Stire
Ministerul de Interne se apără ?n faţa acuzaţiilor de fraudare a alegerilor prin campania: ?Votul ilegal ?nseamnă ?nchisoare?
03.11.2009
⋅ 0 comentarii
Prefectul judeţului Arad, Călin Bibarţ, împreună cu şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Alexandru Tanco, a prezentat în faţa presei principalele activităţi ale campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare”, iniţiată de către Ministerul de Interne. Conform prefectului Bibarţ, această campanie de conştientizare a publicului privind pedepsele aplicabile celor care au de gând să practice votul ilegal, vine ca urmare a faptului că „faţă de alţi ani, sunt mult mai multe mesajele venite dinspre mediul politic cum că se va încerca fraudarea alegerilor prin intermediul Ministerului de Interne”. Astfel, cei din Minister doresc să respingă aceste acuzaţii sau aluzii ale politicienilor, una dintre modalităţi fiind pornirea campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare”.
Pregătiri speciale pentru zilele de alegeri: efective sporite de poliţişti şi linie telefonică specială pentru probleme legate de procesul electoralŞeful Inspectoratului Judeţan de Poliţie Arad, Alexandu Tanco, a explicat că obiectivele campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare” sunt acelea de a „informa cetăţenii privind sancţiunile prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale” şi de a „conştientiza şi responsabiliza cetăţenii pentru a asigura un vot corect”. Mijloacele prin care Ministerul de Interne va încerca să comunice cetăţenilor importanţa unui vot corect sunt cele clasice: afişe în fiecare localitate, pliante, siteuri de Internet. Accesul spre siteul special al campaniei, www.votcorect.mai.gov.ro, poate fi făcut şi din celelalte pagini de Internet aparţinând instituţiilor din subordintea Ministerului de Interne. Pentru mediul rural, acolo unde informaţia ar putea ajunge mai greu, cei din Ministerul de Interne se bazează pe angajaţii lor din teritoriu (şefi de post, etc), ei având misiunea de a disemina informaţiile despre campania „Votul ilegal înseamnă închisoare”. Pe lângă aceste activităţi, se fac pregătiri intense pentru ziua alegerilor, mai multe patrule de poliţişti sau jandarmi având misiunea de a veghea la întâmpinarea tentativelor de fraudare a alegerilor. În plus, „pe parcursul procesului electoral cetăţenii vor putea sesiza la 112 evenimentele de natură electorală”, apelurile urmând a fi preluate de persoane specializate. Alexandru Tanco a mai dezvăluit că în ziua alegerilor vor mai fi disponibile şi alte linii telefonice unde se vor putea raporta nereguli privind procesul de vot, numerele urmând a fi date publicităţii în zilele următoare. Cele mai importante informaţii cuprinse în materialele publicitare ale campaniei sunt cele legate de sancţiunile aplicabile celor prinşi că au fraudat alegerile. Astfel, exemple de vot ilegal pot apărea în următoarele cazuri: „cei care votează fără drept, cei care votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine electorale pentru acelaşi vot, cei care votează în baza unor acte de identitate false” . Conform lui Alexandru Tanco, „ cei prinşi pot primi amendă sau chiar pedeapsa cu închisoarea între şase luni şi trei ani”.
Ministerul îşi măreşte vigilenţa şi pentru depistarea turismului electoralInspectoratul Judeţean de Poliţie Arad va întreprinde şi acţiuni de depistare a turismului electoral în ziua alegerilor, a anunţat şeful Alexandru Tanco. „Ministerul Administraţiei şi Internelor a prevăzut activităţi specifice de prevenire a turismului electoral. Avem în vedere să ne documentăm şi să ne informăm pentru orice situaţie posibilă. Vom cunoaşte orice deplasare a unor grupuri cu mijloace de transport private în ziua alegerilor”, a spus Alexandru Tanco referindu-se la afirmaţiile venite dinspre unii politicieni, care pretindeau că unele autobuze au fost deja rechiziţionate pentru „turismul” din ziua alegerilor. În plus, poliţiştii vor asigura dispozitive de pază mărite la secţiile de votare speciale, acolo unde se poate practica turismul electoral. Şeful IJP Arad, Alexandru Tanco, a dezvăluit că poliţiştii arădeni mai au de rezolvat câteva sesizări restante, legate de procese de vot anterioare. „Este vorba despre furtul a două bannere şi despre o tâlhărie. Unui vicepreşedinte de secţie de votare i s-a furat telefonul mobil şi o ştampilă”, a spus Tanco. Până acum, de la începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendum, şeful poliţiştilor arădeni spune că „nu au fost înregistrate evenimente deosebite”. Singurele sesizări făcute la Poliţie au fost legate de vandalizarea unor afişe sau bannere electorale sau de lipirea unui număr mai mare de afişe pe panourile instalate de primării, decât cel prevăzut de lege.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info