Tenorii secolului c?ntă la Viena alături de orchestra Filarmonicii din Arad
09.10.2009
⋅ 0 comentarii
Institutul Cultural Rus din Viena împreună cu agenţia austriacă „Gulbrandt & Max Gmbh“, organizează în zilele de 12, 13 şi 14 octombrie o serie de concerte în celebra sală de spectacole Wiener Stadthalle din capitala Austriei. Sala, care deţine o capacitate de 2.000 de locuri, este recunoscută în întreaga lume pentru spectacolele de mare clasă care au loc aici. Artiştii care ajung pe această scenă sunt întotdeauna de primă mână, evoluţiile lor bucurându-se de elogiile criticii de specialitate.
Şapte tenori acompaniaţi de orchestra Filarmonicii de la AradUn show foarte iubit în Rusia, „Tenorii secolului XXI“, vine în sfârşit în Austria. Prezenţa unui grup de şapte tenori de operă care se întâlnesc simultan pe aceeaşi scenă, garantează spectacolului un succes deplin. Arii, romanţe, cântece ruseşti, canţonete napoletane, ansambluri şi numere de solo, toate îmbinate într-o regie cu o logistică şi dinamică proprii. La toate acestea se adaugă Ansamblul de Dans de Stat „Anotimpurile Ruseşti“, care transformă fiecare cântec într-o poveste fermecătoare. În drumul lor către Vest, artiştii ruşi s-au gândit să-şi desăvârşească spectacolul cu orchestra unei filarmonici de prestigiu. Astfel, orchestra Filarmonicii de Stat Arad oferă celor şapte tenori un acompaniament de excepţie.
Venituri pentru bugetul instituţiei arădene – 18.750 de euroEste pentru prima dată când Filarmonica de Stat din Arad este solicitată să participe în aceşti termeni contractuali la un proiect muzical de o asemenea anvergură în Viena. Aceasta participare constituie o materializare a dezideratului managementului actual al Filarmonicii, acela de a implementa valorile muzicale autohtone în circuitul de valori culturale universale. Pe lângă câştigul de prestigiu dobândit cu ocazia acestui turneu, instituţia aradeană realizează în urma acestei colaborări aproximativ 30% din totalul veniturilor proprii planificate în bugetul anului 2009. Valoarea contractului încheiat între Filarmonică şi agenţia producătoare este de 18.750 de euro.„De menţionat în acest context este faptul că artiştii instrumentişti participanţi la acest turneu, membri în orchestra simfonică, nu realizează venituri personale în urma acestei deplasări, ci beneficiază doar de diurna prevazută de lege în cazul acestor turnee, (diurna care nu se consideră un câştig). Până la urmă, singurii beneficiari din punct de vedere al imaginii şi prestigiului sunt instituţia, oraşul şi ţara de unde provin artiştii”, menţionează Rodica Tălmaciu, director al Filarmonicii.Pentru acest concert au fost făcute invitaţii la cel mai înalt nivel de reprezentare diplomatică (Silvia Davidoiu - Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Austria, Corneliu Feruta - Ambasador OSCE la Viena, Carmen Bendovsky, Director al Centrului Cultural Român din Viena).
Stagiunea de concerte a Filarmonicii la sediu nu va avea de suferitSingura modificare de program în caledarul stagiunii, modificare survenită ca urmare a acestui turneu, constă în programarea concertului de săptămâna viitoare pentru duminică, 18 octombrie, în locul zilei de joi. „Ca o compensare am ales pentru acest concert lucrări simfonice de mare popularitate, creaţii muzicale de referinţă oferite de către orchestra simfonică sub bagheta îndrăgitului maestru Ilarion Ionescu Galaţi”, precizează Rodica Tălmaciu. ArtiştiiCele trei concerte îl vor avea ca dirijor pe Gavriel Heine din America. Absolvent al Conservatorului P.I. Ceaikovski din Moscova, al celui din St. Petersburg şi al Universităţii din Bloomington, tânărul maestru al baghetei se bucură de aprecierea marilor scene şi săli de concerte atât în Europa, cât şi în America. Soliştii spectacolelor sunt Eduard Semenov, Michail Urussow, Alexander Zakharov, Alexander Bogdanov, Maksym Paster, Dimitry Sibirtesev şi Alexander Skvarko. Palmaresul artistic de care se bucură fiecare dintre cei şapte tenori include atât premii internaţionale obţinute la cele mai prestigioase Concursuri Internaţionale de Canto, cât şi angajamente stabile actuale la marile “case de operă” ale lumii.
Sursa:
Observator.info