Stire
Ziua Naţională a Rom?niei, onorată de prelaţi, militari, autorităţi, politicieni şi oameni simpli
02.12.2009
⋅ 0 comentarii
Soborul de preoţi, în frunte cu Î.P.S Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujbele de pomenire a eroilor căzuţi în luptă pentru idealul de unitate al românilor. În stânga pot fi observaţi descendenţii celor trei mari corifei arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu.
Preoţi, militari, autorităţi locale, politicieni, dar şi mulţi oameni simpli, au ţinut să asiste la ceremoniile de comermorare a eroilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea Patriei, prilejuite de Ziua Naţională a României. Ceremoniile au fost frumoase, decente, fiind compuse dintr-o slujbă de pomenire oficiată de Î.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, însoţit de un sobor de preoţi din partea bisericilor ortodoxe din municipiu, urmată de ceremonialul depunerii coroanelor de flori din partea autorităţilor administrative, Poliţiei, Armatei şi a unor asociaţii civice arădene. Au existat două momente mai importante ale ceremoniilor, primul fiind comemorarea corifeilor Marii Uniri, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, la cimitirul Eternitatea. După comemorarea de la locurile de odihnă veşnică a arădenilor care au adus poate cea mai importantă contribuţie la înfăptuirea Marii Uniri, cei prezenţi s-au deplasat în Parcul Eminescu, unde a s-a desfîşurat o ceremonie similară în faţa Monumentului Eroilor. Finalul ceremoniei a fost unul special, primarul Gheorghe Falcă având ideea de a înmâna patru steaguri unor copii prezenţi la ceremonie alături de părinţii lor. Seara a venit rândul celor două manifestări cultural-artistice, prima la Palatul Cultural unde a avut loc un concert simfonic în timpul căruia actorul Valentin Voicilă a evocat rolul însemnat al Aradului în realizarea Marii Uniri. Finalmente, pe scena din faţa Palatului Administrativ a avut loc un spectacol folcloric şi de colinde.
La cimitirul Eternitatea au fost depuse câte trei coroane de flori, la mormântul fiecăruia dintre cei trei mari arădeni care au făurit Unirea de la 1918. Au fost depuse coroane din partea Prefecturii, Primăriei, Consiliului Judeţean, Arhiepiscopiei, Armatei, Poliţiei, partidelor politice, universităţilor, asociaţiilor de revoluţionari, sau din partea altor instituţii arădene. La ceremonia din Parcul Eminescu au participat aproape o mie de arădeni: oficialităţi, militari, politicieni dar şi mulţi oameni simpli. Ceremonia a atras atenţia trecătorilor de pe strada Vasile Milea, dar şi a celor care îşi făceau plimbarea de dimineaţă pe faleza Mureşului. Şi în Parcul Eminescu au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor români căzuţi în luptă, din partea autorităţilor locale, Poliţiei, Armatei, universităţilor sau asociaţiilor de revoluţionari. „Copiii trebuie să poarte în suflet tricolorul românesc, iar acest simbol al Românei trebuie să îl transmitem tinerilor din an în an”, a spus primarul Gheorghe Falcă despre motivul înmânării celor patru steaguri unor copii prezenţi în Parcul Eminescu. Steagurile au fost înmânate de către primar, prefect, Arhiepiscopul Timotei şi de un reprezentant al Armatei. Ambele manifestări au fost încheiate cu un scurt marş al militarilor, acompaniaţi de orchestra Armatei şi de către corul veteranilor de război. Militarii au mărşăluit în aplauzele celor prezenţi, cei mai încântaţi de spectacol fiind copiii.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info