Primele cazuri de gripă nouă diagnosticate la Arad au ieşit din carantină
10.11.2009
⋅ 0 comentarii
- Numărul cazurilor de gripă nouă creşte considerabil de la o zi la alta, producând panică. Până la ora actuală, la nivel naţional, numărul cazurilor diagnosticate a depăşit 900, însă cele mai multe sunt uşoare sau de nivel mediu, în România neînregistrându-se niciun deces cauzat de virusul AH1N1.
- Deşi primul caz a fost confirmat în ţara noastră în luna mai, gripa nouă şi-a făcut prezenţa în Arad abia la începutul săptămânii trecute. A fost vorba depre trei persoane - mama, fiul şi nora - care s-au întors din Germania, cel mai probabil contactând virusul în autocar. Cei trei pacienţi au fost izolaţi la domiciliu, unde au fost trataţi cu Tamiflu, fiind ţinuţi sub observaţie medicală.
- A urmat o avalanşă de cazuri confirmate, precum şi o serie de suspecţi, astfel că la sfârşitul săptămânii trecute numărul pacienţilor diagnosticaţi a trecut de 40, printre aceştia numărându-se elevi, cadre medicale şi persoane care au intrat în contact cu cazurile confirmate.
- Ieri, primele cazuri diagnosticate au ieşit din carantină. Este vorba despre mama, fiul, nora şi unul dintre medicii din cadrul DSP. Aceştia s-au reîntors la locurile de muncă, fără nici o problemă. Dr. Dana Negru, director adjunct DSP Arad a declarat că: „primele patru cazuri diagnosticate la începutul săptămânii trecute cu gripă nouă au ieşit din izolare. Aceştia au urmat tratamentul cu Tamiflu şi s-au vindecat, putând să intre în contact cu alte persoane şi să se întoarcă la locurile de muncă. (AMC)
Numărul cazurilor de gripă nouă creşte considerabil de la o zi la alta, producând panică. Până la ora actuală, la nivel naţional, numărul cazurilor diagnosticate a depăşit 900, însă cele mai multe sunt uşoare sau de nivel mediu, în România neînregistrându-se niciun deces cauzat de virusul AH1N1.
Cazurile de gripă nouă în continuă creştere În ultimele două săptămâni s-a observat o circulaţie mult mai intensă a virusului noii gripe pe teritoriul României, astfel încât în această perioadă numărul cazurilor s-a dublat. Medicii spun că numărul îmbolnăvirilor provocate de virusul AH1N1 va continua să crească, răspândirea virusului fiind favorizată şi de variaţiile de temperatură, diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte sau între o zi şi alta. Cele mai multe dintre cazurile depistate până în prezent au fost în judeţele Botoşani, Galaţi şi Suceava. Deşi primul caz a fost confirmat în ţara noastră în luna mai, gripa nouă şi-a făcut prezenţa în Arad abia la începutul săptămânii trecute. A fost vorba depre trei persoane, mama, fiul şi nora care s-au întors din Germania cel mai probabil contactând virusul de pe autocar. După ce probele biologice trimise la Institutul Cantacuzino din capitală au confirmat contaminarea cu virusul AH1N1, cei trei pacienţi au fost izolaţi la domiciliu unde au fost trataţi cu Tamiflu fiind ţinuţi sub observaţie medicală. A urmat apoi o avalanşă de cazuri confirmate, precum şi o serie de suspecţi, astfel că la sfârşitul săptămânii trecute numărul pacienţilor diagnosticaţi a trecut de 40, printre aceştia numărându-se elevi, cadre medicale şi persoane care au intrat în contact cu cazurile confirmate. Tot în cursul săptămânii trecute, la Colegiul Moise Nicoară au fost suspendate cursurile după ce trei elevi din clase diferite au fost depistaţi cu gripă porcină, în aceeaşi situaţie aflându-se şi două clase de la Liceul German, în timp ce o mare parte din personalul Direcţiei de Sănătate Publică a fost contaminată cu virusul gripal. Ieri primele cazuri diagnosticate au ieşit din carantină. Este vorba despre mama, fiul şi nora şi unul dintre medicii din cadrul DSP. Aceştia s-au reîntors la locurile de muncă fără nicio problemă. Dr. Dana Negru, director adjunct DSP Arad a declarat că „primele patru cazuri diagnosticate la începutul săptămânii trecute cu gripă nouă, au ieşit din izolare. Aceştia au urmat tratamentul cu Tamiflu şi s-au vindecat, putând să intre încontact cu alte persoane şi să se întoarcă la locurile de muncă. În funcţie de evoluţia virusului, într-un context favorabil, elevii de la şcolile unde s-au suspendat cursurile se pot întoarce la şcoală. Există însă posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple prea curând, dacă şi alţi elevi din cadrul acelor unităţi de învăţământ vor fi diagnosticaţi cu gripă nouă. La Arad, cazurile confirmate au fost uşoare şi de nivel mediu. Există însă şi pacienţi internaţi. Este vorba despre 12 copii şi 3 adulţi, însă starea lor de sănătate este bună.”
Simptome şi recomandări Simptomele gripei porcine sunt similare gripei obişnuite: tuse, febră bruscă de peste 37 de grade, dureri de cap, în gât şi dureri musculare, secreţii nazale apoase şi stare generală proastă. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar la moarte. Perioada de incubare este între două şi cinci zile. Cei mai expuşi sunt cei cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, al căror sistem imunitar puternic reacţionează virulent la virus. Pentru evitarea răspândirii bolii, cadrele medicale recomandă acoperirea gurii şi a nasului cu batistă când strănutaţi, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea soluţiilor dezinfectante. De asemenea, evitaţi atingerea ochilor, a nasului şi a gurii, evitaţi contactele apropiate cu persoane bolnave, iar la primele simptome ale gripei staţi acasă şi sunaţi medicul de familie. De asemenea, pentru prevenirea contaminării este recomandată purtarea măştilor medicale, mai ales în zonele aglomerate cum ar fi mijloacele de transport în comun etc. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolii se pedepseşte cu amendă şi chiar închisoare. La Arad, DSP-ul a apelat la ajutorul poliţiei în cazul a 17 persoane care au refuzat izolarea la domiciliu. Acestea au fost avertizate în scris de poliţişti să respecte prevederile legii, în caz contrar riscând dosare penale. Vaccinul, cel mai eficient mod de combatere a gripei noi Gripa porcină poate fi tratată cu medicamentele antivirale Tamiflu şi Relenza. Acestea nu previn boala, ci îi reduc din severitate. Campania naţională de vaccinare împotriva gripei porcine va începe la 26 noiembrie. Primii vor fi vaccinaţi elevii, studenţii şi personalul medical. Vaccinarea împotriva virusului pandemic nu este obligatorie, dar este recomandată, constituind singura modalitate de protejare a persoanei şi a celor din jur. Pentru a putea vaccina şi copiii între 6 luni şi 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperită de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autorităţile vor cumpăra 500.000 de doze de vaccin din străinătate, de la producătorul GlaxoSmithKline.
Sursa:
Observator.info