Stire

Fillarmonica de Stat aduce un omagiu martirilor de la Revoluţia din ?89

27.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Ziua Naţională a României îşi recâştigă importanţa ei cuvenită în programul Filarmonicii de Stat din Arad. Acum 91 de ani, la 1 Decembrie 1918, România îşi reîntregea teritoriul pierdut. Ca o punte peste vremuri, acum 20 de ani, Aradul devenea cel de-al doilea oraş liber al ţării, eliberându-se de data aceasta de sub un alt jug: cel comunist. În seara de 1 Decembrie, cu începere de la ora 18, la Filarmonica de Stat Arad, o mare parte din emoţia momentelor din ’89 îşi va găsi ecoul în inimile celor prezenţi. Tonul va fi dat de această dată de dirijorul Revoluţiei din 1989, Valentin Voicilă. 
„Actorul, acceptând benevol invitaţia Filarmonicii de Stat, ne propune o incursiune în formă de arc peste timp, prezentând pentru început contextul general istoric legat de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui Ferdinand I”, ne explică Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii Arad. Intercalate cu momentele actorului, melomanii se vor putea bucura de partituri  muzicale din creaţia  celui mai mare compozitor român George Enescu.
Program muzical de excepţiePreludiul la unison din Suita I, Dixtuorul op.14 şi Rapsodia a II-a, toate având semnătura lui George Enescu, reprezintă cele trei părţi ale concertului dirijat de maestrul Cristian George Neagu. Structurată în patru mişcări, Suita I pentru orchestră este o lucrare a cărei celebritate se datorează în primul rând părţii iniţiale. “Preludiul la unison” este  probabil unicul exemplu de monodie din literatura simfonică universală, a cărui particularitate este întărită prin tehnica de compoziţie şi nuanţa timbrală. Concertul de marţi seară continuă cu o lucrare mai puţin obişnuită, o compoziţie pentru zece instrumente solistice. Aflată la limita cu simfonicul, Dixtuorul op.14 este reţinută drept o formaţie maximală  de către genul muzicii de cameră, nefiind o formulă de carieră. Concertul de 1 decembrie se încheie cu Rapsodia a II-a, poate cea mai iubită compoziţie din creaţia lui George Enescu. Compuse la Paris în 1901, “Rapsodiile române op.11” câştigă rapid o popularitate pe care compozitorul  a considerat-o  exagerată. Ele devin cu timpul cele mai audiate creaţii ale maestrului figurând în repertoriul multor personalităţi precum Pablo Casals, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Arturo Toscanini, Willem Mengelberg, George Enescu, Ionel Perlea, Leopold Stokowski sau Eugene Ormandy.Ziua Naţională a României se încheie la Filarmonica de Stat Arad cu un moment de aducere aminte al celor 24 de eroi martiri arădeni ai Revoluţiei din 1989. Într-un cadru emoţionant, se vor aprinde 24 de lumânări ca semn de recunoştinţă pentru cei care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Intrarea la concert va fi liberă.
Rodica Tălmaciu: „Mulţumesc Valentin Voicilă!” „....Atunci, acolo, am avut o experienţă unică. Am reîntâlnit un om pentru care am sentimente foarte speciale. Un fel de semizeu, un bărbat carismatic, care cu forţa lui de convingere a reuşit să ţină  piaţa în puls continuu până la sfârşit.Îmi aduc aminte cum la un moment dat i se stinsese vocea, nu-l mai ajutau corzile vocale. Era însă neobosit, inepuizabil în a îndemna şi încuraja oamenii, sute, mii, zeci de mii, aflaţi în piaţa centrală a Aradului, îndemnându-i să rămână acolo, să nu abandoneze lupta, să meargă cu fraţii lor din Timişoara şi între timp şi Bucureşti, până la capăt. Îl priveam cu atâta  admiraţie şi recunoştinţă pe Valentin şi îi mulţumeam necontentit în gând. Iată că viaţa ne-a adus din nou într-o împrejurare legată de acele zile într-un context de data aceasta de aducere aminte… de aniversare şi în acelaşi timp comemorare. Acum, la o distanţă de 20 de ani mi se împlineşte dorinţa de atunci, aceea de a-i spune acestui om special, din adâncul sufletului meu răscolit de anii comunismului, apoi de cei ai tranziţiei care m-au aruncat în depărtări neromâneşti, în peisaje „străine” şi complicate, pentru ca în final să revin aici, tot în apropierea pieţei centrale a Aradului într-un loc minunat, cel mai minunat loc din Aradul meu drag, la Filarmonica unde acum spun şi scriu: Mulţumesc Valentin Voicilă şi tuturor celor care s-au luptat pentru libertate: pentru atunci, pentru acum, pentru mâine…“, a mai spus Rodica Tălmaciu.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/