Stire
Doi fraţi au deturnat fonduri nerambursabile de la UE, prejudiciind bugetul de stat şi cel al UE cu aproximativ 1 milion de euro
30.11.2009
⋅ 0 comentarii
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a cerut Gărzii Financiare Arad să verifice trei societăţi comerciale suspecte de spălare de bani. Principalii administratori, doi fraţi au pus la punct o organizaţie în stil mafiot pentru a beneficia de o serie de fonduri UE şi credite bancare, prejudiciind bugetul de stat şi bugetul UE cu aproximativ un milion de euro.
Societatea „mamă” pe care comisarii GFA au verificat-o avea sediul în Pâncota iar administratorii acesteia erau doi fraţi. Aceştia au înfiinţat un grup de societăţi comerciale pe numele lor sau în numele unor persoane tinere, atrase de mirajul de a deveni peste noapte renumiţi oameni de afaceri, organizând o structură de tip mafiot cu scopul de a beneficia de credite nerambursabile de la Uniunea Europeană precum şi de credite bancare pe termen lung oferite de instituţii bancare în valaore de peste un milion de euro, pe care nu le-au mai restituit. Aceştia au racolat o serie de persoane care au întocmit certificate şi documente false. Societatea principală a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 500.000 de euro prin evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitate sau prin neevidenţierea tuturor operaţiunilor comerciale efectuate, ori neplata la bugetul de stat a impozitelor şi taxelor obligatorii.
Plan ingenios, bine pus la punctPentru a-şi realiza planul, cei doi fraţi au folosit două metode clasice de fraudare a fondurilor comunitare - prezentarea de înscrisuri cu date fictive despre bunurile ce urmau a fi subvenţionate şi supraevaluarea bunurilor în cauză. „După obţinerea acestor fonduri, nerambursabile au procedat la deturnarea lor prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive, ori prin cesionarea părţilor sociale unor persoane specializate în fraudarea bugetului de stat, fără ca bunurile subvenţionate să fie transferate”, ne explică Anton Pop, director GFA. Comisarii au descoperit la Şicula mai multe societăţi care au avut ca asociaţi sau ca administratori pe cei doi fraţi. La o parte din firme, în evidenţele contabile, au fost înregistrate achiziţii de ovine şi mijloace fixe de la firma „mamă”, plătite cu bani din accesarea unor credite bancare şi credite nerambursabile SAPARD. Fiecare firmă încheiase câte două contracte de vânzare-cumpărare cu prima firmă, cu acelaşi obiect: 950 capete de ovine şi aceeaşi cantitate de adăposturi, grilaje metalice şi grătare beton, la aproximativ aceeaşi valoare – 840.000 lei. Mai apoi, proiectele firmelor au fost aprobate pentru accesarea fondurilor nerambursabile, în contul acestora intrând 50% din valoarea bunurilor furnizate de la prima firmă - suma totală de 1.680.000 de lei. Fraţii se opun verificărilorCei doi fraţi s-au opus verificărilor cerute de GFA, unul dintre ei adoptând o atitudine recalcitrantă, ameninţând şi depunând reclamaţii. Totodată acesta a distrus evidenţele contabile ale „firmei mamă”, şi la transferarea părţilor sociale. Astfel firma „mamă” a fost preluată de un specialist în asemenea activităţi, care la rândul său îl numeşte administrator pe un alt „specialist”. Acesta începe activitatea cu bunuri provenite din surse ilicite, mai apoi cesionând şi acesta părţile sociale. Continuând cercetările referitor la provenienţa ovinelor (2000 de capete), comisarii află că s-a făcut fals în borderourile de achiziţii. Anul trecut, unul dintre fraţi, a continuat să restituie oi de la o firmă la alta în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile, aceleaşi oi mai făcând obiectul unor alte subvenţii nerambursabile. Prejudiciu de peste 2 milioane de leiPunând cap la cap informaţiile adunate, comisarii GFA au realizat că prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA depăşeşte 2 milioane de lei, iar prejudiciul adus la bugetul general al Comunităţii Europene depăşeşete şi el două milioane de lei. „Făptuitorii acestor acte sunt cei doi fraţi, administratori de fapt ai firmei principale care au înfiinţat şi coordonat un grup infracţional în scopul deturnării de fonduri nerambursabile obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu sume reprezentând taxe şi impozite”, ne explică Pop.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info