Stire
Coalitia Pacientilor cu Afectiuni Cronice
09.11.2009
⋅ 0 comentarii
,,Spitale gata să pice, medici şi asistente care pleacă să profeseze în străinătate, farmacii care vând ,,pe datorie”, pacienţi pe care se fac experimente. Acesta este sistemul sanitar românesc la aproape trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană.” - Cezar Irimia, preşedinte COPAC
Am organizat acest protest pentru că pacienţii nu mai rezistă fără tratament. Fără exagerare, pacienţii mor. Hemofilicii mor din cauza lipsei factorului coagulant. Transplantaţii se luptă cu lipsa medicamentaţiei şi condiţiile din spitale. Diabeticilor li se aplică scheme de tratament experimentale. Pentru HIV/SIDA se epuizează fondurile. Pentru hepatită nu se mai aprobă dosare, acelaşi blocaj existând şi la cancer.
Câţi suntem? Cifrele spun totul:
• 2.000.000 hepatită
• 1.500.000 diabet
• 420.000 cancer
• 12.000 HIV/SIDA
• 2.000 hemofilie
• 1.600 transplantaţi
Deşi au imunitatea scăzută, aceşti oameni au ieşit astăzi în stradă, nu pentru a
cere milă, ci pentru a-şi cere un drept garantat de Constituţie. Din păcate, niciunul dintre cei votaţi uninominal în urmă cu aproape un an nu a binevoit să coboare. Acesta este, probabil, răspunsul lor la ceea ce înseamnă ,,drept la viaţă”.
Atitudinea cu care ne-am confruntat astăzi este revoltătoare! Asistăm într-o continuă stare de siderare la discuţii nesfârşite despre formule guvernamentale, despre cine e cu cine, ce e constitutional şi ce nu, în condiţiile în care este evidentă lipsa oricărui punct de interes comun între cetăţeanul de rând şi cei care îşi spun guvernanţi. Lipsa coerenţei discursului politic, lipsa conectării la realităţile societăţii româneşti, lipsa dialogului social şi a oricărui principiu de bună guvernare ne-a aruncat pe toţi într-un marasm economic, social şi politic din care vom ieşi cu mult mai puţini.
Am depus, la Camera Deputaţilor şi la Senat, un memoriu cu principalele noastre revendicări. În primul rând, susţinem proiectul de lege depus de Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie pentru alocarea a 6% din PIB pentru sănătate. Revendicările noastre mai includ:
• Transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii;
• Punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient;
• Accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare.
Cu părere de rău, observ că politicienii noştri îşi aduc aminte de pacienţi doar în
campanie. În numele celor aproximativ trei milioane de pacienţi cu afecţiuni cronice, COPAC le reaminteşte, guvernanţilor şi opoziţiei, că fără români sănătoşi, apţi de muncă, nu vor avea din ce returna împrumutul FMI!