16 localităţi arădene afectate de ape: gospodării inundate, terenuri agricole distruse, drumuri blocate şi animale ?necate
04.01.2010
⋅ 0 comentarii
La Târnova, 15 familii au fost izolate de ape. La Dieci, un măgar şi aproximativ 50 de oi au murit înecate sau din cauza frigului, după ce râul Crişul Alb a ieşit pe suprafaţa dintre Dieci şi satul Crocna. Pompierii au desfăşurat acţiuni de salvare timp de două zile. Nu mai puţin de 16 localităţi din judeţul Arad au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad. Astfel că apele rezultate din ploile abundente şi topirea bruscă a zăpezilor, au dus la creşterea bruscă a cursurilor Crişurilui Alb şi Crişului Negru, dar şi a câtorva pâraie care au inundat terenuri, drumuri şi locuinţe. Localităţile afectate de revărsarea apleor au fost: Târnova, Ţărmure, Ioneşti, Tisa, Leasa, Craiva, Şiad, Căprioara. Săvârşin, Dieci, Almaş, Pescari, Crocna, Archiş, Gurahonţ, Fântânele şi Arad. În municipiu 4 gospodării au fost inundate, alte 5 curţi şi 3 pivniţe la Căprioara fiind cuprinse de ape, o gospodărie la Pescari şi 2 gosdpodării la Fântânele. În toate cazurile, subunităţile ISU Arad au intervenit cu motopompele din dotare pentru îndepărtarea apei din locuinţele şi curţile oamenilor. De asemenea au mai fost afectate şi mai multe tronsoane de drum judeţean: Târnova-Dud, Târnova-Şilindia, Dieci-Crocna, Dieci-Revetiş, Dieci-Almaş şi Şicula-Seleuş. Apele au acoperit şi aproximativ 1300 hectare de teren agricol şi păşune comunală în aceleaşi zone. Ieri circulaţia s-a desfăşurat normal pe tronsoanele Dieci-Almaş şi Dieci-Revetiş, iar DJ Dieci-Crocna mai era acoperit de o lama de apă de 15 cm, dar se putea circula cu viteză mică. Tot în cursul zilei dimineţii de ieri, drumul judeţean Şicula-Seleuş era acoperit de aproximativ 50 cm de apă pe o porţiune de 250 de metri, fiind închis circulaţiei însă, spre după masă apa a scăzut la 20 de centimetri şi mai acoperea aproximativ 50 de metri de drum. De semenea conform Direcţiei Ape Crişuri, cursurile celor două Crişuri sunt monitorizate permanent, se înregistrează creşteri pe anumite tronsoane, dar şi scăderi ale debitelor în amonte.
La Dieci, Crişul Alb a înecat peste 50 de oi şi un măgarPompierii din Gurahonţ au participat în 31 decembrie şi în 1 ianuarie la salvarea animalelor precum şi a doi ciobani care le păstoreau. Înainte şi după Reveilon, aceştia au înfruntat apele pentru a salva turmele ciobanilor. „Subunitatea de Pompieri din Gurahonţ şi Garda de Intervenţie nr. 2 din Sebiş au fost angrenate într-o misiune dificilă din cauza condiţiilor meteorologice. 35 de subofiţeri şi patru ofiţeri au muncit mai mult de 12 ore pentru a salva 430 de oi şi 13 măgari izolaţi între apele care depăşeau un metru pe anumite porţiuni. Subofiţerii au intervenit cu patru bărci de salvare, reuşind să ducă animalele într-un loc sigur”, ne explică Sorina Ambruş, purtător de cuvânt ISU Arad.Din cele spuse de ciobani se pare că aceştia hotărâseră să înopteze în apropierea râului, fără să realizeze că peste noapte se vor revărsa apele. Astfel, dimineaţa, ciobanii, care păstoreau în jur de 500 de oi şi aveau 14 măgari s-au trezit înconjuraţi de ape. Neştiind cum să iasă din situaţie au alertat sătenii care la rândul lor au apelat la pompieri. Aceştia au intervenit, la acţiune participând mai apoi şi alte detaşamente, din alte localităţi, ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad. Accesul spre suprafaţa inundată s-a făcut doar prin intermediul camioanelor, mai apoi pompierii deplasându-se cu bărcile pentru a salva ciobanii şi mioarele lor. Un localnic venit la faţa locului să vadă ce se întâmplă, ne-a spus că „Nu înţeleg de ce au rămas atât de aproape de râu. În ultimele zile, din cauza ploilor acesta a crescut foarte mult şi de obicei în această zonă apar inundaţii. Pompierii au mult de lucru şi ieri au stat toată ziua aici (n.r.: în 31 decembrie). Nu au avut parte nici de Revelion, liniştiţi.” Deoarece nu s-au putut scoate toate oile din apă până seara, pompierii şi-au reluat acţiunea de salvare pe 1 ianuarie. Din păcate unele oi au murit, fie pentru că s-au înecat în apa mult prea mare ieşită pe câmpie fie din cauza frigului. Şi un măgar a murit, ceilalţi 13 fiind însă salvaţi la timp. Ciobanii au scăpat teferi, suferind doar pagube materiale. Din spusele localnicilor se pare că ciobanii veniseră cu oile din Zlatna, judeţul Alba. De asemenea aceştia îşi mai amintesc că acum câţiva ani la Dieci s-a mai petrecut un eveniment asemănător. Şi atunci ieşise Crişul Alb şi a inundat alt cioban şi mioarele acestuia – „Atunci, noi localnicii am participat la salvarea lor. Nu au fost pagube foarte mari, dar ciobanii ar trebui să se înveţe minte.” Râul Crişul Alb a depăşit cotele normale, pregătindu-se să inunde şi la Gurahonţ, însă ieri aici a început să scadă, neexistând probleme de alertă în rândul localnicilor.
La Târnova, 15 familii au fost izolate de ape pentru câteva ore, în prima zi a anului nouPrima zi a anului 2010 a adus griji pentru locuitorii comunei Târnova. Conform primarului Florin Farcaşiu, 15 familii din centrul de comună au fost izolate de ape pentru câteva ore, datorită revărsării a două pârâie ce se întâlnesc pe teritoriul administrativ al Târnovei. Este vorba despre Valea Mare şi Almaş, care au ieşit din albii şi s-au revărsat pe străzile din comună. „Prima măsură pe care am luat-o a fost convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Nu au fost pagube, doar că apele ne-au spălat străzile şi au afectat două drumuri judeţene. Spaima a fost mai mare decât apa”, a spus primarul Farcaşiu. Cele două drumuri acoperite de ape au fost cele către comunele Tauţ şi Buteni. Conform primarului Farcaşiu, „apele au stat umflate 4-5 ore, după care s-au retras”. Din câte se pare, problemele cu cele două pârâie apar în fiecare an la Târnova. „Există un proiect de regularizare a celor două văi pe o lungime de 8 kilometri. Proiectul tehnic este gata şi se află pe masa Ministerului Mediului, sper că primim finanţare din bugetul pe anul 2010”, ne-a mărturisit primarul din Târnova, liberalul Florin Farcaşiu.
Sursa:
Observator.info