Stire

?Nevoia de muzică? deschide porţile Filarmonicii de Stat de la Arad

14.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Filarmonica de Stat Arad îşi „deschide porţile“ pentru prima dată în istoria sa. Luând exemplul instituţiilor de cultură cu o mai veche tradiţie din Europa, pentru care prezentarea publicului loial a sălii de spectacole şi a ceea ce se petrece în spatele scenei a devenit deja un obicei, a sosit momentul ca şi instituţia arădeană să se înscrie pe aceeaşi linie trasată de surorile ei mai mari. 
Astfel, sâmbătă, începând de la ora 9.30, are loc primul tur de prezentare a Filarmonicii. Oaspeţii vor fi ghidaţi chiar de Rodica Tălmaciu, directorul instituţiei. În aceeaşi zi, din oră în oră (10.30, 11.30 şi 12.30) vor mai avea loc încă trei tururi de prezentare pentru publicul venit în intervalul acestor ore. De data aceasta, ghizi vor fi pe rând maestrul Dorin Frandeş – directorul muzical al Filarmonicii, maestrul Cristian Neagu – dirijorul instituţiei şi Codruţa Dogaru – consultantul artistic.
Sub patronajul lui Constantin Noica – o sută de ani de la naştereEvenimentul se desfăşoară sub patronajul lui Constantin Noica, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta o sută de ani. Cu această ocazie, Biblioteca Judeţeană Arad va pune la dispoziţia publicului meloman toate cărţile scrise de şi despre Constantin Noica pe care le are la dispoziţie. Legătura dintre o instituţie muzicală şi marele filozof, o face eseul scris de acesta în anul 1942 „Sufletul românesc şi muzica“, publicat în revista Vremea. Marele filozof făcea referire la „Nevoia de muzică“ a poporului român. Aceeaşi „Nevoia de muzică“ este şi tema principală a evenimentului desfăşurat sâmbătă la Filarmonica de Stat Arad.
Şapte repere în turul instituţieiUn tur complet de prezentare va fi inclus din şapte repere. Se va începe de la expoziţia aniversară care nu este altceva decât un mic muzeu al Filarmonicii realizat la începutul anului 2008, odată cu împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare. Aici se pot admira pianul la care a cântat Franz Liszt când a vizitat Aradul; busturile celor două personalităţi de care se leagă înfiinţarea instituţiei, Nicolae Brânzeu şi Nicolae Boboc; instrumente vechi; afişe şi fotografii cu nume sonore ale muzicii universale prezente în sala Palatului Cultural de-a lungul întregii sale istorii, precum şi o colecţie de partituri rare. Următorul reper constă din prezentarea Holului central unde se va discuta despre latura arhitecturală a Palatului Cultural, gazda Filarmonicii. Pe urmă se va trece prin spatele scenei, aici putând fi admirate cabinele dirijorului şi ale soliştilor. Un moment cu totul aparte îl vor constitui reperele patru şi cinci. Publicul va avea acces direct la repetiţiile orchestrei (sala mare a Palatului) şi ale Corului Academic în sala mică. În acest timp, orchestra va repeta programul care va fi prezentat în concertul simfonic de a doua zi: Suitele din opera „Carmen“ de Georges Bizet şi „Tablouri dintr-o expoziţie“ de Modest Musorgski. Publicul va avea onoarea de a-l vedea la lucru pe unul dintre cei mai exigenţi dirijori ai momentului, maestrul Ilarion Ionescu Galaţi. În sala mică, corul va repeta Requiem-ul compus de Luigi Cherubini. De aici, oaspeţii Filarmonicii vor putea vizita biblioteca şi birourile, acolo unde este depusă întreaga muncă din spatele scenei. Ultima oprire o va constitui rotonda Filarmonicii, unde publicul va putea schimba impresii şi va primi din partea organizatorilor o mapă care va cuprinde mai multe materiale din care va reieşi  „nevoia de muzică“ a omului. Bineînţeles că publicul care este invitat să participe la acest eveniment inedit are parte de intrarea liberă.

Sursa: Observator.info

Autor: (D.M.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/