Stire

?Cuza Vodă? şi ?Preparandiei?, ?mpreună cu alte zece străzi vor intra ?n programul de reabilitare a centrului istoric vechi arădean. Deocamdată, dezastru!

01.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Un consilier reclamă starea proastă a străzii Cuza Vodă. E foarte bine că cei din administraţia locală (nu toţi, nu vă bucuraţi degeaba!) observă problemele urbei. Acum, dacă e să dăm întâietate bârfelor, unii spun că doar atunci când există vreun interes în zonă - se arată şi cu degetul ca să vadă /audă presa. N-am stat să analizăm substratul psiho-social al sesizării, cert este că strada respectivă are nevoie de reabilitare, aşa cum au încă foarte multe străzi din centrul istoric vechi al Aradului. Adevărul este că pe-aici nu s-a mai lucrat de zeci de ani - singurul merit al străzilor devenite uliţe triste şi enervante din cauza prafului şi degradării fiind legat de păstrarea amintirilor. Piaţa Veche, actualmente Heim Domokos, este cea care bifurcă două străzi, una lungă şi dreaptă, urcătoare spre malul drept al Mureşului - Cuza Vodă şi alta scurtă, rotită în semicerc, strada Florilor. Cuza Vodă este una dintre cele mai vechi străzi din centrul vechi arădean, păstrându-se aici, până nu demult, casa cea mai veche – sau aproape  – imobilul cu numărul 5, demolat. În schimb, s-a ridicat un hotel care a stricat tot aerul păstrat de acest spaţiu special al Aradului, piaţa de peşte a evreilor – adică fosta piaţă veche a cărei denumire, iată, se mai păstrează pe o clădire din actuala Piaţă Heim Domokos. Strada începe cât de cât civilizat, cu asfalt, dar, imediat ce trece de hotel, ajungând la prima intrsecţie cu Preparandiei, devine - cu fiecare metru, uliţă. Din când în când, resturi de pietriş arată că s-a mai pietruit pe-aici, din când în când, dar inutil. Gropile, canalele fără capacele de protecţie sunt înfundate cu mizerii; spărturile ajung chiar până în pământul străzii, iar trotuarele apar şi dispar în tufişuri sălbatice. Pe măsură ce te îndepărtezi de centru şi te apropii din ce în ce mai mult de malul Mureşului, strada se pierde în pământ gropos. Aerul molcom al fostelor vremuri, cu gospodării paşnice şi case modeste – s-a „tulburat” înspre modernizare. Tot mai multe case sunt reparate sau în curs de renovare, unele se supraetajează, altele noi se ridică pe spaţiile disponibile. Admirăm un uriaş imobil ridicat în roşu, un altul deja pus la punct. Problema, însă, rămâne: strada e degradată, maşinile care trec (şi trec destule!) lasă în urmă dâre de praf gros, iar intersecţia cu Dornei sau Preparandiei e dezastruoasă, plină de gropi, străzile neavând trotuare decât pe o parte şi acelea în ultimul hal. Mersul la şcoală se face şi se va face din nou în apropierea linilor de tramvai şi printre maşini. Cu alte cuvinte, sesizarea a fost corectă, dar starea proastă a străzii (şi a străzilor din apropiere) e veche şi de demult. Important este că a intrat în câmpul vizual/auditiv al factorilor decizionali  - însemnând deci că problema a fost luată în  atenţie. 
Străzile intră în programul de reabilitare a centrului istoric vechi al AraduluiMai mult ne-a îndreptăţit să sperăm acest lucru, după ce am aflat punctul de vedere al primăriei prin persoana purtătorului de cuvânt, Corina Drăghici: „este adevărat, strada Cuza Vodă face parte integrantă din programul de reabilitare al unui număr de 12 străzi. Este un proiect de anvergură privind reabilitarea centrului istoric vechi al Aradului, primăria fiind acum în faza  de licitaţie pentru construcţie. Termenul de depunere a dosarelor pentru oferte este de 24 septembrie, acest gen de lucrări presupunând un număr mare de ofertanţi. Banii vin din fonduri structurale care au ca scop dezvoltarea infrastructurii zonelor de interes istoric. Două vor fi străzile mari care se iau în calcul pentru reabilitare, Preparandiei şi Cuza Vodă, reprezentând axa principală a lucrărilor, alături de încă un  număr de zece străzi la care se adaugă şi reabilitarea şi modernizarea Podului Traian plus trotuare. Acestea din urmă, în mod sigur nu se vor putea realiza în acest an, mai mult ca sigur, din primăvara anului viitor. Mai intră în calcul şi Piaţa Catedralei - întreaga zonă de care am vorbit fiind programată pentru reamenajare şi modernizare în scop turistic. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 13 milioane euro, 11 milioane provenind din fonduri structurale nerambursabile din care noi contribuim cu suma de 2 milioane euro”.Evident, nu se poate vorbi despre o dată exactă a începerii lucrărilor, dar partea de licitaţie privind oferta pentru construcţie bate deja la uşă. Într-adevăr, încep şcolile, mulţi elevi se îndreaptă spre şcolile din apropiere şi, una peste alta, vine şi timpul rece. Timp şi răbdare. Până atunci...

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/