Stire

Primăria propune ca impozitele şi taxele locale pe anul 2010 să fie mai mari cu 1,2 procente

25.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Funcţionarii din Primãrie au afişat la transparenţã proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2010. În raportul proiectului se stipuleazã „ajustarea impozitelor şi taxelor cu 1,20 faţã de nivelurile din HG 956/2009”.  Hotãrârea de Guvern amintitã permite autoritãţilor locale sã creascã impozitele şi taxele locale cu pânã la 20%. Primarul Gheorghe Falcã ne-a explicat cã documentul disponibil pe siteul de Internet al Primãriei este doar „un referat care este în Primãrie. Noi trebuie sã începem procedura de avizare a taxelor şi impozitelor, dar de la Bucureşti ne dau nivelurile. Taxele şi impozitele vor fi la nivelul pe care îl dau cei de la Bucureşti”, a rãspuns primarul la întrebarea dacã taxele şi impozitele ar putea creşte cu mai mult de 1,2%. Creşterea în acest procent este confirmatã însã de viceprimarul Gianina Pistru, cea care a contrasemnat Raportul fãcut de Direcţia Venituri, în care apare formularea „ajustarea taxelor şi impozitelor cu 1,2%.” Taxele şi impozitele afectate de posibila majorare cu 1,2% sunt urmãtoarele:  impozitul pe clãdiri pentru persoane juridice, impozitul//taxa pe teren; impozitul asupra mijloacelor de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamã şi publicitate; impozitul pe spectacole. 
Douã taxe noi, modificãri ale zonãrii MunicipiuluiPe lângã creşterea cu 1,2% prezentatã mai sus, Primãria propune actualizarea impozitului pentru autovehiculele de marfã cu masa peste 12 tone, la cursul de schimb leu-euro din data de 1 octombrie 2009. De asemenea, Primãria va introduce în anul fiscal viitor douã taxe noi. Prima este o „taxã specialã de comunicare, la cererea terţelor persoane fizice şi juridice, a situaţiei privind patrimoniul şi/sau obligaţiile de platã ale contribuabililor înregistraţi în evidenţele fiscale”, pe când a doua  este o taxã „specialã de corectare, de cãtre organul fiscal, a plãţilor efectuate eronat prin decontare bancarã.” Ambele taxe ar fi instituite datoritã „numãrului tot mai mare de cereri” din partea arãdenilor, în ambele situaţii. Vor mai creşte taxele şi impozitele şi pentru unii arãdeni care locuiesc pe anumite strãzi care vor fi introduse în alte zone de taxare. Astfel, în zona „A” au fost introduse urmãtoarele strãzi: Dr. ţeodor Botiş, Florin Bãnescu, Nicolae Boboc, Zoltan Farmati, Ioan Robu, Ladislau Brosovszky, Geza Gruber, dar şi ªtrandul Neptun. În „B” vor intra Piaţa Agroalimentarã UTA şi Splaiul Mureşului, iar în „C” au fost introduse strãzile Mihai Mãrcuş, Lazãr Augustin, ªerban Gheorghe şi Parcul Industrial Nord. În zona de impozitare „D” au intrat strada Agronomului şi „câmpurile” Florilor, Izlazului, Albinelor, Balta Micã, Crivabora, Ineluş, Speranţei, dar şi Piaţa Gai, aleile I-XX sau zona Rusek. 
Cuantumurile taxelor pe 2010, propuse de cãtre PrimãrieImpozit pe clãdiri persoane fizice: 0,1%Taxã/impozit pe clãdiri persoane juridice pentru imobile reevaluate dupã 01.01.2007 plus cei care au dobândit clãdiri şi construcţii speciale dupã acea datã: 1,5%Impozit/taxã pe clãdiri persoane juridice în cazul imobilelor reevaluate înainte de 01.01. 2007: 12%Impozit/taxã pe clãdiri a cãror valoare a fost recuperatã integral pe calea amortizãrii: 1,5%Taxa pentru servicii de reclamã şi publicitate: 3%Taxa hotelierã: 5%Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru clãdiri care urmeazã a fi folosite ca locuinţe sau ca anexe la locuinţe: 0,5%Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire-organizare şantier: 3%Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare tabere de corturi, cãsuţe, rulote sau campinguri: 2%Taxã pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru alte tipuri de construcţii: 1%.Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de desfiinţare parţialã sau totalã a construcţiilor: 0,1%Taxa pentru prelungirea certificatului de urbanism şi a autorizaţiilor de construire: 30%Impozitul pe manifestãrile artistice: 2% (teatru, operã, operetã, balet, cinema, filarmonicã, circ, competiţii sportive) şi 5% pentru alte tipuri de manifestãri artistice.
Alte prevederi: creşte şi impozitul pe clãdiri sau terenuri ale persoanelor fizice, tot cu 1,2%Bonificaţia pentru persoanele fizice la plata impozitului pe clãdiri sau terenuri se stabileşte la 5%. Tot pentru persoanele fizice, impozitul pe clãdiri calculat în baza valorilor impozabile se ajusteazã prin înmulţirea cu 1,2. Persoanele care au contractat pentru spaţii de reclamã şi publicitate în municipiu trebuie sã depunã o declaraţie la Direcţia Venituri în termen de 30 de zile de la orice modificare apãrutã care sã afecteze dimensiunile afişajului. În proiectul elaborat de cei din Primãrie se prevede şi aprobarea acordãrii unor înlesniri la plata impozitului pe clãdiri persoanelor fizice care realizeazã mansardãri la clãdirile de locuit multietajate.

Sursa: Observator.info

Autor: (L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/