Stire

Reducerea consumului de produse tip fast-food a ?nceput ?n şcoli

07.01.2010 ⋅ 0 comentarii

Tentativa Ministerului Sănătăţii de a limita consumul preparatelor alimentare de tip fast-food a început încă din 2008 prin interzicerea comercializării unor produse în şcoli. Conform legii, proprietarii chioşcurilor din incinta unităţilor de învăţământ au trebuit să elimine de pe rafturi produse precum: prăjituri, bomboane şi acadele, alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi – hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, precum şi alimente cu conţinut mare de sare - chips-uri, biscuiţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate şi seminţe sărate. Totodată, pe lista interdicţiilor se află orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile sau minerale îmbuteliate. Ministerul a publicat doar lista produselor interzise însă a uitat să publice şi una cu cele permise, pentru ca vânzătorii să ştie cu ce să se aprovizioneze. La început comercianţii nu prea au luat în serios legea însă după ce au văzut că au loc o serie de controale de la Protecţia Consumatorului, treptat au început să vândă fructe, sucuri naturale, sau diferite produse de patiserie care se încadrează în caloriile acceptate. 
În chioşcurile din Arad se respectă prevederile impuseLa Arad, în şcolile unde funcţionează chioşcurile, precum Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, C.N. „Elena G. Birta”, Liceul Teoretic „Vasile Goldiş”, etc, vânzătorii ne-au explicat că au acordul şcolii în ceea ce priveşte produsele expuse şi că au dat ascultare listei publicate acum doi ani. „Am multe fructe, sucuri naturale din fructe dar şi diferite produse precum cornuri, biscuiţi care se încadrează în prevederile legii”, ne spune G.M., de la Liceul „Vasile Goldiş”. Şi directorul unităţii de învăţământ Eugen Bocăniciu ne-a spus acelaşi lucru – „La chioşcul nostru se găsesc produse care respectă prevederile legale, iar copiii le cumpără zilnic.”Directorul Liceului Pedagogic, Sorin Haiduc, ne-a explicat că nu există probleme cu produsele comercializate în incinta şcolii – „Copiii s-au obişnuit cu alimentele comercializate la chioşc. Unii îşi mai pun mâncare de acasă, alţii îşi cumpără de aici, produse conforme cu prevederile impuse.” Copiii ne-au spus şi ei că aproape zilnic consumă fructe pentru că ştiu că sunt foarte sănătoase, iar uneori îşi mai cumpără şi cornuri sau diferite produse comercializate la chioşc. Producătorii au alimentat chioşcurile cu diferite preparate precum sunt cornurile cu ciocolată, la un gramaj mai mic pentru a se încadra în numărul de calorii. „De obicei îmi cumpăr de aici ceva de mâncare. Sunt tot felul de produse ok. Îmi plac şi chipsurile însă nu sunt prea sănătoase să le consumăm în exces. De obicei mai mănânc acasă chipsuri”, ne spune un elev. Lorena Barbă, directorul coordonator al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad, spune că „Avem tematici de control în unităţile de învăţământ, atât pentru chioşcuri cât şi pentru programul Laptele şi Cornul. Nu am primit reclamaţii şi de obicei se respectă prevederile legale.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/