Stire
?nvăţătorii se tem că nu vor fi ?ncadraţi ?n grila de salarizare la nivel de profesori
22.01.2010
⋅ 0 comentarii
Acum câteva zile, Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România, Arad, ne informa că educatorii şi învăţătorii care au absolvit licee pedagogice precum şi studii superioare în domeniu vor fi plătiţi după nivelul profesorilor de gimnaziu (cu studii superioare). Totuşi aplicarea acestei măsuri s-ar putea să nu se mai realizeze.
Preşedintele Asociaţiei nu mai este însă la fel de optimist vizavi de prevederile legii - „Fără a fi confirmate, circulă zvonuri că unii neprieteni ai cadrelor didactice din învăţământul primar şi preşcolar ar căuta să nu plătească la nivel de profesor S (n.r. profesor de gimnaziu) pe cei încadraţi în noile funcţii punându-le condiţii suplimentare discriminatorii şi că s-ar interpreta nelegal şi restrictiv prin neîncadrarea ca profesori în învăţământul primar şi preşcolar a tuturor absolvenţilor de studii superioare cu liceu pedagogic la bază. Necorelând prevederi din acelaşi text legal, necorelând prevederile legii noi cu alte acte legale în vigoare şi necâutând să aplice voinţa legiuitorului în cazul unor prevederi contradictorii ale textului legal, s-ar ajunge la discriminări în salarizare demne de teatrul absurdului încât ar fi mai slab salarizat cineva care are chiar de 3 ori mai mulţi ani de studii decât altul care predă la acelaşi nivel şcolar.”Viorel Dolha a dat drept exemplu o persoană publică – un secretar de stat de la Ministerul Educaţiei care are liceul pedagogic, licenţă în Ştiinţe Economice şi masterat în Management Educaţional (şi care a fost 10 ani învăţător, apoi inspector şcolar general şi formator) despre care spune că nu ar putea fi salarizat – în cazul că ar opta cândva din nou pentru ciclul primar - nici măcar cât un coleg de la o clasă paralelă care are doar liceul agricol şi 3 ani la ID în noua specializare. Dolha ne-a dat exemple de state care acordă salarii egale sau chiar mai mari învăţătorilor decât profesorilor din gimnaziu „Peru şi Coreea salarizează mai bine cadrele didactice din preşcolar şi primar faţă de cele din gimnaziu. Doar 4 - 5 state europene salarizează mai slab (cam cu 10%) pe cei din primar şi preşcolar faţă de cei din gimnaziu şi acestora Comisia Europeană prin documentele {SEC(2007) 931 SEC(2007)933} le recomandă la punctul 9 că «este foarte important să se asigure că cadrele didactice din învăţământul preşcolar şi primar sunt de înaltă calitate şi că acestea primesc sprijin social şi profesional la nivelul pe care îl necesită responsabilităţile lor».” Recomandările UE au fost implementate la noi prin prevederile Legii 387 şi ale Legii Educaţiei Naţionale încadrând ca profesori pe cei care fac dovada formală a oricăror studii superioare şi liceul pedagogic la bază sau după caz a modulului psihopedagogic. „Sperăm ca ordonatorii de credite să nu încalce voinţa Parlamentului şi Guvernului”, spune Viorel Dolha.
În 2015 România ar putea avea nevoie de peste 200.000 dascăliAsociaţia Învăţătorilor se arată uimită de un studiu făcut de ONU referitor la situaţia dascălilor din România „O ultimă bombă pe care nu îmi vine să o cred când o citesc pe site-ul ONU: «În România va fi penurie de cadre didactice până în 2015 şi România va avea nevoie de cele mai multe noi cadre didactice (239,000) până către 2015. Deci pe primul loc în lume la penuria de profesori! După noi la acest deficit estimat apar Congo (166,000), Uganda (95,000), Burkina Faso (81,000) şi Kenya (80,000) ». Nu ştiu ce a stat la baza estimărilor dar studiul este public, iar slaba salarizare este şi în opinia documentelor UE un motiv pentru «scurgerea de creiere» a cadrelor didactice cu performanţe de vârf spre posturi mai bine plătite. Sperăm să fie doar zvonuri că s-ar pregăti norme metodologice care să ne înscrie pe trendul Congo şi nu al UE şi SUA. Sperăm ca finanţiştii şi economiştii să sprijine ministerul educaţiei şi să nu îl oblige să ia măsuri împotriva trendului european. Poate şi acest colaj de citate din documente publice să îi facă să nu confirme zvonurile.”
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info