Stire

Dascălii au fost nevoiţi să renunţe la pichetarea Prefecturii deoarece nu au primit aviz!

15.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Peste 100 de cadre didactice din municipiu şi judeţ s-au adunat ieri pe platoul Primăriei cu scopul de a picheta clădirea Prefecturii. Din păcate, manifestul lor s-a transformat într-o „Adunare Generală” deoarece avizul de organizare a pichetării nu a fost acordat, pe motiv că trebuia depus cu cinci zile lucrătoare înainte de data acestuia. 
Pichetarea trebuia să aibă loc la ora 13, dascălii venind „înarmaţi” cu pancarte şi baloane, însă cei doi preşedinţi ai sindicatelor din educaţie – Maria Buruc şi Dănuţ Ieneşescu – le-au explicat că acţiunea de protest nu va mai avea loc dar că va fi o adunare generală unde se va discuta despre problemele şi nemulţumirile lor. „Nu am primit avizul pentru pichetare, deci nu putem încălca legea. Deoarece au venit foarte mulţi colegi şi din judeţ, am transformat-o într-o adunare generală. Principalele noastre nemulţumiri sunt legate de Legea salarizării unitare şi de Legea educaţiei. Am elaborat un document pe care îl vom înmâna prefectului pentru a-l transmite mai departe, Guvernului”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean. „Suntem nemulţumiţi pentru că au avut loc reduceri importante de personal, salariile se diminuează treptat mai ales din cauza indicelui inflaţiei. Mai mult, salariul unui învăţător va fi aproximativ egal cu cel al unui paznic ceea ce nu ni se pare corect”, spune Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean. 
Sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirile în faţa prefectului.În documentul înmânat prefectului Călin Bibarţ au fost enumerate cele mai mari nemulţumiri ale dascălilor – „În proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte: diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar; Guvernul României refuză aplicarea Legii nr. 221/2008 – de majorare a salariilor personalului didactic; În ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal; Executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi.”De asemenea sindicaliştii i-au invitat la întâlnirea cu Prefectul şi pe parlamentarii arădeni, însă niciunul dintre ei nu a onorat invitaţia. După o oră de discuţii cu prefectul, acesta i-a încredinţat că a reţinut cele două nemulţumiri importante – legea salarizării şi legea educaţiei – şi că le va înainta Guvernului.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/