Scandal electoral: PSD şi PNL reclamă că toţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din judeţ sunt apropiaţi ai PDL!
13.11.2009
⋅ 0 comentarii
Anghel Rădulescu, prim vicepreşedinte PSD: „Oamenii sunt foarte „corecţi”. Gândiţi-vă ce se pregăteşte” Tragerea la sorţi a avut loc în sala festivă a Tribunalului, joi dimineaţă începând cu ora 9. Alături de preşedintele Tribunalului şi de primul-grefier, în sală s-au aflat reprezentanţi ai Prefecturii, ai presei, dar şi ai unor partide politice. Printre ultimii s-au numărat prim vicepreşedintele filialei judeţene PSD Arad, Anghel Rădulescu, şi primarul liberal din comuna Târnova, Florin Farcaşiu. Ştefan Lucaciuc a fost întrerupt din procesul „electiv” pe când ajunsese în jurul secţiei de votare numărul 50 din municipiu, de către social-demcoratul Anghel Rădulescu. Acesta i-a reclamat faptul că dintr-o suită de oameni care şi-au depus dosarul, şi de care avea cunoştinţă avându-i scrişi pe o listă, nu fusese până atunci extras nici măcar unul. „Eu am în faţă un tabel cu numele unor persoane care şi-au depus dosar. Sunt oameni neangajaţi politic şi pe care îi cunoaştem. După 50 de secţii nu s-a greşit ca nici măcar unul să fie tras la sorţi”, i-a spus Anghel Rădulescu preşedintelui Tribunalului Arad, Ştefan Lucaciuc. Până la urmă, în niciuna din cele 112 secţii de votare din municipiu nu a intrat nici măcar unul din oamenii de pe lista lui Rădulescu. „După 112 secţii, nici măcar unul dintre cele 183 persoane îndreptăţite nu a fost trasă la sorţi. Listele au fost făcute numai de prefect şi trimise la Autoritatea Electorală Permanentă pentru avizare. Nu i-a băgat pe aceştia, acolo sunt puşi doar onoraţii apolitici ai PDL. ”, acuză prim vicepreşedintele PSD, adăugând că cei 183 nu au fost anunţaţi dacă au fost repinşi sau admişi. Anghel Rădulescu mai spune că nu este supărat din cauză că au fost aleşi „apoliticii PDL” şi nu cei ai PSD, deoarece „fiecare a depus dosarul separat şi a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu e angajat politic. Este limpede, oamenii sunt foarte corecţi. Puneţi dumneavoastră ghilimelele. Gândiţi-vă ce se pregăteşte”, a conchis Anghel Rădulescu, anunţând că PSD va contesta modul de întocmire a listelor.
Florin Farcaşiu, primar Târnova: „Este un furt la drumul mare”„Ce nervos sunt pe această chestie, m-aţi prins chiar acum”, ne-a spus primarul PNL din Târnova, Florin Farcaşiu, cel care a participat la tragerea la sorţi. Motivul stării de supărare a primarului este următorul: „a fost un furt la drumul mare”. Farcaşiu recunoaşte că „potrivit legii, Prefectul propune o listă din care să se tragă la sorţi. Numai că, prefectul a cizelat lista astfel încât doar anumiţi oameni să poată ieşi”, a mai observat primarul. Această „cizelare” a listei s-ar fi produs, conform lui Florin Farcaşiu, în sensul că unele persoane au fost introduse pe listele normale, pe când celelalte au fost puse pe o listă de rezerve. „Ostentativ a fost folosită cifra 3 (al patrulea, al cincilea fiind rezerve, n.r.), la toate comunele şi oraşele din judeţ. Prefectul a acceptat lista de la PDL şi i-a pus doar pe ei. Este ca la fotbal, unde joacă primii 11 şi rezervele intră doar dacă este nevoie”, a explicat Farcaşiu, dând în continuare exemplul comunei Târnova. „La Târnova au intrat oameni care fac propagandă electorală pentru PDL pe faţă, chiar dacă poate nu sunt înscrişi în PDL. Nu am cum să demonstrez dacă sunt sau nu înscrişi, dar aceşti oameni ştiau de dinainte că vor ieşi pentru că au avut o şedinţă la PDL-ul local unde au fost instruiţi. Cu toate astea le administrăm o bătaie de nu au mai văzut”, a spus cu năduf Florin Farcaşiu. Conform liberalului, eventualele contestaţii ar fi rezolvate doar după alegeri. În rest, primarul din Târnova spune că cei care au greşit permiţând prefecţilor să întocmească listele cu preşedinţi şi locţiitori au fost cei de la PSD, prin intermediul fostului ministru de Interne, Dan Nica. „Şi legea este făcută prost. Dan Nica a modificat legea astfel încât preşedinţii şi locţiitorii să nu mai fie propuşi de primari, ci de de prefecţi. Iată că această măsură s-a întors ca un bumerang asupra lor”, a constatat Florin Farcaşiu, conştient de faptul că şi social-democraţii în acest moment aceeaşi problemă.
Ştefan Lucaciuc:„Întotdeauna am avut o singură listă şi dacă aş fi ştiut din timp, nu cred că agream lista de rezervă”Preşedintele Tribunalului, Ştefan Lucaciuc, spune că a aflat de existenţa listei de rezerve de abia în timpul tragerii la sorţi, după intervenţia lui Anghel Rădulescu. Lucaciuc admite că legea îi permite prefectului să decidă în bună măsură cum arată lista şi dacă se întocmeşte una de rezervă, dar în acelaşi timp dezvăluie că „înţelege supărarea” celor de la PSD şi PNL, spunând că este întemeiată. Contribuţia lui Ştefan Lucaciuc la întocmirea listei cu persoanele dintre care urmau să fie aleşi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare a fost una minoră. „Am contribuit la crearea listei, în sensul că am comunicat Prefecturii lista cu magistraţii, judecătorii şi procurorii, din judeţul Arad, împreună cu criteriile înscrise în lege pe care trebuie să le îndeplinească oamenii care îşi depun dosar. Celelalte candidaturi nu au fost depuse la mine, prefectul este cel care decide dacă le ia pe unele în considerare, sau nu”, a mărturisit Ştefan Lucaciuc. În continuare, preşedintele Tribunalului Arad s-a referit la existenţa listei de rezerve. „Până acum nu am avut o astfel de listă. Am avut o surpiză atunci când cineva din sală s-a ridicat (Anghel Rădulescu, n.r.) care mi-a spus că el cunoaşte o serie de persoane dintre care niciuna nu a ieşit. Atunci mi-a spus prim-grefierul, „ştiţi, mai este o listă cu rezerve”. Dacă această măsură este conformă sau nu cu legea, este treaba celor de la BEJ sau AEP să se pronunţe, dacă vor exista contestaţii. Dacă se va aprecia că listele nu au fost întocmite exact pe spiritul legii, şi ar putea fi circumsanţe, vom repeta tragerea la sorţi astfel încât să nu mai planeze astfel de suspiciuni. Întotdeauna am avut o singură listă şi dacă aş fi ştiut din timp, nu cred că agream lista de rezervă”, a mărturisit preşedintele Tribunalului. Totuşi, în ceea ce priveşte cadrul legal al existenţei listei de rezervă, Ştefan Lucaciuc spune că ar fi de discutat. „Legea spune aşa: se întocmesc listele şi cei care rămân sunt trecuţi la rezerve. Acum, că Prefecul întocmeşte o singură listă sau este lăsat la îndemâna lui să grupeze anumite persoane, rămâne de discutat”, arată Lucaciuc. În această idee, prefectul ar putea să nu-i răspundă unui cetăţean care l-ar întreba de ce a fost pus pe lista de rezerve şi nu pe cea „normală” „Ei (PSD+PNL, n.r.) îl suspicionează pe prefect că au ieşit oamenii lui şi nu au ieşit ai lor. Eu pot să spun că le înţeleg supărarea, şi nu văd de ce să nu jucăm fair-play”, a pus preşedintele Tribunalului „punctul pe i”. Finalmente, Ştefan Lucaciuc vine cu o concluzie şi mai cuprinzătoare: „nu cred că s-a produs o nelegalitate dar modul în care s-a întocmit lista lasă loc la suspiciuni pe bună dreptate. Păcat că această manieră de întocmire a listei a creat această suspiciune deoarece şi aşa se vorbeşte mult de fraudarea alegerilor”, a conchis şi Ştefan Lucaciuc.
Prefectul Călin Bibarţ:„Politicienii ori să se lase de politică, ori să se facă prefecţi”Răspunsul prefectului Călin Bibarţ la acuzele aduse de politicienii din PSD şi PNL a fost unul scurt şi cuprinzător. Bibarţ face aluzie la atribuţiile pe care legea le conferă prefecţilor în întocmirea acestor liste, atribuţii ce pot fi modificate doar de politicieni, prin Parlament. „Iar trebuie să dau două zile tot felul de dezminţiri. Politicienii au două variante, oricare ar fi ei şi din oricare partid ar veni: ori se lasă de politică şi se fac prefecţi, ori rămân oameni politici şi atunci nu au decât să schimbe legea. Listele sunt vizate de Autoritatea Electorală Permanentă, le-a aprobat Bucureştiul”, spune Călin Bibarţ. Prefectul dezminte că persoanele extrase sunt toate din sfera de influenţă ale PDL, deoarece „doar nu a venit la mine vreun partid cu roaba de hârtii şi dosare. Întotdeauna, care iese e mulţumit, care nu iese nu e mulţumit”, a arătat prefectul Bibarţ. În altă ordine de idei, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Arad, judecătorul Gheorghe Trif, ne-a declarat că la BEJ se pot depune contestaţii privind modul de constituire al Birourilor Electorale din secţiile de votare. Acest lucru trebuie să fie făcut „în cel mult două zile de la completarea lui”.
Sursa:
Observator.info