Stire

?Măsuri inacceptabile ?n ?nvăţăm?nt?, anul şcolar ar putea ?ncepe cu zece zile mai t?rziu

01.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Sistemul de învăţământ se confruntă cu nenumărate probleme care nu şi-au găsit rezolvarea, cu toate promisiunile celor aflaţi la guvernare. Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi de modul în care se iau deciziile cu privire la acest domeniu, considerând că „Nu numai că nu se finalizează nicio înţelegere sau acord parafat, dar se lucrează „pompieristic, lunându-se decizii aberante, irealizabile.” 
Simina Roz
„În aceste condiţii, Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad nu poate fi de acord sub nici o formă cu agravarea problemelor din educaţie, cu reducerile de posturi din învăţământ, reduceri care ar debusola procesul instructiv-educativ. Măsurile luate de ministerul educaţiei pentru a rezolva situaţia de criză economică încalcă dreptul la educaţie al elevilor, deoarece se produc disfuncţii în modul de funcţionare al şcolilor. De asemenea, se încalcă dreptul la muncă al salariaţilor din educaţie, personal calificat, cu experienţă şi cu multe realizări profesionale”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad.Preşedintele sindicatului arădean consideră că salariaţii din învăţământ sunt nedreptăţiţi şi prin legea unică de salarizare din sectorul buget, iar prin proiectul de grilă aceştia sunt aruncaţi şi mai mult spre partea inferioară a grilei, în urma unei diminuări suplimentare cu 25% a coeficienţilor de ierarhizare. Ieneşescu mai spune că: „Imposibilă este şi trimiterea salariaţilor din educaţie în concediu fără plată pe timp de zece zile, în această toamnă, ceea ce ar duce la închiderea şcolilor şi ar produce situaţii incontrolabile pentru întreaga societate românească.”
Fiecare minister va decide cum se vor reduce cheltuielile cu personalul.Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că fiecare minister va hotărî modul în care va reduce cheltuielile cu personalul până la sfârşitul anului. Astfel, ministerele pot decide între acordarea a zece zile de salariu fără plată, diminuarea salariului până la finele acestui an sau reducerea numărului de ore de muncă. În cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, sindicatele (de la nivel central) au propus ca şcoala să înceapă cu 10 zile mai târziu decât data stabilită (14 septembrie), rezolvând astfel problema celor zece zile de concediu fără plată. Totuşi, Ecaterina Andronescu nu este de acord cu această propunere, spunând că „Anul şcolar este an şcolar, el are un număr de zile, pentru fiecare zi din anul şcolar există o planificare a curricumului şcolar şi ca urmare orice zi (nelucrătoare) este o zi pierdută pentru şcoală şi personal nu pledez pentru aşa ceva.”Liderii sindicatelor susţin că ceea ce se întâmplă în educaţie este de fapt o dispută electorală, politică. „Asistăm la o presiune foarte mare asupra învăţământului. Încă odată educaţia se află în plină dispută electorală, în plină luptă între partide. Nu putem fi de acord cu această stare de fapt, iar declanşarea formelor de protest în educaţie devine iminentă”, a mai spus Dănuţ Ieneşescu.
„Trimiterea salariaţilor din educaţie în concediu fără plată pe timp de zece zile, în această toamnă, ar duce la închiderea şcolilor şi ar produce situaţii incontrolabile”, Dănuţ Ieneşescu

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/