Stire

CONPIROM şi UGIR-1903 sunt ?ngrijorate de politica de scoatere a banilor din Rom?nia

18.11.2009 ⋅ 0 comentarii

CONPIROM şi UGIR-1903 privesc cu îngrijorare la retragerea a circa 2 miliarde de euro din România de către sucursalele unor bănci străine şi solicită FMI să se implice în modificarea acestui gen de comportament care aduce numai prejudicii economiei româneşti.

CONPIROM şi UGIR-1903 au solicitat delegaţiei FMI în cadrul întâlnirii din 3 noiembrie 2009 să deblocheze creditarea pentru firmele româneşti prin negocieri cu băncile străine care au filiale în România. În ciuda faptului că misiunea FMI a dat semnale clare în acest sens, unele bănci străine nu numai că nu încurajează, prin creditare, economia în care activează şi din care obţin profituri considerabile, dar chiar au ajuns să îşi retragă banii din ţară pe motiv că aceştia nu mai aduc beneficiile de dinainte de criză. Comportamentul băncilor care procedează astfel este cu atât mai revoltător cu cât ele au convenit de principiu cu FMI să nu retragă banii din România, un acord fiind semnat în acest sens în primăvara acestui an.

Retragerile masive de fonduri de pe piaţa românească înseamnă că, de fapt, banii luaţi cu împrumut de România de la instituţiile internaţionale şi pentru care contribuabilii vor plăti dobândă se întorc în străinătate fără să producă nici o relansare economică.

CONPIROM şi UGIR-1903 nu înţeleg logica acestui demers câtă vreme Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25% tocmai pentru a încuraja creditarea internă.

CONPIROM şi UGIR-1903 speră ca măcar întâlnirea de astăzi de la Bruxelles a reprezentanţilor băncilor străine din România cu oficiali ai FMI, BNR şi ai Comisiei Europene să aibă ca efect descurajarea acestui gen de comportament păgubos şi incorect.

melthdesign.ro/