Revoluţionarii au refăcut traseul manifestaţiei din 21 Decembrie 1989
22.12.2009 ⋅ 0 comentarii
Prima zi de comemorare a evenimentelor Revoluţiei din Decembrie 1989 a început printr-o întâlnire a revoluţionarilor la sediul fostei Întreprinderi de Orologerie Industrială, de unde au plecat primii arădeni care au decis să iasă în stradă pentru a înfrunta dictatura comunistă. Pe clădirea fabricii există o placă memorială, unde liderii revoluţionarilor au amplasat jerbe de flori în memoria celor căzuţi în perioada 22-25 decembrie 1989 pe străzile din municipiul Arad. Pe lângă liderii organizaţiilor de revoluţionari: Gheorghe Curta, Attila Duka, Valentin Voicilă, la comemorare au mai participat câteva mame ale celor decedaţi, alţi revoluţionari şi autorităţi locale, printre care s-au aflat subprefectul Radu Stoian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, viceprimarul Levente Bognar sau deputatul Adrian Niţu. Scurta ceremonie de la Orologerie a început la ora 7.39, atunci când s-au împlinit exact 20 de ani de când muncitorii au ieşit în stradă pentru a-şi cere şi câştiga libertatea. În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, muncitorii de la Orologerie au pornit şi spre celelalte fabrici din zonă, pentru a-i chema în stradă pe colegii şi prietenii lor de la „Strungul”, „UTA” sau „Vagoane”. Astfel, al doilea popas al manifestărilor de comemorare a fost la poarta uzinei „Strungul”, acolo unde au mai fost aşezate jerbe de flori la placa memorială. Pe urmă, revoluţionarii şi reprezentanţii autorităţilor locale s-au deplasat la noua bisericuţă din Parcul UTA, unde a avut loc o scurtă slujbă de comemorarea a martirilor Revoluţiei. La ridicarea noii biserici ortodoxe din parcul UTA contribuie şi revoluţionarii, lăcaşul de cult având o valoare simbolică pentru evenimentele din Decembrie 1989.
Dupã slujbã, au fost aprinse câteva lumânãri în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertatea noastrã, iar apoi revoluţionarii s-au deplasat la troiţa de la cimitirul „Eternitatea”. Acolo s-a rostit din nou rugãciunea „Tatãl Nostru”, dupã care au fost aprinse alte lumânãri pentru aminitirea eroilor revoluţiei, care ne-au redat libertatea de spune, gândi şi scrie dupã propria noastrã conştiinţã. Manifestãrile de ieri dimineaţã s-au sfârşit la troiţa din faţa Palatului Administrativ, acolo unde revoluţionarii au aşezat alte lumânãri. Seara, la ora 18, cei care care au fost în stradã şi acum 20 de ani s-au întâlnit în faţa Monumentului Revoluţionarilor, simbolul jertfei celor 24 de eroi martiri ai Aradului, care şi-au gãsit sfârşitul pe strãzile municipiului sau prin alte oraşe din ţarã. „Cu toţii am fost la unison, am venit dintr-o societate unilateralã din toate punctele de vedere şi toţi am vrut democraţie, libertate şi am crezut cã scãpându-ne de dictatorul Nicolae Ceaşescu vom reuşi sã aducem democraţia”, a spus preşedintele Fundaţiei Judeţene Arad a Revoluţionarilor, Gheorghe Curta, despre sentimentul care i-a determinat pe arãdeni sã iasã în stradã acum douã decenii. „Sperãm ca, totuşi, copiii noştri care au acum anii pe care noi îi aveam atunci sã ducã mai departe steagul Revoluţiei şi sã poatã realiza mai mult de cât am fãcut noi”, a fost completat Curta de cãtre colegul sãu din Fundaţia Judeţeanã Arad a Revoluţionarilor, Attila Duka.
Astãzi, manifestãrile de evocare a evenimentelor Revoluţiei din Decembrie 1989 vor continua cu ceremonii de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Revoluţionarilor din Piaţa Revoluţiei, şi la monumentele din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, de la Garnizoana Arad (Subcetate) şi din zona Fãt-Frumos, cartier Aurel Vlaicu. Ceremonia din Piaţa Revoluţiei va începe la ora 11.Sursa: Observator.info
Autor: (L.C.) ⋅