Festivalul de Muzică Vieneză a debutat aseară cu ?Creaţiunea? lui Joseph Haydn
16.11.2009
⋅ 0 comentarii
Primul concert din cadrul Festivalului Arădean de Muzică Vieneză, organizat de Filarmonica de Stat Arad, a avut loc aseară, cu lucrarea compusă de Joseph Haydn, „Creaţiunea”. Arădenii prezenţi la eveniment au avut parte de un concert extraordinar, dirijat de maestrul austriac Christian Schulz.
„A IV-a ediţei a Festivalului de Muzică Vieneză aduce muzică din creaţia lui Joseph Haydn, întregul festival fiind dedicat comemorării a 200 de ani de la moartea marelui compozitor universal. La fel ca până acum, la festival vor fi prezenţi artişti de primă clasă din străinătate dar şi de la noi”, ne spune Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii de Stat din Arad. Cât despre concertul de aseată, directorul Filarmonicii ne spune că „o lucrare de o asemenea dimensiune nu putea fi interpretată decât de un ansamblu pe măsură. Astfel, a fost invitat să dirijeze acest concert maestrul austriac Christian Schulz, un nume sonor al artei dirijorale europene. Soliştii sunt de asemenea de primă mărime: soprana Irina Iordăchescu, tenorul Adorjan Pataki şi basul Marius Manyov. Corul Academic al Filarmonicii de Stat Arad a fost pregătit de maestrul Robert Daniel Rădoiaş.” Arădenii au putut audia aseară lucrarea „Creaţiunea”, concepută în trei părţi. Prima descrie haosul care precede existenţa universului şi primele patru zile ale Creaţiei. Prin vocile Arhanghelilor Gabriel (soprană), Uriel (tenor) şi Raphael (bas) sunt recreate cerul, pământul, lumina, corpurile cereşti (soarele, luna şi stelele), apele şi plantele. Partea a doua cuprinde zilele a cincea şi a şasea, incluzând în planul descriptiv apariţia vietuiţoarelor apelor şi ale pământului şi a primelor două fiinţe omeneşti. Adam şi Eva ocupă finalul oratoriului, ultimele şase numere. Surprinzând în descrierea sa întâia pereche umană, partea ultimă supervizează întreaga idealizare pe care Haydn a conferit-o Genezei. „Festivalul continuă joi, 19 noiembrie, la ora 19, cu un concert cameral de „Divertisment”, dirijat de maestrul Cristian George Neagu şi avându-l ca solist pe pianistul arădean Sorin Dogariu. Pe această temă „acompaniată” muzical şi moderată în acelaşi timp de către dirijorul concertului, vă invităm la o seară deosebită”, spune directorul Filarmonicii.
„Nu numai Haydn”Devenit tradiţie în cadrul Festivalului Arădean de Muzică Vieneză, concertul „Nu numai Haydn” care va avea loc joi, 26 noiembrie la ora 19, sub bagheta maestrului austriac Christian Polack, punctează şi în acest an acea muzică vieneză pe care cu toţii o ascultăm cu mare plăcere, muzica dinastiei „Strauss”. „Christian Polack este pentru prima dată la Arad şi aduce în faţa publicului lucrări mai puţin cunoscute sau chiar în primă audiţie atât din creaţia familiei Strauss şi nu numai”, ne spune Rodica Tălmaciu.
O seară de muzică şi poezie cu Maia Morgenstern Îndrăgita actriţă Maia Morgenstern va susţine alături de pianistul Andrei Deleanu, sâmbătă, 28 noiembrie, la ora 19, o seară de muzică şi poezie, care va constitui, cu siguranţă, un moment de vârf al festivalului.„Concertul de închidere va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad sub bagheta dirijorului austriac Wolfgang Gröhs. Solistul concertului, violoncelistul Laszlo Fenjö din Germania va interpreta una dintre capodoperele haydniene, Concertul pentru violoncel şi orchestră în do major. Ultima lucrare din programul concertului „Variaţiunile simfonice pe o temă de Haydn” de Johannes Brahms va încununa echilibrul Clasicismului Vienez care rezonează în întreaga creaţie muzicală universală ulterioară”, ne explică Rodica Tălmaciu.Preţul unui bilet pentru concertele programate în zilele de joi este de 10 lei, fiind valabile abonamentele Filarmonicii, iar pentru concertele din 15, 28 şi 29 noiembrie preţul unui bilet este de 20 de lei. De asemenea se pot face şi abonament pentru cele trei seri, acesta costând 50 de lei.
Sursa:
Observator.info