Revoltă la Şeitin, ?mpotriva taxei de salubrizare
01.10.2009
⋅ 0 comentarii
Consilierii locali acuză nereguli grave în atribuirea serviciului de salubrizare firmei ASA. Ei contestă atât modul în care a fost organizată licitaţia, cât şi nivelul mare al taxei – 13, 5 lei lunar pentru fiecare gospodărie, faţă de 2 lei lunar, cât plătesc vecinii de la Semlac. Primarul Păcurar spune că licitaţia a fost legală şi acuză consilierii de incompetenţă.
Consilierii locali din Şeitin, reprezentaţi de Neculai Rotaru, au acuzat dur modul în care s-a realizat licitaţia pentru salubrizare în comună. Potrivit lui Rotaru, la licitaţia organizată de Primărie s-a prezentat o singură firmă, ASA, care a câştigat serviciul pentru suma de 50 000 de euro + TVA. Consilierii consideră că licitaţia nu este legală, pentru că nu au fost mai mulţi concurenţi. De asemenea, consideră că acest contract ar trebui să fie aprobat de consiliul local.Neculai Rotaru şi o parte dintre colegii săi sunt decişi să facă plângere penală împotriva celor care au facilitat acest contract, pe care îl consideră dezastruos pentru comună.Consilierii locali sunt nemulţumiţi de preţul mare pe care trebuie să îl plătească fiecare gospodărie pentru serviciul de salubritate: 13, 5 lei. Agenţii economici vor plăti 37 de lei pe lună pentru salubrizare. „Pentru oamenii din Şeitin, este o sumă foarte mare. Firma se obligă să ridice 120 de litri de gunoi pe lună de la fiecare gospodărie, adică un container. Este foarte mult, în condiţiile în care la Semlac se plăteşte 2 lei pe gospodărie. Am întrebat cum de acolo se poate, şi la noi nu? Mi s-a răspuns că firma de acolo poate o să dea faliment, dar asta nu este un argument” spune Rotaru. Acesta spune că o taxă de 2,5 lei pe gospodărie este suficientă, la 1000 de gospodării cât are Şeitinul.De altfel, Neculai Rotaru spune că în consiliul local din Şeitin, unde primarul PDL Remus Păcurar are majoritate, s-a respins un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate privind indicatorii tehnico-economici şi ai planului anual de evaluare a tarifelor şi taxelor pentru proiectul Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Arad tocmai pentru că au considerat taxa de salubrizare prea mare. „După un an şi jumătate, în sfârşit se blochează un proiect. Nici măcar consilierii PDL nu au fost de acord cu aceste tarife” susţine Rotaru.
Primarul Păcurar: „Din cauza lor am fost făcut cu ou şi cu oţet de domnul Ioţcu, îmi e ruşine să merg la CJA”Primarul Remus Păcurar este revoltat de noul scandal creat şi îi acuză pe consilierii care îl contestă de incompetenţă. El spune că licitaţia a fost legală şi se poate verifica acest aspect. „Am dat anunţ în ziar, se poate şi cu o singură firmă, dacă a venit o singură firmă. Noi ne bucurăm că are cine să ducă gunoiul” spune primarul. De altfel, acesta a spus că nu a fost în comisia de licitaţie.Remus Păcurar a precizat că a semnat un act adiţional la contract cu ASA, pentru că deşi în comună sunt 1 124 de gospodării, nu sunt toate locuite, sunt oameni care muncesc în străinătate, şi se va plăti doar pentru casele locuite. Primarul a precizat că Semlacul, despre care se tot vorbeşte, duce gunoiul la Nădlac, unde se va închide groapa de gunoi. „Şi atunci, ce vor face? Ei plătesc acum 2 lei, vor plăti 4 lei, dar groapa se va închide” spune Păcurar.Din cauza conflictelor cu unii consilieri, primarul nu mai merge de mai bine de un an la şedinţe. Pentru astăzi însă, a convocat o şedinţă extraordinară, pentru că „aceşti oameni au blocat masterplanul judeţului! Ei cred că a fost vorba despre taxa din Şeitin, dar au blocat banii europeni, care vin pentru Arad. Am fost făcut cu ou şi cu oţet de domnul Ioţcu, pentru că ei nu au votat proiectul şi judeţul pierde zeci de milioane de euro, îmi e şi ruşine să mai merg la Consiliul Judeţean. Am convocat o şedinţă extraordinară, pentru că ne facem de râs” a precizat Remus Păcurar.
Opoziţia şi primarul au conflicte vechi
Conflictul dintre o parte a consilierilor locali şi primarul Remus Păcurar este mai vechi. Părţile şi-au adus pe rând acuzaţii grave, au ajuns să se lupte şi în instanţă. Consilierii au acuzat aparatul Primăriei de nereguli grave, care au fost confirmate de Prefectură în cursul anului 2008 şi fac acum obiectul unei cercetări penale. Un alt conflict a fost generat de retrocedarea păşunii din localitate.
Sursa:
Observator.info