Liderii politici judeţeni evaluează rezultatele obţinute ?n turul I al prezidenţialelor
27.11.2009
⋅ 0 comentarii
După fiecare rundă de alegeri, urmează câteva ore în care se număre voturile obţinute, iar apoi câteva zile în care se analizează rezultatele şi se iau măsuri. Înaintea şedinţelor de pe plan local se iau însă decizii în plan naţional, acolo unde se întâlnesc forurile superioare de conducere ale partidelor. Liderii vin cu anumite indicaţii de la Bucureşti, pe care le aplică şi în teritoriu. Aşa s-a întâmplat şi de această dată, la Bucureşti având deja loc şedinţe de analiză la majoritatea partidelor. Zilele acestea au loc însă şedinţele pe plan local, unde se discută despre suprizele plăcute sau neplăcute ale turului I şi se pune la punct strategia pentru turul II.
PDL: Filiala se menţine în topul naţionalFiliala PDL Arad rămâne în topul naţional al PDL, cu 46,78% din totalul voturilor valabil exprimate. De aici rezultă că liderii PDL Arad au numai motive de satisfacţie în ceea ce priveşte aportul lor la rezultatul final al candidatului pe care îl susţin. Senatorul Constantin Igaş ne-a spus că democrat-liberalii nu au analizat încă rezultatele obţinute în judeţ, acest lucru urmând să se întâmple spre sfârşitul săptămânii. „Nu am făcut o analiză, dar ne bucură rezultatul obţinut la nivel de judeţ pentru că munca noastră a fost răsplătită. Mâine (astăzi, n.r.) are loc o şedinţă a Colegiului Director la Bucureşti,iar după Biroul Politic Naţional ne vom întâlni şi în Biroul Politic Judeţean să discutăm despre ce a fost şi ce vom face de acum încolo”, ne-a spus senatorul Constantin Igaş.
PSD: Locul întâi în topul primarilor PSD surclasaţi de PDLLa PSD liderii nu sunt deloc mulţumiţi, însă toată lumea se mobilizează pentru turul II când obiectivul va fi ca Mircea Geoană să primească mai multe voturi în Arad decât Traian Băsescu. După alegeri a avut loc deja o şedinţă a Biroului Politic lărgit în care s-a vorbit despre comportarea social-democraţilor arădeni. Preşedintele Marius Lazăr este nemulţumit în primul rând de rezultatele obţinute în comunele conduse de primarii PSD, Aradul fiind în topul judeţelor cu primari PSD întrecuţi „la scor” de PDL şi candidatul lor. Într-un clasament general, Aradul s-ar afla pe antepenultimul loc al filialelor judeţene PSD, după Cluj şi Timiş, exceptând judeţele din secuime. „Rezultatul PSD în Arad este sub aşteptările mele. Nu ne-am atins targetul de 50.000 de voturi, obţinând doar 41.000. Conform unei analize făcute de colegii de la Bucureşti, în orice judeţ poate câştiga Mircea Geoană. Pentru asta voi cere un angajament fără rezerve colegilor mei să reparăm acolo unde am greşit”, a spus Marius Lazăr. Cea mai mare greşeală ar fi fost, conform liderului PSD, „modul de mobilizare al primarilor PSD. Cu câteva excepţii, toţi primarii PSD au pierdut alegerile. Aradul este judeţul cu cei mai mulţi primari care au pierdut în faţa PDL la scor şi al treilea judeţ din coadă după Cluj şi Timiş”, ar fi rezultatul analizei făcute de social-democraţi. La acest scor ar fi contribuit şi anumiţi „factori obiectivi”, cum ar fi „ consolidarea fiefurilor partidelor politice”. Cu toate acestea, Marius Lazăr spune că nu poate fi vorba de sancţiuni în acest moment, concluziile urmând a fi trase după turul doi. „Nu s-a vorbit în termeni de sancţiuni la Bucureşti. Cei care au dezamăgit pentru rezultatele obţinute au şansa să se revanşeze în turul doi. După aceea va urma o evaluare a organizaţiei”, a explicat preşedintele PSD Arad, Marius Lazăr. Obiectivul filialei judeţene PS, anunţat înainte de alegeri, a fost de minim 50.000 de voturi sau 30% din voturile arădenilor.
PNL: Mulţumiţi doar de municipiuPreşedintele filialei PNL Arad, Sever Jurcă se declară mulţumit doar de rezultatul obţinut în municipiul Arad. Liberalii vor avea la sfârşitul săptămânii, vineri, o şedinţă a Delegaţiei Permanente în care se vor fi dezbătute rezultatele obţinute la alegerile prezidenţiale. „ Sunt mulţumit de municipiu, nu şi de judeţ, cu toate că faţă de situaţia organizaţiilor locale pe care o avem acum, scorul nu este o surpriză. Am fost felicitat totuşi de către cei de la Bucureşti pentru că Aradul nu a mai avut un asemenea rezultat”, a declarat Sever Jurcă, subliindu-şi încă o dată mulţumirea faţă de rezultatul organizaţiei municipale, condusă de Florin Galiş.
PRM şi UDMR: Rezultate considerate a fi bune Liderii PRM şi UDMR consideră că au obţinut rezultate bune pentru candidaţii lor, având în vedere condiţiile fiecărui partid. „ Suntem cam la nivel de ţară, am ieşit în faţa UDMR-ului. E mulţumitor având în vedere că am venit la conducerea partidului doar de două-trei luni”, a declarat preşedintele PRM Arad, Dorin Filip. Dincolo, cei de la UDMR au constatat că 20% dintre votanţii de origine maghiară au avut altă opţiune. Cu toate acestea, preşedintele Andrei Kiraly este mulţumit: „participarea a fost destul de mare şi astfel putem spune că cele 8900 de voturi înseamnă un rezultat bun, cu puţin peste 5 la sută. Rezultatul atestă că votanţii noştri tradiţionali s-au dus la vot, dar şi că aproximativ 20 la sută dintre conaţionalii noştri au avut altă opţiune”, a mai dezvăluit Andrei Kiraly.
Sursa:
Observator.info