Economii ?n timp de criză
07.10.2009
⋅ 0 comentarii
Conturile de economii reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru păstrarea banilor în bănci, în actualele condiţii dificile, când consumatorii au nevoie nu doar de randamente atractive, ci şi de posibilitatea de a avea acces rapid la resursele din conturi. Dacă apelăm la un depozit la termen clasic sau la un certificat de depozit, avem siguranţa unei dobânzi fixe, dar nu vom putea retrage la nevoie sumele înainte de termen, fără a pierde dobânda stabilită iniţial. Iar accesul rapid la lichidităţi a devenit, pe timp de criză, o necesitate. Există însă produse bancare care oferă clienţilor avantajul unui randament ridicat, apropiat de nivelul unui depozit la termen, cu posibilitatea de a retrage oricând bani din cont, fără a pierde bonificaţia cuvenită. Este vorba de conturile de economii, o combinaţie între un cont curent şi un depozit, existent în oferta mai tuturor băncilor. Randamentele oferite variază în funcţie de tranşele valorice: cu cât suma este mai mare, cu atât dobânda primită este mai avantajoasă. Plaja de dobânzi se întinde de la 6,5% pentru sume de 500 de lei şi ajunge la 10,25% pentru sume de peste 500.000 de lei.
Dobândă la dobândăUn dezavantaj al conturilor de economii este acela că, de obicei, dobânda este variabilă, putându-se schimba în orice moment, în funcţie de decizia instituţiei de credit. Există însă şi bănci care oferă şi pentru aceste produse rate fixe pe o anumită perioadă. Este cazul BRD, unde dobânda contului de economii Atucont este fixă pe o perioadă de trei luni. Pe de altă parte, conturile de economii ne pot aduce câştiguri suplimentare datorită dobânzii compuse. În cele mai multe cazuri, precum contul de economii Maxicont de la BCR, dobânda se bonifică lunar, clienţii putând alege varianta capitalizării acesteia. Aceasta înseamnă că venitul din dobândă se adaugă la suma existentă în cont, clientul urmând a beneficia ulterior de dobândă la dobândă.Şi la alte bănci, precum Raiffeisen Bank sau Alpha Bank, dobânda aferentă contului de economii se calculează zilnic şi se capitalizează lunar. În privinţa randamentului, în cazul contului de economii de la Raiffeisen (7,75%), acesta este mai mare decât pentru un depozit clasic la o lună cu dobândă variabilă şi plata acesteia la scadenţă (7,25%).
Servicii suplimentare gratuiteUn impediment în calea deschiderii unui cont de economii l-ar putea constitui cerinţa de a menţine în cont o sumă minimă, în general 500 sau 1.000 de lei, multe bănci nefiind dispuse să plătească pentru sume mai mici decât dobânda la vedere, în general de numai 0,1%. La unele instituţii de credit însă, precum ING, Volksbank sau Alpha Bank, dobânda se plăteşte indiferent de valoarea sumei minime din cont. În acelaşi timp, alte bănci plusează prin scutirea clientului de plata comisionului de administrare a contului sau a celui de retragere a banilor. În general, deţinătorul unui astfel de produs de economisire trebuie să plătească un comision lunar de administrare, de aproximativ 4 lei, iar la retragerea numerarului de la ghişee sau de pe card va mai achita între 0,2 şi 0,5% din suma accesată.Un alt avantaj pe care îl oferă unele bănci este accesul gratuit la serviciul de Internet banking, prin care se poate verifica online, de oriunde şi la orice oră, disponibilul din cont şi se pot efectua diverse operaţiuni precum transferuri sau plăţi. În acelaşi timp, deţinerea unui card, oferit gratuit de unele instituţii de credit, cu ajutorul căruia poţi accesa oricând şi din orice loc contul de economii, este o facilitate oferită de tot mai multe bănci. Un cont de economii poate fi mai avantajos în comparaţie cu alte produse de economisire şi pentru că la unele bănci se poate deschide şi pe numele unui minor, părinţii acestuia putând astfel să calculeze un plan de economisire pe termen lung.
Sursa:
Observator.info