Stire

UTA este un miracol, iar rolul meu este minor (IV)

22.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Observator arădean vă oferă ultima parte a interviului cu Ionuţ Popa. Astăzi, directorul tehnic al Bătrânei Doamne vorbeşte, printre altele, despre două subiecte sensibile: posibila campanie de achiziţii şi obiectivul echipei pentru sezonul în curs
- Domnule Popa, ce s-a întâmplat cu Ţucudean de-a lungul turului: a început mai greu, apoi şi-a dat drumul, a înscris de cinci ori, dar a terminat ca rezervă?- Pe George îl cunosc de când avea 10 ani. Îi ştiu familia, îl cunosc foarte bine ca fotbalist. Când avea 16 ani l-am luat cu mine la Iaşi, pentru o pregătire mai lungă. Nu finalul turului este elocvent în privinţa valorii şi potenţialului său, pentru că în ultimele 3-4 luni a jucat accidentat. A fost incomodat la modul serios de nişte pinteni care i-au crescut în călcâie, chiar a fost obligat să poarte pantofi mai mari sau să-şi găurească ghetele, iar acum este proaspăt operat. Potenţialul lui George Ţucudean este mai mare. A reuşit să impresioneze chiar la debutul său la UTA, în returul ediţiei trecute, iar pretenţiile mele şi ale suporterilor faţă de el au crescut firesc, deşi el este un copil care are nevoie de sprijinul tuturor. Mie îmi place să am pretenţii faţă de jucători, deoarece cred că aşa pot să-i stimulez, să le aduc extra-motivaţie. Pot să spun că familia Ţucudean îmi este aproape. Pe Marius, tătăl lui George, l-am avut avut ca fotbalist. Pe George la fel, iar cu domnul Cozma (socrul şi bunicul) discut acum despre George, la fel cum o făceam în urmă cu ani de zile despre Marius. Eu sunt convins că George îşi va reveni, pentru că a fost un an prea plin pentru el, care l-a călit însă. Trebuie să se disciplineze tactic, să înveţe să se apere, să-mi facă pressing, aşa cum le cer eu atacanţilor, iar pentru asta este nevoie de puţin timp. 
- Dintre tinerii jucători ai UTA-ei există unul care-mi place. E serios, motivat, concentrat, perfecţionist. Îmi aduce aminte de Panin şi Todea...- Chindriş!
- Da, e vorba despre Chindriş, care a făcut un salt important...Chindriş nu este o surpriză, este o confirmare sau - ca să fiu corect - un început de confirmare. Dacă vreţi, este confirmarea că poate să să devină un jucător important pentru UTA. Cu Chindriş am o poveste, care cred că este elocventă în privinţa lui. Acum trei sau patru ani, într-o vară, pe stadionul UTA avea loc un turneu final naţional de juniori. Deja eram plecat din Arad, dar fiind în vacanţă am fost invitat să văd o echipă de juniori despre care mi s-a spus că este plină de talente. Am urmărit un meci şi după final am ţinut să merg la vestiare. Îmi plăcuse un jucător şi am vrut să-l cunosc. L-am rugat pe Roli Nagy, care atunci era antrenorul acelei echipe de juniori, Atletico, să mă ducă în vestiar, să-mi prezinte jucătorul cu numărul 9. Era vorba despre Chindriş. L-am felicitat şi chiar i-am oferit o primă din banii mei. 
- Se discută despre campania de transferuri, ca de obicei se aruncă prin ziare diverse nume, ca de obicei se exagerează, pentru că, din ce ştiu, UTA are alte probleme acum decât transferurile. Care este profilul jucătorilor de care aveţi nevoie acum?- Mă interesează doar doi jucători, doi mijlocaşi ofensivi. Atât! Dacă UTA va avea posibilitatea să aducă jucători - pentru că nu e sigur că-şi va permite - vreau doi jucători în această pauză de iarnă. Mă interesează doi mijlocaşi ofensivi. Sunt câţiva pe care i-aş dori, toţi de nivelul Ligii a II-a, despre care eu cred că ne-ar putea ajuta, dar e fără sens să le dau numele, pentru că nu e sigur că îi vom putea aduce ori că vom avea ce să le promitem.
- Vă referiţi la mijlocaşi centrali?- Nu neapărat, pentru mine mijlocaşul ofensiv este mijlocaş ofensiv, indiferent în ce zonă joacă. Mă refer la genul de jucător care poate să evolueze, atât ca mijlocaş central, cât şi pe flancuri. Acest profil de jucător mă interesează - mijlocaş ofensiv, capabil să joace în bandă sau în zona centrală, în stare să ordoneze jocul, să rupă ritmul, să conteze pe ultimii 30 de metri, să apară la finalizare, dar şi să se apere. În special să se apere, s-au dus vremurile în care se acceptă jucători care nu fac faza de apărare. 
- Aţi optat, ca şi cartier general al pregătirii de iarnă, pentru Moneasa. De ce?- Pentru că pe mine nu m-a convins ideea unei pregătiri în Antalya sau Cipru, în alte condiţii climaterice. Pentru mine, pregătirea de iarnă este cea mai importantă, iar cantonamentul va dura două săptămâni. Am făcut de mult toate planurile pregătirii de iarnă. Pot să vă spun că UTA va face 45 de antrenamente până la începutul campionatului, ştim deja ce conţin ele şi cum sunt dozate. Pe lângă cele 45 de antrenamente, vom mai avea şi 10 sau 11 meciuri amicale. Am decis că e mai bine să ne antrenăm şi să jucăm partidele de pregătire în condiţii asemănătoare cu cele din campionat. Returul începe în februarie şi nu poate nimeni să garanteze că va fi deja primăvară. Ce facem, mergem în Turcia sau Cipru - vorbesc teoretic, pentru că nici nu avem bani - pe terenuri mai bune şi pe o climă mai moale şi revenim să jucăm în campionat pe terenuri îngheţate sau desfundate? Nu cred că e bine. Aşa că, în 11 ianuarie începem treaba, apoi din 18 ianuarie mergem la Moneasa, pentru ca de la sfârşitul lunii viitoare să începem jocurile de verificare. Deşi nu stăm bine cu banii, mi-aş dori ca până în 18 ianuarie să avem şi fotbaliştii pe care-i căutăm. Nu o să chem cinci-zece în probe, asta e clar. În schimb, o să mă uit la jucătorii care ne vor fi propuşi şi despre care nu avem informaţii, probabil că vor exista câţiva care vor fi testaţi pentru perioade mai scurte. 
- Ştim cu toţii teoria dumneavoastră legată de obiectiv. În acelaşi timp spuneţi mereu, firesc, că fiecare meci trebuie câştigat. Este foarte posibil, având în vedere şi concurenţa, ca UTA să câştige cât mai multe meciuri şi să ajungă acolo...- Adică, să promovăm!
- Da!- Va fi o situaţie destul de dificilă. Vom avea carul pus înaintea boilor dacă se va întâmpla să promovăm - asta e indiscutabil. Este absurd să se creadă că vom încerca să evităm promovarea ori că voi face în aşa fel încât să ne îndepărtăm de ea. Clar, în retur, UTA va încerca să câştige toate meciurile - asta înseamnă spirit, fair-play, competiţie, dar dacă va fi să promovăm, lucrurile se vor complica. Este o problemă complicată, foarte complicată, pentru că UTA nu este pregătită pentru un salt în Liga I. Nu este pregătită ca şi club, ca şi bază materială, ca şi echipă, iar riscurile sunt uriaşe. Ultimul lucru care-l vreau pentru UTA este să repete nenorocirile care au adus-o în situaţia de acum câteva luni, aproape de desfiinţare. Iar o promovare negândită, necalculată te poate determina să iei decizii greşite, tâmpite, care să te coste, pe care să le plăteşti apoi ani la rând. Nu vreau să gândesc atât de departe. Vreau să se contureze bugetul pentru retur, să se lămurească situaţia jucătorilor împrumutaţi, să muncim şi apoi mai vedem. Sincer, la ce probleme sunt la club, există alte priorităţi acum - spre binele clubului - decât atacarea promovării. Şi apoi, revenind la teoria mea despre obiectiv: o eventuală promovare prespune, în primul rând, evitarea retrogradării, deci nu vorbesc prostii când spun că, în primul rând, UTA trebuie să se asigure că nu retrogradează.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/