Stire

Lucian Stoicu, primar Vinga: ?Trebuie să ?l fac pe om să se simtă mai bine dec?t ieri!?

08.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Comuna Vinga, situată în sudul judeţului, are o suprafaţă de aproximativ 14.500 ha şi numără 6.800 de locuitori (conform ultimului recensământ). Din punct de vedere administrativ,  este alcătuită din trei sate: Vinga - reşedinţă de judeţ, Mailat şi Mănăştur. Localitatea Vinga, fost oraş pe vremuri, uimeşte trecătorii prin frumuseţe, dar şi prin clădiri impresionante. De mare interes pentru cei care calcă pragul localităţii este Biserica Romano-Catolică cu două turle, monument istoric datat din anul 1892. Lucian Stoicu, primarul comunei, continuă şi în acest mandat demersurile pentru a o moderniza şi dezvolta. Cele mai mari probleme au fost rezolvate încă din anii trecuţi, însă mai sunt alte proiecte în derulare şi multe care aşteaptă finanţarea.
Şcoli şi grădiniţe moderne, avizate sanitarUnităţile de învăţământ din comună au fost renovate şi modernizate începând cu anul trecut. Copiii se bucură de un confort sporit, beneficiind de toate condiţiile necesare. Ferestrele şi uşile au fost înlocuite cu termopane, pentru a izola termic clădirile, dar şi pentru un aspect mai frumos. Pentru a nu exista probleme în privinţa obţinerii avizelor sanitare de funcţionare, grupurile sanitare au fost construite la standarde europene. „Şcolile funcţionează normal, fără probleme. Modernizările cele mai importante au fost făcute în 2008 şi acum s-au mai făcut mici reparaţii. Cred că tinerii care învaţă aici se pot bucura că beneficiază de toate materiale şi condiţiile necesare”, ne explică Lucian Stoicu, primarul comunei Vinga. Anul acesta, atenţia administraţiei locale s-a îndreptat spre grădiniţe care ar mai avea nevoie de unele reparaţii, de refacerea faţadelor, dar şi de reamenajarea curţilor. Aceste planuri vor fi puse în practică treptat, în funcţie de bugetul disponibil. 
90% din drumuri sunt pietruite la VingaComuna se mândreşte cu drumuri foarte bune, pietruite în proporţie de 90%. Primarul a avut în vedere principalele necesităţi ale cetăţenilor, gândindu-se că drumurile comunale şi străzile sunt cele mai importante. Pentru a rezolva 100% problema, Primăria a mai depus o serie de proiecte pentru drumuri şi străzi însă, încă nu s-a primit finanţarea pentru începerea lucrărilor. „De curând am început lucrările la întreaga reţea de şanţuri şi podeţe în localitatea Vinga. Este mult de lucru dar, anul viitor le vom finaliza şi cu siguranţă localitatea va avea un alt aspect”, spune Stoicu.  
Proiecte de 25 de milioane de euroProiectele depuse de Primăria din Vinga se ridică la o valoare de aproximativ 25 de milioane de euro. Unele au fost depuse încă din anul 2008, altele de la începutul acestui an. Printre cele mai importante se numără: refacerea unor drumuri, amenajarea centrului civic, extinderea reţelelor de canalizare, construirea unei baze sportive moderne în localitatea Vinga, săli de sport, spaţii de agrement în toate cele trei localităţi, extindere reţele de utilităţi, Ambulatoriu. „Cele mai importante sunt proiectele pe infrastructură, dar şi construirea unor blocuri tip ANL. Proiectele depuse sunt foarte multe şi cuprind lucrări foarte utile pentru comună, dar aşteptăm să se deblocheze fondurile pentru a ne putea apuca de treabă” spune primarul.  Până acum au fost finalizaţi trei kilometri de canalizare în Vinga, în zilele acestea lucrându-se la montarea staţiei de epurare. În următorul an se intenţionează extinderea canalizării pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri. 
Aproape 7 mii de locuitori şi doar trei agenţi de poliţieComuna este foarte mare şi ca peste tot există şi aici diferite infracţiuni. Secţia de Poliţie însă este destul de mică pentru a face faţă tuturor problemelor. Sunt trei sate de acoperit şi nu sunt decât trei agenţi de poliţie. „Tot am încercat să mai aducem câţiva agenţi, pentru că cei pe care îi avem sunt puţini şi nu reuşesc să facă faţă tuturor problemelor. Normal, ar trebui să avem nouă poliţişti în comună, dar ei sunt mai puţin de jumătate decât ar fi indicat. Vin oameni cu tot felul de probleme şi de plângeri. Este o situaţie dificilă, şi la noi ca şi peste tot se înregistrează o serie de infracţiuni”, crede Stoicu.
Primarul intenţionează să amenajeze un Muzeu ComunalÎn scurt timp, în clădirea Primăriei va funcţiona şi un Muzeu Comunal ce va cuprinde tot ceea ce înseamnă istorie şi cultură în zonă. Vor fi expuse diferite materiale şi obiecte din perioada interbelică, informaţii despre venirea bulgarilor în zonă. Din cele spuse de primar, ar exista foarte multe obiecte demne pentru un muzeu, aici convieţuind, alături de români, mai multe etnii precum – bulgari, maghiari, slovaci, ucrainieni, sârbi. „Am început deja demersurile pentru amenajarea Muzeului şi cred că persoanele care trec prin localitatea noastră vor avea multe lucruri interesante de văzut şi de aflat”, spune primarul. 
Locurile de muncă nu sunt o problemă pentru vinganiDacă la nivel de judeţ rata şomajului creşte de la o lună la alta, la Vinga situaţia nu este foarte gravă. Aici, principalul venit al peste 70% din populaţie este din agricultură. Sunt însă şi diferite societăţi comerciale în zonă, astfel că cei care doresc să lucreze îşi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă. „Aşteptăm să se dezvolte şi zona industrială de la noi şi atunci, cu siguranţă, foarte multă lume va avea posibilitatea să lucreze acolo”, este de părere Lucian Stoicu. 
Spaţiile de joacă, o bucurie pentru copiiÎn apropierea Şcolii din Vinga şi a Primăriei a fost amenajat un spaţiu de joacă cu hinte şi tobogane. Aici copiii se pot juca liniştiţi fără să fie ameninţaţi de pericolul accidentelor rutiere. Au teren destul şi pentru a juca volei sau diferite alte jocuri. Părinţii sau bunicii care îi însoţesc se pot odihni sau citi o carte pe băncuţele din apropiere. Un exemplu demn de urmat şi pentru mulţi arădeni este faptul că spaţiul este foarte îngrijit şi curat. Aici, copiii se opresc când se întorc de la şcoală pentru a se hinta sau pentru a mai sta la poveşti.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/