Stire

Evenimente şi personaje arădene care ne-au atras atenţia (?n sens negativ) ?n anul 2009

31.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Numărul şomerilor din Arad a atins 14 000 – aproape triplu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din nefericire, nici cei angajaţi nu sunt foarte bine plătiţi. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, salariul mediu din Arad este cu 200 de lei mai scăzut în Arad decât în ţară (1400 de lei, faţă de 1600 de lei). În ceea ce priveşte salariul minim, lucrurile stau şi mai rău: dintre toate statele Uniunii Europene, România are cel mai scăzut salariu minim!

 

*** 

Intrăm, iată, în al treilea an al procesului de corupţie al primarului Gheorghe Falcă. Încet ajungem la un record în domeniul judiciar: al treilea an de proces, fără să se dezbată cauza pe fond. Următoarea înfăţişare este pe 20 ianuarie, dar e foarte posibil ca prin tertipuri avocăţeşti să se întârzie şi de această dată dezbaterea problemei, aşa cum s-a întâmplat permanent până acum.

 

*** 

 

Refacerea platoului din faţa palatului administrativ a fost făcută fără ca administraţia locală, mai precis Primăria, să fi consultat opinia publică. A rezultat o lucrare de eficienţă şi oportunitate îndoielnică, lacunară şi din punct de vedere estetic.

 

*** 

 

Ştrandul Neptun a fost fărâmiţat. Primăria a mărit colosal preţul biletelor şi abonamentelor, stabilind practic o prohibiţie pe ştrand pentru o bună parte dintre arădeni. În plus, s-a pierdut farmecul „litoralului Aradului”, pentru că agenţii economici au ajuns în pragul falimentului din pricina politicii restrictive a administraţiei locale. Primăria a afectat foarte serios baza de agrement a Aradului, din ambiţia de a le face în ciudă câtorva comercianţi care nu au fost suficient de obedienţi.

 

*** 

 

DN 7 şi şoseaua Arad-Oradea s-au stricat imediat după ce s-a încheiat repararea lor capitală. De fapt, chiar mai devreme, dacă ţinem cont că asfaltul nou nu a rezistat nici o lună de zile! Şi acum se circulă extrem de greu pe ambele tronsoane, iar pe drumul spre Oradea au loc dese accidente grave, din cauza gropilor şi a marcajelor proaste. Ultimul astfel de accident s-a soldat cu moartea unui copil de un an.

 

*** 

 

Lucrările la proiectul BERD, prin care s-au asfaltat câteva străzi principale din Arad, încep să cedeze. Pe Calea Aurel Vlaicu sunt dese onduleuri în asfaltul care a costat câteva milioane de euro. Nici staţiile de tramvai, realizate în cadrul aceluiaşi proiect, nu sunt foarte bune. Dacă nu ar fi vorba de noi, arădenii, am spune că sunt din Cascadorii Râsului: până ajungi din capătul staţiei la tramvaiul care a oprit în capătul celălalt, el pleacă şi ajunge deja la următoarea staţie!

 

*** 

 

Ultima etapă a Ligii a II-a din ediţia de campionat 2008/2009 a fost nefastă pentru preşedintele executiv de la ACU. Gheorghiţa Onu a fost arestată de procurorii DNA Oradea şi mai apoi trimisă în judecată pentru acte de corupţie, principalul cap de acuzare fiind trafic de influenţă. În urma acestor evenimente, echipa a fost retrogradată de FRF în Liga a III-a. 

 

*** 

 

 

Aradul este oraşul unde preţul gigacaloriei este devastator: la nivel naţional, plătim al doilea cel mai scump preţ la căldură. Asta începe deja să se simtă, odată cu primele facturi din această iarnă. Încălzirea unui apartament de trei camere depăşeşte 400 de lei, în condiţiile în care pensia medie în municipiu este de 600 de lei. Mai mult, potrivit unei statistici, la Arad peste 3500 de pensionari au venituri lunare sub 200 de lei.

 

*** 

 

Aeroportul Arad nu a reuşit să fie revitalizat nici anul acesta. Am rămas cu aceleaşi curse, dar am pierdut în mod lamentabil terminalul Cargo, o investiţie care deşi s-a realizat din fonduri europene, nu a ştiut să fie speculată de autorităţi. S-a dorit la un moment dat o fuziune a aeroportului din Arad cu cel din Timişoara, dar asta după ce a stârnit o clipă de uluială în oraşul de pe Bega, a generat un val de hohote de râs. Şi atât!

 

*** 

 

90 de ani de administraţie românească la Arad a fost un penibil eveniment electoral. În primul rând, organizatorii au greşit afişele, susţinând că Aradul este administrat doar de 90 de ani, în loc să spună că de 90 de ani este sub administraţie românească. Apoi, PDL a confiscat manifestările. A fost construită o tribună oficială în faţa primăriei, cu câteva miliarde de lei (pentru că la noi miliardele zboară pe străzi ca porumbeii), de unde au pozat ţanţoşe autorităţile... portocalii, şi acoliţii lor. Din nou, în loc să avem parte de un eveniment de calitate, am văzut un kitsch scump. Dar important este că s-a transmis la televiziunile din Bucureşti. Cu 15 000 de euro minutul de intervenţie în direct. 

 

*** 

 

Este pentru prima oară în istorie când la Bucureşti se discută, la nivel de conducere de partid, despre fraudarea alegerilor la Arad. PSD a acuzat PDL în gura mare de furt, iar ministrul Economiei, Videanu, făcea mare haz: „Cică la Arad s-au furat vreo două voturi”. Cert este că PDL s-a impus zdrobitor. Ar mai fi de semnalat numărul celor care au votat în secţii speciale în judeţul nostru: 15 808 oameni la al doilea tur (decisiv) de scrutin, cu 2600 în plus faţă de primul tur. 

 

*** 

 

Aniversarea, şi mai târziu comemorarea, a 20 de ani de la Revoluţia Română din Arad a fost de un grotesc fără limite, dacă ne gândim că în afara unei şubrede fanfare militare şi a depunerilor de coroane, administraţia locală nu s-a implicat în eveniment decât la modul... negativ. Afişele realizate de revoluţionari au fost demontate şi ascunse de reprezentanţi ai autorităţilor locale, iar steagul revoluţiei, drapelul României, a fost tăiat de la catarg! Totul a culminat cu neparticiparea primarului la manifestări – a fost prea ocupat să participe la o emisiune televizată, iar apoi, la revenirea la Arad, să organizeze o conferinţă de presă oarecare, chiar în timp ce în stradă erau comemoraţi eroii revoluţiei, cei 19 morţi de la Arad.

 

*** 

 

DNA a trimis în judecată cinci cadre universitare de la Universitatea „Vasile Goldiş”, privată. Printre ele este şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, şi prim-vicepreşedintele PDL Bistriţa Năsăud, conferenţiar la „Vasile Goldiş”. Nu este pentru prima oară când cadre didactice ale acestei universităţi au probleme cu legea. Unul de la Facultatea de Drept şi unul de la Educaţie Fizică au mai fost condamnaţi, iar o doamnă a stat în arest preventiv. Pentru corupţie. În acelaşi timp a continuat campania negativă contra... universităţii de stat din Arad, pe care însă nici controlul de la Curtea de Conturi, nici cel de la Finanţe, nici cel de la DNA, nici cel al primului ministru, nici cel al ministerului, nici cel al ARACIS (deşi peste tot a fost reclamată de „oamenii de bine” instigaţi de la concurenţă) nu au găsit-o cu nereguli. Ce înseamnă asta? Că hoţii strigă cel mai tare hoţii, şi în mediul universitar?!

 

*** 

 

Desigur, nu putem ignora criza financiară, zilele libere forţate din sectorul bugetar, concedierile din sectorul privat. Viaţa a devenit foarte grea în Arad, dar probabil că nu doar aici. După ce guvernul a tăiat sporurile, bonurile, facilităţile bugetarilor şi le-a redus salariile, a anunţat că pentru anul viitor salariile se îngheaţă. Adică vor fi mult mai mici. Nu pentru toţi, ci pentru cei care vor avea norocul să mai fie angajaţi! În faţa acestei crize, administraţia locală arădeană a găsit o soluţie miraculoasă: ne-a mărit impozitele şi taxele locale cu 20%. Ura!

 

*** 

 

Festivalul de film organizat în oraşul nostru a fost un eşec. Puteai număra pe degete spectatorii din sală, fiind filme vizionate uneori doar de protagonişti sau de actorii, regizorii celor care urmau în festival. În aceste condiţii, nu este surprinzător că organizatorii de la Bucureşti au decis să nu mai includă Aradul, în anul 2010, în calendarul acestui eveniment. 

 

*** 

 

Discutând despre minusuri, să nu omitem cumva prestaţiei jandarmilor arădeni, care se pare că se raportează cu ocaua mică la unii, cu ocaua mare la alţii. Pe suporterii echipei UTA, care manifestau pentru menţinerea în viaţă a clubului, i-au amendat cu câte 30 de milioane de lei vechi pentru tulburarea liniştii. Pe susţinătorii partidelor politice, care au manifestat şi au blocat centrul oraşului în noaptea alegerilor generale, au urlat şi au claxonat ca bezmeticii, nu i-au amendat. Pe suporterii UTA-ei i-au bătut cu bastoanele şi cu pumnii, pentru că s-a nimerit să le fie în cale. Pe suporterii partidului politic care a câştigat alegerile i-au protejat de un adversar inexistent. Trăiască Jandarmeria Română, care s-a născut liberă, dar se pare că e în lanţuri!

 

*** 

 

A decedat Vasile Neagu, preşedintele CARP Arad. Este cel care a ridicat această organizaţie, a îmbogăţit-o, a oferit prin intermediul ei, pentru zeci de mii de arădeni, o masă caldă, un ajutor financiar, servicii la preţuri mici. Trecerea sa în nefiinţă lasă în urmă un mare gol, aşa cum se întâmplă, de regulă, când pleacă dintre noi un adevărat OM. Odihnească-se în pace!

 

*** 

 

Guvernul nu a pus în aplicare legea de creştere cu 50% a salariului cadrelor didactice. În schimb a tăiat din retribuţiile lor (şi ale tuturor bugetarilor), 15,5%. Nu a acordat majorări nici pensionarilor din grupele I şi II, deşi s-a angajat să facă asta de la 1 ianuarie 2009. În schimb, a anunţat în decembrie că amână această majorare pe finalul anului următor, probabil în speranţa că vor rămâne până atunci mai puţine pensii de majorat. România, the land of choice!

 

*** 

 

Un sfert din tezele unice la limba şi literatura română au fost notate cu note sub 5. Asta înseamnă că viitor de aur oraşul nostru n-are, dacă ne gândim că pe mâna acestei generaţii încăpem cu toţii, cu Arad cu tot, azi mâine...

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/