Peregu Mare - o comună mică ?nsă cu planuri mari de dezvoltare
12.10.2009
⋅ 0 comentarii
Principalele ocupaţii ale locuitorilor din comuna Peregu Mare sunt cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Chiar dacă este situată la aproape 40 de kilometri de municipiu, foarte mulţi locuitori vin la Arad pentru a munci. Comuna este alcătuită din două localităţi aparţinătoare - Peregu Mare (reşedinţă de comună) şi Peregu Mic. Populaţia comunei număra la ultimul recensământ 1.800 de locuitori, având următoarea structură etnică: 21,6% români, 46,6% maghiari, 1,3% rromi, 4,6% germani, 18,3% slovaci, 3,6% ucrainieni, 3,8% cehi şi 4,0% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată.
Deşi este o comună cu destul de puţini locuitori, semnele dezvoltării încep să se facă tot mai vizibile. Primarul Alexandru Nagy, alături de Consilul Local Peregu Mare au făcut o serie de investiţii pentru bunul mers al comunei. Accentul s-a pus pe principalele necesităţi ale oamenilor. Astfel, s-a început lucrarea de alimentare cu apă a celor două localităţi. În Peregu Mare reţeaua s-a făcut pe o porţiune de 2,5 kilometri iar în Peregu Mic pe 4,7 kilometri. De asemenea s-a amplasat o conductă de aducţiune între cele două localităţi şi o Uzină de apă care funcţionează la parametri normali încă din luna iunie.
Străzi pietruite şi reabilitateDrumurile comunale, dar şi străzile din cele două localităţi au fost pietruite - aproape în totalitate - pentru a facilita accesul autovehiculelor, care era foarte dificil pe timp de iarnă. „Cred că în fiecare comună cele mai importante sunt drumurile comunale şi străzile. Am avut în vedere acest lucru pentru ca cetăţenii să poată circula cât mai bine. Acum majoritatea străzilor sunt pietruite şi vrem să le finalizăm în totalitate”, ne explică viceprimarul comunei, Ioan Morong. Cu ajutorul unor fonduri venite de la Consiliul Judeţean Arad au început lucrările la reţeaua de iluminat stradal, aceasta fiind aproape finalizată.
Gropile de gunoi au fost închise la timpConsilul Local Peregu Mare a reuşit să închidă la timp gropile de gunoi, conform prevederilor legale. Acestea au fost acoperite cu pământ şi înierbate, iar în perioada următoare intenţionând să se planteze copaci. „Serviciul de salubrizare este asigurat acum de o societate din Arad, oamenii înţelegând importanţa închiderii gropilor. Am încheiat cu bine procesul de închidere a gropilor”, spune Ioan Morong.
Şcolile funcţionează fără problemePentru că nu au fost fonduri pentru a reabilita şi moderniza şcolile, în acest an s-au făcut doar lucrările de igienizare şi s-a introdus şi reţeaua cu apă. „Deoarece am finalizat reţeaua de apă, am introdus apă şi în şcoli pentru a ne apropia de standardele impuse. De asemenea, am aprovizionat deja cu lemne, pentru perioada iernii, atât şcolile cât şi grădiniţele din comună”, explică viceprimarulAceste lucrări s-au făcut din banii direcţionaţi iniţial pentru cultele religioase. „Nu am avut banii necesari pentru aceste lucrări însă am folosit banii pentru culte. Preoţii au înţeles necesitatea folosirii acestora. Am repartizat pentru fiecare cult o sumă egală de bani, aceştia urmând să fie returnaţi într-un timp cât mai scurt”, spune Morong. În Peregu Mare există mai multe culte religioase, însă localnicii se înţeleg foarte bine. Astfel, aici pot fi întâlniţi: ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, reformaţi, evanghelişti, baptişti şi penticostali.
Cămin Cultural, străzi renovate, „After school” pentru eleviPentru anul următor, Primăria are în vedere o serie de proiecte pe care speră să fie aprobate. Anul acesta s-a făcut un studiu de fezabilitate pentru finalizarea reţelei de alimentare cu apă pentru ambele localităţi, proiect ce se ridică la aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Pe Măsura 3,2,2 s-au depus patru proiecte, ce cuprind – modernizarea străzilor din cele două localităţi, prin asfaltare, realizare de podeţe, şanţuri; reabilitarea imobilului Primăriei, care este destul de vechi; renovarea Căminului Cultural din Peregu Mic. Pentru a veni în ajutorul copiilor din comună, Administraţia Locală s-a gândit să înfiinţeze un centru „After School” unde să-şi facă temele şi să înveţe pentru a doua zi. Tot aici copiii ar putea primi şi o masă caldă.
Primăria face demersuri pentru introducerea gazuluiPentru modernizarea comunei, administraţia locală intenţionează să introducă şi reţeua de gaz. „Dacă reuşim să îndeplinim acest proiect traiul cetăţenilor s-ar îmbunătăţi considerabil. Nu ar mai trebuie folosite butelii şi cei care doresc şi-ar putea încălzi locuinţa cu gaz”, spune viceprimarul. Un alt proiect important pentru comună ar fi realizarea unui drum transfrontalier care va trece prin Pereg – Pecica – Bătania. În acest sens a fost depus un proiect, pentru a fi finanţat din fonduri PHARE însă acesta a fost respins iniţial, dar s-au făcut unele modificări şi va fi redepus în scurt timp.
Doar patru persoane primesc ajutor socialÎn comună problemele legate de locurile de muncă sunt aproape inexistente. Dacă unii se ocupă de cultivarea pământului şi de creşterea animalelor, alţii au ales să lucreze la diferite societăţi comerciale. Sunt foarte multe persoane care vin la Arad pentru a lucra la diferite fabrici, făcând zilnic naveta. Primăria se mândreşte cu faptul că pe raza celor două localităţi doar patru persoane primesc ajutor social (câte două din fiecare localitate), ceilalţi fie au un loc de muncă, fie realizează venituri din agricultură.
Sursa:
Observator.info