Stire

Şofronea şi S?npaul ? o comună ?nconjurată de incendii şi asediată de fum, totul legal!

28.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Am scris recent despre dezastrul ecologic de la Sânpaul, comuna Şofronea. Atunci, proprietarul Bălţii de peşte – Zoltan Szabo ne-a chemat disperat la faţa locului pentru a vedea nenorocirea lăsată de incendiul provocat chiar pe terenul său - de mâini iresponsabile, criminale. Am fost, am văzut, am scris, am sunat la Garda de Mediu, singura abilitată să se ocupe de astfel de probleme, după cum ni s-a spus de către ... Protecţia mediului, o instituţie care se ocupă de altceva, numai de protecţia mediului înconjurător, nu. La doar câteva zile după foc, incendiile au continuat în acelaşi loc dar şi în împrejurimile comunei, transformând Şofronea şi Sânpaul într-un bloc dens şi fumigen.
Aşa cum ne-a relatat păgubitul proprietar al Bălţii de peşte din Sânpaul, Zoltan Szabo – „totul a început pe 12 septembrie. Atunci, în acea după-amiază a izbucnit un foc puternic care a ars zeci de hectare, printre care şi ale mele, aflate în apropierea bălţii. Am anunţat pompie-rii de la Şofronea care au intervenit imediat”. Au rămas în urmă zeci de hectare arse, aer sufoca(n)t de fum, peştii au murit din cauza funinginii depuse pe apă. „Am pierdut în acel incendiu peste 400 de kilograme de peşte - spune necăjit şi revoltat, proprietarul bălţii. Am făcut sesizări peste tot, începând de la primăria şi poliţia Şofronea, până la Garda de mediu, Protecţia Mediului, Direcţia Agricolă, Pompieri, Primăria Curtici.” La sesizarea presei, după dialogul avut cu comisarul-şef al Gărzii de mediu, Monica Jitaru – un inspector de mediu a fost trimis la faţa locului, chiar în acea zi. Am aflat ulterior, tot din partea Gărzii că au fost mai multe puncte de incendii, cel mai mare fiind peste câmpul de la Sânpaul.
Comuna incendiatorilor legali! Ei bine, Szabo ne-a sunat a doua zi, spunându-ne că... incendiile continuă. „Doamne, în ce ţară trăim?!” – se întreabă omul căruia nu-i venea să creadă că ceea ce vede e real. Într-adevăr, incendiile pe mirişti s-au înteţit, astfel că vineri, 25 septembrie, Sânpaul şi Şofronea au dispărut cu totul într-un fum negru şi gros. Focurile au izbucnit în mai multe locuri, dinspre localităţile din preajma comunei. Scenariul deja binecunoscut s-a consumat după obicei: au fost sunaţi pompierii, a venit poliţia, un comisar de la Gardă. Lumea îngrozită a ieşit în stradă, neştiind ce să mai facă şi încotro să ceară ajutor. Reluăm discuţia cu Szabo. „Vineri iarăşi au izbucnit alte incendii, mai puternice - aşa că am chemat pompierii şi poliţia. Inspectorul de la Garda de mediu a spus că s-ar putea ca totul să fi plecat de la o ţigară! A spus că cei care se fac vinovaţi de incediu, respectiv o firmă pe nume „Coremans” – vor fi amendaţi! Dar cum rămâne cu paguba mea?!” Contactat, viceprimarul comunei Şofronea, Paraschiva Sandu declară că „este un dezastru ce se întâmpă în comuna noastră. Prima dată au dat foc pe miriştile de la Sânpaul cei de la firma „Coremans”, apoi incendiile au continuat. Vineri au fost chemaţi din nou pompierii, focul întinzându-se înspre grajduri, recoltele şi gospodăriile oamenilor. Ardea dinspre drumul Iratoşului şi Curtici. E strigător la cer ce se întâmplă! Cum e posibil ca o comună întreagă să fie înecată în fum?! Pur şi simplu nu s-a mai văzut nici Şofronea şi nici Sânpaul! Ăsta nu e dezastru ecologic?! Cum nu e şi problema Protecţiei Mediului?! A fost o vară grea, secetoasă, aerul este foarte uscat, iar acum incendiile astea care ţin de trei săptămâni ne-au terminat! Suntem distruşi de fum, nimeni nu se gândeşte la sănătatea noastră şi a copiilor noştri?!”*                 *                 *       Pentru că situaţia a ieşit de sub control şi nu se face nimic, ne simţim responsabili să intervenim la minister pentru a vedea care este părerea celor de la centru privind incendierea „controlată” a comunei Şofronea, pagubele suferite de oameni, măsurarea „purităţii” aerului (vizavi de Protecţia mediului !), dar mai ales trebuie cunoscută motivaţia aprobării acelor avize prin care „incendiatorii” ard... legal sute de hectare de teren, ucigând recolte, animale, aer, gospodării - rezolvându-şi astfel, eficient şi ieftin, problemele de curăţare şi pregătire a terenurilor agricole.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/