Stire

De patru ori mai multe cereri de debranşare dec?t cele de rebranşare!

12.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Prima care a tras semnalul de alarmă în privinţa debranşărilor masive de la reţeaua de apă a arădenilor a fost Compania de Apă. Acum şi Centrala Electrică de Termoficare sesizează numărul mare al celor care nu-şi mai pot permite să beneficieze de serviciile pe care CET Arad le oferă. Deşi înţelegerea pe care Centrala o are cu Consiliul Local Municipal, dar şi cu Asociaţiile de Proprietari, prevede ca cererile pentru debranşare să vină înainte de 1 septembrie, iar după această dată să nu mai poată fi puse în aplicare, acestea curg în continuare. Directorul CET, Cornel Secianschi, spune că se primesc şi cereri pentru rebranşare, însă acestea sunt mai puţine, raportul fiind de o cerere de rebranşare la patru de debranşare. „Pentru ziua de luni am programate 20 de audienţe. Nu ştiu încă câte sunt pentru debranşare, câte pentru rebranşare”, spune directorul.Data limită 1 septembrie nu a fost aleasă întâmplător: din mai şi până în luna octombrie oamenii au timp să se hotărască, iar între 1 şi 30 septembrie au loc lucrările de debranşare, pentru că teoretic din luna octombrie poate reîncepe distribuţia de energie termică.
Vasile Arion: „Oamenii ne întreabă cum să facă să se debranşeze”Vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, Vasile Arion, confirmă şi el: fenomenul rebranşărilor este insesizabil, în timp ce acela al debranşărilor face ravagii: „Nu putem să vă dăm un număr, pentru că sunt şi telefoane, nu numai solicitări în scris. Oamenii ne sună şi ne întreabă cum să facă. E adevărat că timp de patru luni, de când nu se mai furnizează căldură, oamenii puteau să se hotărască ce fac, dacă se debranşează sau nu, dar în ultima vreme mulţi s-au speriat de semnalele primite, în legătură cu ravagiile pe care o să le facă preţul gigacaloriei. Nu degeaba ne-am alarmat noi”.ULALA lucrează în acest moment la redactarea unui proiect în care i se solicită Consiliului Local Municipal să mărească subvenţia pe plan local.
Cheltuieli cu 25% mai mari pentru întreţinere în acest sezon receVă reamintim faptul că în urma scumpirilor la apă rece, apă caldă şi căldură, factura la întreţinere  va fi  cu 20-25% mai mare decât anul trecut, conform estimărilor făcute de ULALA.Vasile Arion a calculat o medie a nivelului cheltuielilor, raportându-se la câteva Asociaţii de Locatari, şi ne-a prezentat estimarea pentru următorul sezon rece, pentru mai multe tipuri de apartamente.Astfel, a rezultat că la un grad de utilizare a repartitoarelor pentru încălzire de 80%, cheltuielile cu încălzirea se vor ridica: la un apartament cu o cameră între 300 şi 400 de lei; la un apartament cu două camere între 450 şi 600 de lei; la un apartament cu trei camere între 600 şi 800 de lei”
Consumatorii de energie termică ai CET-ului: Prin intermediul conductelor de distribuţie sunt alimentaţi cu energie termică, următoarele tipuri de consumatori: consumatori urbani, circa 36.950 de apartamente (case şi blocuri), în care locuiesc aproximativ 103.500 persoane; clădiri social economice, spitale, şcoli, bănci, cinematografe, etc. La nivelul consumatorilor, contorizarea pe circuitul de apă caldă menajeră este realizat în proporţie de 90%, iar pe circuitul de încălzire în proporţie de 50 %. Pentru energia termică furnizată şi facturată populaţiei prin sistemul centralizat, preţul este de 207,22 lei/kcal cu TVA inclus.
Săptâmâna viitoare va fi gata contractul de privatizare al CETÎn ceea ce-i priveşte pe cei opt investitori interesaţi de Centrala de la Arad, urmează să se ia legătura cu ei în viitorul apropiat. Deocamdată, la sfârşitul săptămânii viitoare, firma de consultanţă care lucrează pentru CET va prezenta contractul de privatizare la care a lucrat până acum. După aceea, contractul va fi prezentat societăţilor interesate: Unit International Belgia, Dalkia din Franţa, E.On Kraftwerkw GmbH Germania, Aplint Consult Bucureşti, Central Sun Ingineria Spania, Fortum Corporation Finlanda, Electrica Bio Heat SA Bucureşti şi Viraventos Energy din Spania.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/