Stire
Modelele de subiecte de la examenele naţionale din clasa a VIII-a au st?rnit controverse
03.12.2009
⋅ 0 comentarii
Modelele de subiecte pentru testarea elevilor din clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu pot fi accesate pe site-ul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării, http:// subiecte2010.edu.ro. Deşi nu sunt teste de tip PISA cum se vehicula iniţial, unele cerinţe nu corespund cu programa şcolară, unele texte fiind necunoscute pentru elevi.
Pentru proba de la Limba şi literatura română, pe site sunt prezentate două modele de subiecte, precum şi baremele de evaluare şi notare. Modelele sunt structurate în două părţi, la prima parte accentul punându-se pe lexic. În modelul nr 1, la prima parte, punctul A, apare poezia „Noapte de iarnă” de G. Topârceanu, cu cerinţe precum: identifică în text trei cuvinte care aparţin câmpului lexical al iernii, notează varianta corectă de despărţire în silabe a următoarelor cuvinte(...), selectează trei personificări din text, transcrie trei structuri specifice descrierii, explică în maximum 5 rânduri semnificaţia versurilor(...) La punctul B din prima parte, elevilor li se cere să redacteze o compunere de 10-15 rânduri prin care să prezinte semnificaţia titlului poeziei. În a doua parte este dat un articol apărut în revista Terra Magazin. Pe baza acestui text, elevii trebuie să formuleze câte un enunţ în care să numească elementele care privesc articolul citat: autorul, revista din care a fost selectat fragmentul, localităţile din traseul stabilit în text. De asemenea se cere să se menţioneze care sunt modalităţile de informare consultate de autor pentru a întreprinde o călătorie în Deltă, să indice tipul unei propoziţii subordonate dintr-o frază şi să precizeze funcţia sintactică şi modul unor verbe din text. La punctul B elevii au de redactat o altă compunere de 10-15 rânduri în care să îşi exprime opinia despre dificultăţile călătoriei cu bicicleta prin Delta Dunării, pe baza fragmentului citat. Al doilea model de subiect este asemănător în privinţa cerinţelor doar că în prima parte este dat un text „Broasca cea fermecată” cules de Petre Ispirescu. În a doua parte apare un alt fragment din revista Terra Magazin. În timp ce unii profesori susţin că subiectele prezentate de minister nu coincid cu programa şcolară, în cazul părţii a doua, alţii sunt de părere că se testează competenţele dobândite de elevi, să pună în valoare informaţiile cu care au rămas în urma materiei predate.Dumitru Mihăilescu, inspector şcolar Limba şi literatura română ne-a explicat că „În cadrul acestei testări, accentul se pune mai mult asupra competenţelor. În prima parte întrebările se axează pe lexic, iar în a doua parte este vorba despre textul nonliterar. Apare stilul jurnalistic care este mult mai utilizat în viaţa de zi cu zi. Aici nu apar regionalisme şi se urmăreşte foarte mult înţelegerea textului. Modelele prezentate au elemente pozitive şi pentru a vedea cum vor fi tratate de elevi se va organiza şi o simulare în februarie sau în martie. Prin acest conţinut ne apropiem tot mai mult de testările de nivel internaţional.”
Modelul de la Matematică – accesibil copiilorÎn privinţa modelului publicat pentru testarea de la Matematică, acesta este compus din trei subiecte. Timpul de lucru este de 2 ore iar punctajul maxim care poate fi obţinut este de 90 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu (la fel ca şi la proba de la Limba Română) . „Subiectele cuprinse în acest model respectă programa şcolară şi sunt accesibile copiilor. Modelul, structurat în trei părţi, cu grad de dificultate mediu, permite rezolvarea cu uşurinţă, în special a primelor două părţi. Cred că aproape oricine poate rezolva subiectele pentru nota 7. Într-adevăr a treia parte este puţin mai dificilă, dar acest tip de evaluare are în vedere să arătăm ce poate să facă elevul, cum poate să pună în aplicare ceea ce a învăţat în gimnaziu”, ne-a explicat Mirela Aldescu, inspector şcolar general al IŞJ Arad (specializare matematică).Cât despre o comparaţie între testarea din acest an şi tezele cu subiect unic, inspectorii spun că aşa ceva nu este posibil, deoarece, atât structura cât şi materia cuprinsă este diferită.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info