Stire
Din br?nza familiei Fofiu au gustat personalităţi importante ? preşedintele ţării şi ministrul agriculturii
14.09.2009
⋅ 0 comentarii
Partenie şi Maria Fofiu din Şofronea se ocupă cu creşterea oilor din tinereţe. După ce şi-au întemeiat o familie şi-au cumpărat câteva oi şi au început să-şi dezvolte propria afacere, vânzând mieii, iar din lapte preparând diferite sortimente de brânză. „Părinţii mei se ocupă cu oieritul din moşi strămoşi. Tata a fost un cioban renumit. Şi eu, la fel ca şi fraţii mei am ales să continui această îndeletnicire. Este mult de muncă dar punem pasiune în ceea ce facem”, ne explică Maria Fofiu. Ea îşi aminteşte cât de greu a fost la început. Deoarece părinţii nu au avut foarte multe oi pentru a-i da la nuntă, drept zestre, Maria şi Partenie au strâns bani şi prin propriile forţe şi-au cumpărat câteva oi. An de an afacerea lor a prosperat, iar oile s-au înmulţit. „Nu am primit oi de la tata pentru că nici el nu mai avea atat de multe, dar ne-am cumpărat noi. Avem păşune la Şofronea şi acolo le ducem pe timpul verii. Primăvara câştigăm din vânzarea mieilor pentru masa de Paşte, iar în restul anului vindem brânză”, povesteşte Maria. În timpul săptămânii, familia Fofiu, poate fi găsită în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde oferă cumpărătorilor diferite sortimente de brânză „Avem o ofertă bogată: caş – mai dulce sau mai sărat, telemea mai tare sau mai proaspătă, liptai... Acesta este modul nostru de a ne câştiga traiul de zi cu zi.” Preşedintele ţării a gustat din brânza familiei FofiuSoţii Fofiu se mândresc cu brânza lor pentru că din ea au gustat oameni foarte importanţi. „Când a venit preşedintele Traian Băsescu la Arăneag am avut şi noi stand şi l-am invitat să guste din brânza noastră. A spus că este gustoasă şi i-am dat şi pentru acasă. A primit-o însă ne-a spus să nu punem prea multă pentru ca nu cumva să se strice pe drum”, ne spune încântată, Maria.Vineri, Maria i-a oferit brânză şi ministrului agriculturii, Ilie Sârbu care a vizitat târgul Agromalim desfăşurat la Complexul Expo Arad Internaţional. Mai mult, preparatele familiei sunt foarte recunoscute la nivel de judeţ, primind astfel invitaţia să participe la un târg în domeniu desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni în Cehia – „Fiica mea va merge la târg în Cehia şi voi trimite brânză de toate sortimentele acolo.”În privinţa continuării tradiţiei, femeia nu îşi face griji, fiul ei Florin, se află acum la studii la Timişoara, la Medicină veterinară, iar după absolvire doreşte să preia această meserie.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info