?nvăţăm?ntul arădean răm?ne fără 322 de salariaţi
06.01.2010
⋅ 0 comentarii
Liderii federaţiilor sindicale din învăţământ au purtat, ieri, discuţii cu Daniel Funeriu, ministrul educaţiei pe margine Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 şi a unor măsuri propuse de acesta. Nemulţumirile sindicaliştilor nu au întârziat să apară, când au auzit măsurile propuse de ministru, preşedintele FSLI spunând că vor ataca Ordonaţa la Curtea Constituţională prin Avocatul Poporului.
Măsurile pentru diminuarea cheltuielilor cu personalul se referă la reducerea numărului angajaţilor în sistemul de învăţământ, la renunţarea la degrevarea de ore la clasă a directorilor şi directorilor adjuncţi precum şi comasarea unor clase. O modificare semnificativă şi incomodă pentru dascăli constă în reducerea numărului de posturi la nivel naţional cu 15.000. „Găsim aplicarea măsurilor propuse de ministru ca fiind incorecte. Prin legile date şi prin Ordonanţa 114 ne pierdem toate drepturile. Colegii noştri de la Bucureşti au fost prezenţi la discuţii şi sunt deschişi dezbaterilor, dar aşa ceva nu se poate. Ar trebui să aibă loc dezbateri la care să participe toată lumea - sindicalişti, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi abia apoi să se ia o decizie”, ne explică Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, filiala Arad.Daniel Funeriu a spus că niciuna dintre aceste măsuri nu va duce la o guvernare în afara legii, iar elevii nu vor avea de suferit „Vom avea în vedere interesul elevilor. Niciun elev să nu sufere. Trebuie să punem în aplicare această ordonanţă cu costuri sociale minimale.” Cu 322 de angajaţi mai puţin în judeţul AradInspectoratul Şcolar Judeţean Arad a întocmit deja un plan de măsuri, bazat pe mai multe criterii prin care să se facă reduceri de costuri. Deocamdată s-a prevăzut disponibilizarea unui număr de 322 de salariaţi, 313 fiind finanţaţi de către Consiliile Locale şi 9 de către Consiliul Judeţean Arad. Acestea nu sunt însă primele disponibilizări. La începutul anului şcolar curent au mai avut loc aproximativ 600 de disponibilizări la nivel de judeţ. Pentru a stabili cu exactitate măsurile finale, Mirela Aldescu, inspectorul şcolar general, se va întâlni zilele următoare, pe rând, cu toţi directorii unităţilor de învăţământ din judeţ. „În urma discuţiilor pe care le vom purta vom stabili cu exactitate care clase vor fi comasate şi dacă va fi cazul comasării unor şcoli. Vom avea în vedere şi aspecte referitoare la infrastructură pentru că nu putem desfiinţa o şcoală de la un sat pentru a aduce copiii la o şcoală din învecinătatea satului respectiv, dacă nu sunt condiţii de transport.”
Creşterea numărului de elevi pe clasă - reducerea dascălilorO soluţie pe care ministerul a văzut-o pentru reducerea personalului constă şi în creşterea numărului minim de elevi într-o clasă, de la 25 la 30. În anul 2010-2011 numărul minim de elevi în clasa a IX-a va fi de 30. Dascălii sunt revoltaţi vizavi de această hotărâre, spunând că şi cu 25-28 de elevi este uneori greu să lucrezi, dar cu 30-34 de elevi!?! O altă problemă invocată ar fi faptul că numărul elevilor a scăzut şi că nu ar fi un număr suficient pentru mai multe clase, în unele zone. Totuşi, sindicaliştii susţin că nu ar fi o soluţie agreată nici de ei nici de părinţi. „Nu cred că părinţilor le convine ca, copiii lor să înveţe într-o clasă cu 30 de elevi. Procesul de învăţare va fi mai greu. De aceea am spus că şi părinţii ar trebui consultaţi în acest sens”, ne explică Ieneşescu.
Directorii nu salută degrevarea orelor la claseÎn prezent, directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ predau între 4 şi 6 ore pe săptămâna la clasă, în funcţie de numărul de elevi din şcoală. Pentru a reduce unele posturi de dascăli s-a propus şi soluţia ca directorii să aibă din anul şcolar următor între 6 şi 12 ore pe săptămână. Directorii spun însă că ar fi destul de dificil, mai ales că au şi probleme ce ţin de funcţia pe care o ocupă şi uneori le este foarte greu să participe şi la cele 4 ore pe săptămână. „Nu am primit încă nicio notă de la minister în acest sens, însă ar fi destul de dificil, într-adevăr”, spune Mirela Aldescu. Maria Paşcalău, directorul Şcolii Generale nr.5 din Arad, crede că „Ar trebui adoptată o măsură diferenţiată, în funcţie de numărul de elevi din şcoală. Nu poţi să pui un director cu 900 de elevi să predea acelaşi număr de ore cu unul care are 400 de elevi. Sunt multe probleme de rezolvat şi de multe ori se intercalează cu orele din orar.”Andreea Vida, director la Şcoala Generală nr. 3, spune că predă 5 ore pe săptămână „de abia am timp să le ţin pentru că mai am şi alte probleme şi atribuţii. Nu cred că ar fi o soluţie degrevarea orelor la directori.” De aceeaşi părere este şi Monica Băltăreţu, directorul Colegiului Economic Arad: „Ca director ai foarte multe atribuţii şi intervin tot felul de probleme, care necesită rezolvare pe moment. Mi se pare mult să trebuiască să predăm şi la clasă, atâtea ore.”Discuţiile dintre ministrul educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor, pe bază măsurilor ce se impun în educaţie, vor continua în 12 ianuarie.
Sursa:
Observator.info