Zăbrani ? drumuri asfaltate, spaţii verzi de excepţie
13.11.2009
⋅ 0 comentarii
Comuna Zăbrani este situată în estul Câmpiei Vingăi, în zona de contact cu Dealurile Lipovei. Suprafaţa administrativă a comunei este de 11.778 ha. Comuna are în componenţă trei sate: Zăbrani - sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 29 km faţă de municipiul Arad, Chesinţ şi Neudorf. Populaţia comunei număra la ultimul recensământ 4.472 locuitori, cu următoarea structură: 95,6% români, 1,7% maghiari, 1,2% germani, 1,3% ucrainieni şi 0,2% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată.
Chiar dacă economia comunei este în cea mai mare parte agrară, în ultimul timp aici se dezvoltă şi industria uşoară şi mica industrie. Marian Toader, primarul comunei, a realizat o serie de proiecte pentru modernizarea şi dezvoltarea comunei. Astfel, de când şi-a început Toader mandatul la Primăria Zăbrani au fost asfaltate mai multe străzi, s-a refăcut reţeaua de iluminat public, s-au făcut investiţii în şcoli, dar s-au finalizat şi alte obiective importante.
Străzi asfaltate şi frumos amenajateZăbraniul poate fi considerată cu uşurinţă una dintre cele mai frumoase şi mai îngrijite localităţi din judeţ. Dacă în urmă cu câţiva ani aspectul străzilor principale era unul mohorât, trist, acum localnicii au investit în amenajarea exterioară a locuinţelor, iar Primăria a renovat majoritatea clădirilor care aparţin de aceasta. Străzile au fost – unele pietruite altele asfaltate, în funcţie de banii de care s-a dispus. Recent s-a finalizat asfaltarea unei artere principale (pe o lungime de 1,4 kilometri) din care se desprind alte şapte străzi importante din localitatea Zăbrani. „Am pietruit majoritatea străzilor pentru confortul cetăţenilor dar şi pentru ca localitatea să fie mai frumoasă. Din primăvară se vor mai pietrui şi alte străzi”, ne explică Marian Toader. De asemenea problema iluminatului public a fost rezolvată în întreaga comună, fiind realizate o serie de reparaţii şi înlocuiri ale materialelor vechi. Deoarece la blocurile din Neudorf existau probleme cu reţeaua electrică, la peste 30 de familii funcţionând un singur contor, Primăria alături de furnizorul de energie au demarat lucrările necesare pentru rezolvarea acestei situaţii, acum fiecare locuinţă având propriul contor.
Primărie modernă, şcolile din comună cu încălzire centralăImobilul în care funcţionează Primăria a fost renovat recent, acesta fiind foarte modern şi totodată original. „Mai sunt câteva lucrări de efectuat dar în scurt timp se vor finaliza. Cred că arată mult mai bine şi este foarte modernă”, ne spune primarul. Nici şcolile din comună nu au fost uitate de primărie, aici refăcându-se sau înlocuindu-se sistemele de încălzire, acum în acestea funcţionând sisteme de încălzire centrală. De asemenea în mai multe imobile ale şcolilor s-au făcut o serie de reparaţii necesare, s-au construit şi magazii pentru lemne.Tot pentru tineri s-a elaborat un proiect care prevede construirea unei săli de sport dar şi a unui bazin de înot.
Parc modern, ingenios amenajatO atracţie extraordinară în Zăbrani o reprezintă parcul, încă în curs de amenajare. Primarului Toader i-a venit ideea să amenajeze un spaţiu verde unde localnicii să poată ieşi la plimbare sau să meargă la un picnic. Cum nu a stat prea mult pe gânduri rezultatele s-au văzut foarte repede: a fost chemat un arhitect care, când a auzit ideile primarului, nu i-a venit să creadă că aşa ceva chiar va putea fi făcut pe terenul de care dispuneau. „Am dus arhitectul şi i-am explicat unde vreau să fie aleile, cum să arate parcul în ansamblu... Bineînţeles că acesta a fost cam neîncrezător pentru că locul în care a fost amenajat parcul arăta foarte rău şi era plin de bălării. Acum, când a văzut cum arată – deşi nu este încă gata, mai avem multe de făcut – a fost uimit”, spune primarul. Într-adevăr, parcul este deosebit. Intrarea acestuia se face prin curtea Căminului Cultural, iar după ce ai trecut pe poartă în faţă îţi apare un peisaj de vis, creând impresia că ai intrat într-o veche curte regală (bineînţeles la scară mai mică). Aleile sunt pavate modern, de-o parte şi de alta fiind plantate diferite specii de arbori. De asemenea, prin mijlocul parcului va trece şi un „râuleţ” peste care sunt deja amenajate două poduri. Ceea ce este şi mai interesant este că din acest parc se poate ajunge direct pe terenul de fotbal, tot pe o alee, între parc şi teren fiind lăsat un spaţiu special pentru picnic. Probabil că în primăvară se vor face ultimele lucrări necesare, iar în vară localnicii, dar şi vizitatorii se pot bucura din plin de frumuseţea acestuia. Căminul Cultural a fost şi el reabilitat, aici organizându-se diferite evenimente.
Proiecte în derulare: extindere reţea de apă, reabilităriPrimăria a mai depus o serie de proiecte pentru dezvoltarea celor trei localităţi pe care le are în administrare unele dintre ele fiind deja demarate, iar altele în curs de demarare. Astfel, se lucrează la extinderea reţelei de apă din Neudorf şi în Chesinţ pentru ca toţi locuitorii acestor sate să beneficieze de apă de la reţea. La Chesinţ se reabilitează Căminul Cultural, aici putându-se organiza atât evenimente culturale dar şi nunţi, botezuri sau zile de naştere. Pe măsura 3.2.2 s-au depus mai multe proiect precum - asfaltări străzi, reabilitare trotuare, înlocuirea de poduri şi podeţe în toată comuna, refacerea Căminului Cultural din Neudorf, construirea unui centru de zi de tip after-school în Zăbrani. Pentru localitatea Zăbrani se intenţionează introducerea reţelei de canalizare, aici funcţionând reţeaua de apă. De asemenea se vor construi şi câteva locuinţe de tip ANL pentru cei care nu au unde să locuiască. „În prezent lucrăm la un proiect vizavi de cartierul de locuinţe din apropierea parcului din Neudorf dar şi la finalizarea Zonei Industriale Zăbrani Vest”, spune Marian Toader.
Fonduri pentru renovarea bisericii romano-catoliceO sumă foarte importantă de bani 1.200.000 de euro se vor investi în reabilitarea şi restaurarea bisericii romano-catolice care este totodată şi un important obiectiv turistic al comunei. Lucrările vor începe anul viitor, clădirea fiind destul de degradată.
Potenţial turistic deosebitPotenţialul turistic al comunei este unul de excepţie. Comuna Zăbrani a fost inclusă în categoria unităţilor teritorial - administrative cu o concentrare mare a patrimoniului construit cu valoare culturală de interes naţional. Dintre cele mai importante obiective turistice ale comunei se pot aminti ansamblul arhitectural rural din Zăbrani din secolul al IX-lea, biserica romano- catolică din centrul localităţii Neudorf (1771), cavoul arhiducesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg din Neudorf (1809) cu un monument funerar ridicat în anul 1841 şi nu în ultimul rând muzeul memorial Adam Müller Guttenbrun - personalitate marcantă a literaturii germane.
Sursa:
Observator.info