Stire

Protestul crescătorilor de animale nu a făcut mare br?nză la Bucureşti

03.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Sector de bază până în pragul lui ’89, zootehnia a luat-o la vale vertiginos, fiind azi o biată umbră a ceea ce a fost odată. Simpla aritmetică scoate la iveală dezastrul în care a ajuns această ramură importantă a economiei: cât teren arabil şi câtă păşune a fost în urmă cu 20 de ani şi câte animale, apoi, după ’90, câtă păşune a mai rămas (azi) şi câte animale - la care se adaugă lipsa totală de sprijin acordată puţinilor fermieri feriţi (oarecum) de tăvălugul nenorocirilor aduse de întreaga pleiadă de „politicieni scăpaţi” la conducerea ţării. Protestul crescătorilor de animale (ovine, caprine, taurine) desfăşurat miercuri la Bucureşti a avut ca scop nemulţumirea acestora vizavi de neacordarea subvenţiei – arătând pericolul ca cele aproximativ 6,5 milioane de capete de animale să fie sacrificate din cauza lipsei de hrană.
Guvern de ciocliDin ce în ce mai ignorată de guvernanţi, zootehnia şi-a redus activitatea aproape de zero, activă rămânând doar o parte infimă asigurată de fermierii care au început o afacere şi se încăpăţânează să-şi continue munca. Dar pentru că situaţia economică a căzut în dezastruos – evident şi cei mai tari au început să simtă lipsurile, astfel că subvenţia pe cap de animal, fie ovină, caprină sau taurină – este acel drept de care trebuie să beneficieze fiecare crescător din România. Privită în ansamblu, situaţia economică e grav scăpată de sub control, guvernul scârţâie din toate balamalele – singura sa problemă adevărată fiind alegerile. „Politicienii, parlamentarii, oamenii din guvern – nimeni nu se mai gândeşte la ţară, toţi îşi lungesc gâturile pentru alegeri, să vadă cum şi cine va roade osul mai departe! Pur şi simplu îşi bat joc de noi!” – spune extrem de revoltat Oprea Gheorghe, cioban din Olari. „Să nu credeţi că Europa nu vede ce se întâmplă în România şi ce fel de politicieni de doi bani avem! S-au îmbogăţit ani de-a rândul din munca noastră, şi-au făcut vile de lux şi conturi grele prin străinătăţi, îşi pun pensii de zeci şi sute de milioane iar poporul se dă de ceasul morţii! – continuă J.I. dintr-o localitate apropiată. Ne prostesc cu subvenţiile astea cum vor! Le dau când nu mai avem nevoie, iar acum spun că n-au bani! Normal, dacă au folosit toţi banii ţării pe campania lor murdară! Sunt guvern de incapabili, nişte ciocli!”
Concret, Pichetul de protest (miercuri, 28 oct.2009) al crescătorilor de animale – toţi făcând parte din Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România afiliat la Federaţia „Agrostar” a fost cauzat de neplata subvenţiei pe cap de animal în cuantum de 44 lei. În protest se mai arată că dacă această subvenţie nu va fi acordată urgent se va ajunge la cea mai gravă situaţie posibilă – sacrificarea întregului sector zootehnic – circa 6,5 milioane  de capete de animale. Ce s-a întâmplat la Bucureşti – a văzut toată lumea. Circ, minciuni, promisiuni, culminat cu îndemnul prezidenţial ca oamenii să plece acasă pentru că au „treabă multă!” Iată cum stau lucrurile în judeţul Arad.Scandal regizatŞeitin – primar Remus Păcurar – „sunt convins că a fost un scandal regizat; au fost şi câţiva oieri, dar majoritatea sunt tovarăşi puşi de Geoană ca să-l dea jos pe Băsescu! Asta e toată şmecheria! Şi noi avem în zonă 3000 de oi, vaci, capre dar oamenii au înţeles care e situaţia economică şi au răbdare. Sunt bucuroşi că de la 5, 6 sau 10 lei pensie – ţăranii care au muncit din greu la CAP au acum 300 lei. Adică bani de sare şi chibrite, că pită au! Or să vină şi banii de subvenţie, pe rând, aşa cum a fost şi anul trecut!”               
Un cioban a cerut subvenţie...Iratoşu – primar Gheorghe Lăcătuş – „când am pus eu picirorul aici erau peste 300 de vaci, acum mai sunt doar 48! E dezastru pe linie, nu trag nicio speranţă că va fi mai bine şi asta numai din cauza celor care conduc atât de prost ţara! În comună nu mai avem decât doi ciobani, dintre care doar unul a depus cerere pentru subvenţie. Ce să facă?! Aşteaptă, altceva nu este de făcut...”
O şansă: asociaţii masive de producătoriCurtici – primar Nicolae Aniţei – „Noi nici măcar nu mai avem izlaz, păşunea s-a dat la retrocedări. Tineretul nu e curios de munca asta, aşa că totul se duce de râpă. Laptele îl luăm de la super-market şi aşa mai departe. Agricultura, zootehnia nu poate renaşte decât prin asociaţii masive de producători – totul se gândeşte şi se lucrează la nivel macro, altfel n-avem nicio şansă. Uitaţi-vă la Muscă. Are un combinat agroindustrial puternic şi treaba merge. Dar pentru asta trebuie să te informezi, să gândeşti şi să munceşti!” 
Vacile dispar pe capete!Şicula – viceprimar Ioan Cârje – „La nivel de comună avem vreo 12.000 de capete de ovine. Sigur că oamenii au fost extrem de revoltaţi pentru că nu şi-au primit dreptul lor, atât cât e – pentru fiecare cap de animal. În total sunt opt fermieri în zonă şi fiecare a aşteptat să primească aceşti bani care trebuiau să vină la timp. Degeaba îi primeşti când nu mai ai ce face cu ei! Foarte gravă este şi situaţia crescătorilor de vaci. Numărul lor a scăzut drastic tocmai pentru că oamenii nu mai au cu ce să le ţină! De la noi din comună au fost câţiva crescători de animale care au fost la Bucureşti!”
Nu sunt bani!Ioan Cercea – Şicula – (membru în Asociaţia crescătorilor de ovine Criş): „din Arad a plecat un autocar cu 50 de persoane, toţi crescători de animale. În total au fost 40 de autocare care au venit la Bucureşti pentru protest. În Arad sunt aproximativ 250.000 de capete de animale – zonele fiind restrânse din cauza pierderii păşunilor care s-au dat la retrocedare. La Bucureşti am fost la ministerul agriculturii, al finanţelor şi la Palatul Cotroceni la Băsescu. Am cerut să ni se dea subvenţia integral şi cât se poate de repede. Au fost foarte multe discuţii – până la urmă am înţeles că ni se vor da banii în trei tranşe a câte 15 lei până la sfârşitul anului, dar asta numai după ce se dă o hotărâre de guvern. Am fost în total cam 2500 de crescători de animale care au protestat în capitală! Un lucru e clar: banii pentru subvenţii au fost alocaţi, dar ce s-a făcut cu ei, cine ştie?! Băsescu a spus că vom primi banii, poate chiar el va negocia pentru noi ca să-i primim în două tranşe, dar deocamdată nu sunt bani!” 
Mor animalele de foameOlari, primar Ştefan Muscă – „în zona noastră sunt şapte crescători de animale cu vreo 2500 de oi. Vacile sunt în scădere vertiginoasă, din 570 câte am avut am mai rămas cu 200! E dezastru, iar oamenii au dreptate. Banii li se cuvin şi trebuie daţi la timp, nu când nu mai poţi face nimic cu ei! Toţi crescătorii sunt extrem de nemulţumiţi şi îngrijoraţi pentru soarta animalelor – unii pur şi simplu nu mai au cu ce să le ţină!”Nevoie de subvenţie ca de aer Gheorghe Oprea, cioban, Olari – „Suntem disperaţi! Avem nevoie de subvenţie ca de aer! Au spus cei de la minister că ne dau subvenţiile pe 1 octombrie şi iată că suntem în noiembrie şi n-am primit nimic! Nu suntem deloc ajutaţi, ce se va întâmpla cu noi, nu ştiu, dar e tragedie! Personal nu mai am nicio şansă, nu ştiu ce să fac, m-am îmbolnăvit de la atâţia nervi şi probleme! Lâna am aruncat-o că nu a cumpărat-o nimeni, mieii au avut nevoie de mâncare şi tratament şi asta costă bani, acum toamna se face baie oilor - absolut necesară contra râiei! Eu nu mai am cu ce să le ţin! Toată baza noastră e în subvenţie!” Omul a făcut şi un împrumut în speranţa că se va redresa, dar, din păcate, treaba a mers din ce în ce mai prost. 
Minciuni, bătaie de joc a guvernanaţilorNatalia Vasile, fermier Turnu:„deşi mă ocup cu achiziţii de animale – sunt în permanentă legătură cu crescătorii de animale, prin specificul muncii. Consider că oamenii sunt perfect îndreptăţiţi în cererile lor, chiar dacă, uneori, nu au găsit formula cea mai potrivită de protest. Ambele subvenţii, atât cea pentru ovine cât şi cea pentru bovine la nivel de ţară cumulează suma de 250 milioane euro. Îmi pun întrebarea şi mă cutremur: cum se poate ca România să nu aibă aceşti bani ca să scoată din mizerie şi chin oamenii ăştia care trudesc enorm?! S-a susţinut că recensământul animalelor s-a terminat de-abia în 15 octombrie, dar nu este adevărat. De 3 ani această sumă este fixă, crescând anual doar cu 10 la sută! Iniţial s-a spus că numai crescătorii de bovine vor primi o primă tranşă de 200 lei, iar cei de ovine de-abia la anul viitor, pentru că nu sunt bani! De aici a ieşit scandal, etc. Omul ştie ce are acasă şi cât trage pentru o bucată de pâine muncită cu greu! Atrag atenţia asupra unui aspect: legea creditului agricol – a se vedea ce fel de sume (enorme) au fost decontate prin ministerul agriculturii, scopul fiind sprijinirea unor „favoriţi” ai guvernării!”
Ţară de desfacereDimitrie Muscă, om de afaceri, Curtici – „nici nu se pune problema decât că oamenii au dreptate în protestul lor! Subvenţia este singurul lor mijloc de a subzista – este sursa lor de existenţă, ei nu au alte posibilităţi şi nici variante. Situaţia economică generală este catastrofală – şi nu trebuie să fii mare specialist ca să-ţi dai seama de asta. Peste 70 la sută din produse sunt importate, carnea de porc, de bovine. Aproximativ 3-4 milioane de hectare de pământ nu sunt lucrate, actualmente fiind realizate doar 20 la sută din însămânţări! Dacă se va merge în continuare pe această linie – se va ajunge la faliment general, iar firmele care încă merg – vor fi impozitate la greu, adică să plătească statului pentru toţi cei care au rămas fără venituri. Vom fi un fel de piaţă de desfacere a produselor externe! În ceea ce mă priveşte, afacerea mea are cu totul alt statut, dar am fost mereu cu un pas înainte, m-am informat continuu şi am muncit enorm. Anul acesta am făcut investiţii de 3 milioane de euro în Combinatul Agroindustrial care trebuie să se dezvolte continuu. Săptămâna viitoare voi merge în Germania (Hanovra) la cel mai mare târg de agricultură – tocmai pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi în domeniul în care mi-am dezvoltat afacerea.” 

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/