Inspectorul şcolar general: ?domnii Falcă şi Ioţcu au intrat peste mine ?n birou, au urlat şi m-au ameninţat!?
31.08.2009
⋅ 0 comentarii
PDL şi preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, cer demisia Eugeniei Groşan, pentru că ar fi politizat învăţământul. Mai mult, aceştia acuză nereguli la titularizare
Scandal fără precedent în învăţământul arădean. PDL, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, au cerut demisia inspectorului şcolar general, pentru că a demis directori de şcoli pe criterii politice. În schimb, Eugenia Groşan spune că primarul Gheorghe Falcă şi preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, au dat buzna peste ea în birou, unde „au urlat şi m-au ameninţat, au dat cu telefoanele în masă”. Incidentul a avut loc după ce inspectorul şcolar general nu a răspuns invitaţiei de a prezenta rapoarte de activitate la Primărie şi CJA. Eugenia Groşan a confirmat că a refuzat să prezinte rapoarte de activitate, atât timp cât se subordonează ministerului, nu autorităţilor locale. „Dacă va fi în viitor o nouă lege, mă închin, până atunci...” Nicolae Ioţcu a confirmat că, după ce inspectorul general nu a răspuns la telefon „o zi întreagă”, s-a deplasat la ISJ pentru a cere explicaţii. „Doamna inspector general a luat decizia de a politiza instituţia. E datoria mea de preşedinte al Consiliului Judeţean să cer explicaţii, în numele primarilor care sunt ordonatori de credite. Am fost la dânsa în birou să cer explicaţii, am încălcat cumva vreo lege?” - De ce au fost schimbaţi directorii de şcoli? (Varianta PDL)- PDL acuză că în mai multe localităţi din judeţ au fost operate schimbări pe criterii politice. Deputatul Marius Gondor, fost inspector şcolar general, a acuzat că schimbările au vizat „oameni care nu au vrut să treacă la PSD”. El a dat exemple concrete cazurile de la Sâmbăteni sau Săvârşin. „Cei care au fost ameninţaţi anterior au fost schimbaţi” susţine Gondor. În consecinţă, PDL i-a retras sprijinul politic inspectorului general Eugenia Groşan, cerând totodată demisia acesteia pentru „abuz în funcţie contra intereselor învăţământului arădean”. Reprezentanţii PDL spun că a fost încălcat protocolul politic, care prevede în mod expres că funcţia de inspector şcolar general este nepolitizată. Nicolae Ioţcu spune că a cerut explicaţii pentru schimbări din partea primarilor, care sunt principalii ordonatori de credite şi care dau bani la şcoli. „Acolo unde s-au făcut schimbări, Inspectoratul nu a investit bani în şcoli, banii au venit de la primării”, spune Ioţcu.
- De ce au fost schimbaţi directorii de şcoli? (Varianta inspectorului general)- Inspectorul Eugenia Groşan a respins categoric vreo implicare politică sau vreo comandă politică pentru schimbarea directorilor. A remarcat însă de mai multe ori că preocuparea PD-L „este suspectă”, „dă de gândit”, în sensul că se doreşte menţinerea directorilor pe criterii politice.„În fiecare an, în luna august, se fac evaluări şi detaşări de sarcini. Inspectorul şcolar general are dreptul de a numi directori în cazurile în care consideră de cuviinţă. Eu pot să numesc oamenii în care am încredere, dânşii pot să acuze. Nu pot să merg pe ideea de a respecta clanuri” spune Eugenia Groşan.
Ameninţări...Eugenia Groşan spune că nu există nicio bază legală care să pună Inspectoratul sub controlul Primăriei sau Consiliului Judeţean, cu atât mai puţin a politicului. Ea nu îşi va da demisia şi a acuzat „agresivitatea de neînţeles” cu care s-au comportat domnii Ioţcu şi Falcă. „Au intrat peste mine în birou, au strigat şi au ameninţat. Ştiu că vor urma diverse ameninţări şi presiuni. Eu m-am purtat elegant, dar nu accept asemenea presiuni. Trăim într-o societate democratică, unde nu ne forţăm, ci ne ascultăm, conlucrăm, discutăm. Am tot respectul pentru dânşii, dar să mă lase să îmi gestionez domeniul de care mă ocup” spune Groşan.
... şi acuzaţii gravePe de altă parte, Nicolae Ioţcu spune că nu a încălcat nicio lege luând-o la întrebări pe Eugenia Groşan în biroul ei şi e îndreptăţit să o facă – „eu sunt ales, dânsa este numită!” În schimb, Ioţcu spune că „are informaţii” că la titularizare au avut loc „nereguli grave”, că „unii oameni ştiu că s-au dat liste cu cine trebuie să promoveze”, că „va cere să se analizeze unele lucrări” şi că „domnul Marius Lazăr nu este străin de aceste lucruri”.
Protocolul PDL-PSD (care nu funcţionează) ar putea fi ruptCele două partide se simt îndreptăţite, din motive diferite, să rupă protocolul de colaborare. Fiecare se simte trădat şi ameninţat de celălalt, în consecinţă ameninţă cu ruperea protocolului. Numai că, aşa cum reiese din declaraţiile liderilor, protocolul nu a funcţionat decât pentru împărţirea funcţiilor de directori între PDL şi PSD. Aşa că, ce mare pierdere?
PSD susţine că mai mulţi directori sunt tracasaţi şi ameninţaţi
Liderul PSD Arad, Marius Lazăr, spune că mai mulţi directori au fost ameninţaţi, forţaţi să îşi dea demisia prin presiuni repetate. Potrivit acestuia, Eugeniei Groşan i s-a spus că „nu mai are ce căuta în oraşul ăsta”. La Finanţe directorul adjunct Dan Istrate a fost schimbat „fără controale”, deşi ocupase postul prin concurs, asupra directorului adjunct DSV, Nicoliţă Manase, „Gheorghe Falcă a făcut presiuni pentru că a amendat pe cine nu trebuie”.
Sursa:
Observator.info