în jurul  lacurilor de acumulare şi în zonele de protecţie a acestora, a deşeurilor menajere, agricole, forestiere şi chiar industriale. De asemenea, au apărut cantităţi masive de ambalaje de hârtie, PET (polietilen tereftalat), aluminiu, deşeuri agricole şi forestiere, mase plastice şi chiar obiecte de uz casnic care din comoditate sau inconştienţă ajung de cele mai multe ori în cursurile de apă sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale. Aceasta este o poluare mai puţin sesizabilă, dar de regulă acolo unde se aruncă aceste ambalaje se găsesc deşeuri menajere care dau un aspect dezolant zonei şi prin fermentare emană mirosuri insuportabile. Direcţia Apelor Mureş (DAM)  precizează că autorităţile publice locale sunt direct responsabile de desfiinţarea  depozitelor ilegale şi neorganizate de deşeuri aflate în imediata vecinătate a cursurilor sau acumulărilor de apă şi de menţinerea curăţeniei (igienizare) pe malul şi în  albiile cursurilor de apă. Aceste aspecte sunt reglementate în Legea nr. 515 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. “Atrag atenţia autorităţilor locale că depozitele necontrolate de deşeuri de orice fel şi neîntreţinerea corespunzătoare a albiilor râurilor, pot provoca mari neplăceri”, a declarat directorul coordonator al SGA Arad, ec. Melinte Marian, continuând -  „Îndemn pe această cale pe toate autorităţile locale să întreprindă imediat măsurile impuse de Legea Apelor, pentru a asigura şi menţine curăţenia pe cursurile de apă, a bălţilor şi lacurilor, prin îndepărtarea depozitelor de deşeuri necontrolate şi de material lemnos din albia minoră a cursurilor de apă, care ar putea obtura secţiunea de scurgere a apelor. Cei care nu respectă recomandările noastre şi nu se conformează legii riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 25.000 lei până la 80.000 lei. Prin realizarea obiectivelor propuse,  prin respectarea celor prevăzute în normativele juridice şi acţionând în concordanţă cu valorile sociale şi morale vom contribui la asigurarea apei pentru toate folosinţele, vom diminua efectul negativ al acestora şi vom reda naţiunii ceea ce i-am luat - APA CURATĂ!”
Administraţiile publice locale sunt atenţionate să ia măsuri care vizează: desfiinţarea depozitelor ilegale şi necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate, elaborarea programelor proprii de igienizare, care să cuprindă lucrări necesare pentru asigurarea stării de curăţenie corespunzătoare pe cursurile de apă din arealul administrat, conştientizarea agenţilor economici şi a cetăţenilor de efectul negativ al depozitării necorespunzătoare a gunoaielor şi informarea acestora privind locurile organizate pentru stocare.
“Cei care nu respectă recomandările noastre şi nu se conformează legii riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 25.000 lei până la 80.000 lei” – Marian Melinte, director

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/