ANIMED, prima şi p?nă ?n prezent singura organizaţie din municipiul Arad pentru protecţia animalelor
06.01.2010
⋅ 0 comentarii
Claudiu Iosim şi Rodica Pintea sunt doi oameni într-adevăr speciali, care în ciuda obstacolelor au reuşit să realizeze ceva ce în Arad încă nu exista, dar de care era mare nevoie: au înfiinţat o organizaţie caritabilă pentru protecţia animalelor comunitare, mai exact a pisicilor şi câinilor vagabonzi, venindu-le în sprijin, atât din punct de vedere sufletesc, cât şi material.
Familia ANIMED Arad“ANIMED ARAD a fost înfiinţată în anul 2001 din iniţiativa a doi iubitori de animale, ing. dipl. Claudiu Iosim, preşedinte fondator, şi Rodica Pintea, vicepreşedinte fondator, în primul rând în vederea reducerii numărului de animale comunitare, iar în acest scop derulează un program de castrare a pisicilor şi câinilor fără „companioni umani”. Animalele ce urmează a fi castrate sunt luate de pe lângă curţi, blocuri şi firme şi sunt deparazitate intern şi extern. Animed oferă, de asemenea, asistenţă medicală pisicilor şi câinilor accidentaţi, bolnavi sau care au căzut victime ale violenţei umane. De asemenea, familia ANIMED oferă spre adopţie pisici şi câini salvaţi, sănătoşi şi cu carnet de sănătate, deparazitaţi intern şi extern, vaccinaţi, castraţi şi microcipaţi la cerere. Adopţia poate fi făcută doar de către o persoană adultă şi responsabilă, pe baza cărţii de identitate, semnându-se un act prin care partea persoana adoptivă se obligă să-i ofere animalului adoptat dragoste, siguranţă, hrană şi asistenţă medicală. „Adopţia este gratuită, însă, desigur, o donaţie făcută de familia adoptivă este binevenită, ea venind în sprijinul achitării datoriilor la cabinetele medicale veterinare, cumpărării hranei pentru animale şi produselor necesare pentru oferirea asistenţei medicale”, explică Rodica Pintea. Donaţia nu este obligatorie şi este la alegerea persoanei adoptive, aceasta decide dacă doreşte sau nu să facă o donaţie şi tot ea stabileşte şi valoarea sumei donate. Majoritatea donaţiilor colectate sunt destinate acordării de asistenţă medicală şi îngrijirea animalelor salvate. Cea mai mare bucurie pentru familia ANIMED o reprezintă faptul când un animal, pisică sau câine, salvat de pe stradă, este adoptat de către o familie. „Salvarea unui animal în suferinţă, finalizată cu adopţia lui, înseamnă pentru noi împlinirea sufletească că merită să facem ceea ce facem”, spune Rodica Pintea.Fiind o asociaţie caritabilă, ANIMED funcţionează doar pe baza donaţiilor primite fie sub formă de bani prin donaţii în bani şi/sau direcţionarea a 2% din impozitul pe venit care trebuie depus finanţe sau trimis la sediul ANIMED în perioada ianuarie-15 mai 2010.
Animalele de rasă - la mai mare căutare decât cele comunitareCând vine vorba de adopţii, cele mai căutate animale sunt cele de rasă şi cele fără handicap fizic. Majoritatea vor ca pisica sau câinele lor să arate perfect. Un câine şchiop sau o pisică care şi-a pierdut un ochi, nu prea prezintă interes pentru viitoarea familie adoptivă. Rodica Pintea explică, însă, că: „Afecţiunea unui animal comunitar adoptat este mult mai mare faţă de membrii familiei din care face parte, deoarece are inteligenţa de a face comparaţie între prezent şi pericolele şi lipsurile vieţii anterioare adoptaţiei. Aş vrea să îndemn iubitorii de animale să aprecieze la fel de mult un câine sau o pisică de rasă comunitară, pentru că sunt capabili de aceeaşi loialitate şi afecţiune faţă de companionii lor umani, singura diferenţă fiind design-ul blăniţei. Aşa cum anatomic vorbind oamenii de pe orice continent sunt la fel, îi diferenţiază doar culoarea pielii, la fel pisicile şi câinii comunitari au aceeaşi anatomie în spatele blăniţei ca şi cele de rasă.”
Eutanasierea sau otrăvăirea animalelor comunitare nu este o soluţie pentru reducerea numărului lor, castrarea da!În România încă nu există o cultură în ceea ce priveşte castrarea câinilor şi pisicilor, poate şi pentru că multe persoane nu ştiu sau nu vor să înţeleagă că animalele nu se împerechează din plăcere, ci doar pentru perpetuarea speciei. De aceea, dacă vă castraţi câinele sau pisica, nu înseamnă că îi privaţi de această plăcere. Ba, mai mult, prin castrare contribuiţi la reducerea numărului de animale comunitare, ceea ce e foarte important, pentru că nu trebuie să uităm că ele au ajuns pe străzi tocmai din cauza noastră, a oamenilor. „Castrarea unui câine sau a unei pisici, indiferent dacă este de rasă sau comunitar, este foarte importantă, în primul rând pentru viaţa ei, pentru că prin castrare se exclude posibilitatea ca în viitor să dezvolte tumori, astfel prelungindu-i viaţa, iar faptul că nu se mai poate reproduce duce la reducerea suferinţei de pe străzi prin accidente, otrăviri, boli, maltratări etc. Şi implicit la reducerea numărului de animale comunitare”, explică Rodica Pintea.
Cazul impresionant al unui câine salvat din mijlocul Mureşului îngheţatAsociaţia primeşte de multe ori apeluri pentru a salva o pisică sau un câine din tot felul de situaţii dificile. Indiferent dacă a rămas blocat pe undeva, a fost găsit rănit pe stradă sau a fost maltratat, ANIMED este gata oricând să intervină. Cazul care a impresionat-o cel mai mult pe Rodica Pintea, vicepreşedinte ANIMED, a fost cel al unui câine pe care fiul său, Claudiu Iosim, l-a salvat din apele îngheţate ale Mureşului. “În data de 22 ianuarie 2009, noaptea, la ora 23:00, am primit un apel de la un tânăr student care ne-a solicitat să intervenim pentru un câine de rasă care se afla în mijlocul Mureşului, înconjurat de gheaţă, urlând sfâşietor, abia ţinându-se cu labele din faţă de gheaţă”, îşi aduce aminte Rodica Pintea. În urma apelului, echipa Animed s-a deplasat de urgenţă la faţa locului unde zărind câinele disperat, Claudiu Iosim nu a avut altă variantă decât să se aproprie de el pas cu pas, cu frica însă că gheaţa de sub el ar putea ceda în orice moment. Când a ajuns la câine, Claudiu a încercat să-l apuce de cele două lăbuţe, dar acesta din cauza fricii şi a şocului suferit, a vrut să-l muşte. Pentru a-l putea salva, Claudiu şi-a scos şiretul de la un adidas, a legat botul câinelui şi traversând pe întuneric Mureşul îngheţat, a reuşit să ajungă cu el înapoi la mal, punându-şi în pericol propria-i viaţă, pentru a-i da o mână de ajutor animalului în agonie. Deşi dificilă şi extrem de riscantă, operaţiunea de salvare nu a durat, la ora 23:30 echipa deja fiind pe drumul înspre sediul Animed, unde câinelui i s-a oferit primul ajutor. Norocul a fost că blana câinelui a fost atât de deasă, încât deşi nu se ştie de cât timp a stat în apele îngheţate ale Mureşului, a împiedicat ca apa să-i ajungă la piele şi astfel câinele nu a intrat în şoc hipotermic. Patru zile după ce a fost salvat, şi-a regăsit familia dintr-o pură întâmplare. Familia Răzăilă din Arad îşi căuta cu disperare câinele de aproximativ o lună, când la sugestia unui prieten, şi-au încercat norocul şi la Animed. Rodica Pintea îşi aduce aminte vizibil emoţionată, dar cu zâmbetul pe buze de „reacţia reciprocă de bucuria regăsirii dintre câine şi companionii săi la care am asistat cu lacrimi în ochi. După ce şi-a arătat bucuria faţă de familia regăsită, lătrând şi dând fericit din coadă, câinele s-a întors cu faţa la noi şi a sărit cu labele pe noi, după care s-a întors cu faţa din nou la familie şi tot aşa. Am înţeles din gestul câinelui faptul că ne-a mulţumit pentru că i-am acordat o a doua şansă la viaţă şi dragoste. Tocmai acest lucru este firul roşu care ne dă putere şi tărie ca de opt ani şi jumătate să ne străduim să facem tot ce este omeneşte posibil, să redăm oricărui animal aflat într-o situaţie de limită a doua şansă la viaţă şi la dragoste”, mărturiseşte Rodica.
Şi-au sacrificat casa şi timpul liber pentru a ajuta animalele, deoarece le pasă!Din dorinţa de a nu mai vedea atâta suferinţă pe străzi în rândul animalelor, Rodica Pintea şi Claudiu Iosim şi-au sacrificat timpul liber şi propria lor casă pentru a oferi un adăpost numai acelor pisici şi câini comunitari, maltrataţi sau victime ale accidentelor sau violenţei umane, care nu s-ar mai descurca pe străzi.În ciuda cazurilor dure (accidente, boli, violenţă umană), familia ANIMED găseşte întotdeauna puterea de a continua să salveze animale comunitare, fiind câteodată singura speranţă a acestora. „Împreună cu fiul meu, suntem doi oameni obişnuiţi care iubesc animalele. Ceea ce ne deosebeşte de restul iubitorilor de animale este faptul că ne pasă atât de mult, încât am decis să ne implicăm total, sacrificându-ne locuinţa şi timpul liber. Sunt nenumărate cazuri dure, brutale care te afectează sufleteşte atât de mult încât ai impresia că nu mai poţi merge mai departe. Dar în următorul moment conştientizezi că dacă renunţi, şansele altor animale aflate pe muchie de cuţit, dispar”, spune Rodica Pintea.
Apel către arădenii care doresc să ajute familia ANIMED Vicepreşedintele ANIMED, Rodica Pintea, face un apel către toţi iubitorii de animale şi nu numai care doresc să-i sprijine în activitatea lor: „Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi ne-au sprijinit activitatea în cei opt ani şi jumătate de la înfiinţare şi până în prezent, persoane fizice şi juridice, şi sperăm în continuare pe suportul lor pentru că e degeaba disponibilitatea noastră sufletească şi fizică pentru a ajuta animalele aflate în suferinţă sau reducerea numărului de animale comunitare de pe străzi prin controlul reproducerii (castrării) dacă nu avem bani pentru achitarea facurilor, benzinei, datoriilor la cabinetele veterinare etc.” Cei interesaţi pot contacta familia ANIMED la sediul de pe str. Blanduziei nr. 3, de luni până sâmbătă, între ora 10 şi ora 18 sau la una din următoarele numere de telefon: 0766 581 545 - ing. dipl. Claudiu Iosim şi 0768 777 711 – Rodica Pintea, sau accesând site-ul: www. animed.ro.
Sursa:
Observator.info