Petronel Mărcuţ, primarul de la Buteni intenţionează să ?nfrunte criza şi să ducă mai departe proiectele ?ncepute
23.12.2009
⋅ 0 comentarii
Primarul comunei Buteni a fãcut bilanţul de final de an, trecând în revistã atât realizãrile, cât şi nerealizãrile, dar mai ales efectele crizei economico-financiare care s-au fãcut simţite şi în comuna arãdeanã. Totuşi, Petronel Mãrcuţ are o nemulţumire vizavi de mentalitatea unor locuitori. „Sunt localnici care vãd cã sunt realizãri, dar care spun cã aceste lucruri ar fi putut fi fãcute şi de alţi primari. De multe ori privesc faptele Primãriei negativist, tot ce faci nu este bine. Aş dori ca, pe viitor, aceşti locuitori sã-şi schimbe mentalitatea, sã înţeleagã cã ceea ce facem este pentru binele comunei”, ne-a spus primarul Mãrcuţ. De Buteni aparţin satele Cuied, Berindia, şi Pãulian, care la ultimul recensãmânt însumau aproximativ 3.500 de locuitori. Primarul a acordat o importanţã deosebitã tuturor satelor şi nu doar celui reşedinţã de comunã. Acesta se îngrijeşte de necesitãţile oamenilor şi încearcã, în limita posibilitãţilor şi a bugetului alocat sã modernizeze cele patru sate.
Au început lucrãrile la reţeaua de apã din CuiedPentru a rezolva una dintre cele mai importante şi mai urgente probleme cu care se confruntau locuitorii din Cuied - alimentarea cu apã - primãria Buteni a fãcut demersurile necesare, acest proces fiind deja început. „La Cuied am avut probleme serioase cu apa. Aici pânza freaticã de apã este aproape inexistentã. Încã de la Revoluţie li s-a promis cã se va rezolva problema, însã a fost mereu amânatã. Oamenii au început sã se sperie crezând cã nu vor mai avea de unde sã se aprovizioneze cu apã, nici pentru ei, dar pentru animale! Am câştigat un program guvernamental prin care am primit fonduri pentru alimentarea cu apã a satului. Am avut unele probleme cu licitaţia pentru lucrare, dar pânã la urmã s-au rezolvat şi din toamnã au început lucrãrile, iar cetãţenii nu vor mai avea de ce sã îşi facã griji”, ne explicã primarul. Şi în localitatea Buteni s-a demarat un proiect pentru apã şi canalizare, în parteneriat cu primarul comunei Chisindia, denumit Asociaţia de Dezvoltare Buteni-Chisindia.
Accent deosebit pe aspectul comunei Pe parcursul anului s-a avut în vedere şi amenajarea comunei. În acest sens s-a pus accentul pe pietruirea strãzilor, din toate satele apãrţinãtoare, acest proces fiind finalizat în proporţie de 90%, urmând ca restul sã se pietruiascã în primãvarã. Nici pãşunile comunale nu au fost trecute cu vederea, acestea fiind curãţate, iar fântânile din zonã reamenajate. Parcul din reşedinţa de comunã, care se întinde pe o suprafaţã de 10.000 m.p., a fost frumos amenajat, plantându-se diferiţi arbuşti, iar pe mai multe strãzi au fost amplasate bãncuţe.
Teren şi salã de sport - moderne, grãdiniţã reamenajatãElevii dar şi tinerii din comunã pot utiliza din acest an un teren de sport modern, care a fost dat în folosinţa Şcolii Generale din localitate. Tot în Buteni s-a construit şi o salã de sport, modernã, la standarde europene care în varã a fost branşatã la energie electricã, la reţeaua de apã şi la canalizare. „Avem un teren de sport, construit aproape de centrul localitãţii şi este folosit în special de echipa de fotbal din Buteni, dar şi în cazul altor competiţii sportive”, ne explicã Petronel Mãrcuţ. Şi Cãminul Cultural din Buteni a fost reabilitat, în cadrul fondurilor obţinute pe Mãsura 3.2.2, unde au fost cuprinse mai multe lucrãri. Acum, localnicii pot organiza acolo diferite evenimente. „Pe aceeaşi Mãsurã ne-am propus şi Construirea unei Grãdiniţe cu program prelungit în Buteni, dar şi procurarea, pãstrarea de costume şi de instrumente populare specifice zonei”, spune primarul. În satul Berindia, clãdirea în care funcţioneazã Grãdiniţa pentru copii a fost şi ea modernizatã, acum beneficiindu-se de toate condiţiile necesare. În privinţa şcolilor au rãmas şi unele lucrãri neterminate, aici fiind vorba de lucrãrile de la Şcoala Generalã din Buteni. „Construcţia noii şcoli a fost stopatã din lipsa banilor. Buteniul are foarte mulţi copii, iar vechea şcoalã nu mai face faţã, şi am început construirea uneia noi, mai încãpãtoare. Lucrarea a fost realizatã în proporţie de 70%, însã firma care a câştigat licitaţia de construire a stopat lucrãrile, deoarece nu s-au mai primit bani. Firma a lucrat şi pe banii ei. Noi nu am mai primit fonduri şi deocamdatã nu am mai putut continua lucrãrile”, spune Mãrcuţ.
Planuri mari pentru 2010Nici anul ce urmeazã nu va fi unul uşor pentru comuna Buteni. Criza se simte tot mai mult, însã primarul considerã cã are datoria sã ducã la îndeplinire noi proiecte, esenţiale pentru dezvoltarea zonei. „Pentru anul 2010 am pregãtit deja o listã cu proiecte. Bineînţeles cã vrem sã le finalizãm pe cele deja începute, cum sunt modernizãrile strãzilor - încã 10%, amenajarea unor alei în Cuied şi Buteni sau amenajarea podeţelor rãmase - în acest an am amenajat deja 15 podeţe. Intenţionãm sã atragem cât mai multe fon-duri posibile, atât de pe plan extern, de la Uniunea Europeanã cât şi de la Consiliul Judeţean Arad. Nu în ultimul rând, vrem sã acordãm fonduri tuturor cultelor religioase din comunã pentru a-şi acoperi cheltuielile şi construcţiile necesare.”La capitolul urãri, Petronel Mãrcuţ, primarul comunei Buteni le doreşte tuturor cetãţenilor din comunã sã aibã parte de un „praznic luminos, multã sãnãtate şi fericire alãturi de cei dragi, iar pentru noul an sã îşi ducã la îndeplinire cât mai multe dorinţe. La mulţi ani şi Sãrbãtori Fericite!”
Sursa:
Observator.info