Stire

La Beliu se acordă un interes deosebit amenajării drumurilor, extinderii reţelei de apă dar şi aspectului comunei

01.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Primăria Beliu are planuri mari în acest an pentru dezvoltarea şi modernizarea zonei. Primarul din Beliu, Pavel Ţica, a depus mai multe proiecte în acest sens, iar altele se află în desfăşurare. Situată în zona de contact a Câmpiei Teuzului cu Dealurile Mărăuşului, pe râul Beliu, comuna are în componenţă satele Beliu, Beneşti, Bochia, Vasile Goldiş, Secaci şi Tăgădău.  Comuna se întinde pe o suprafaţă de 3.695 ha, iar la ultimul recensământ număra o populaţie de 3,320 de locuitori. 
Printre priorităţile Consiliului Local Beliu se numără asigurarea unui confort sporit tinerilor din comună. Astfel un accent important s-a pus pe starea unităţilor de învăţământ, dar şi a unor spaţii speciale pentru tineret. “Anul trecut am început lucrările la o sală de educaţie  fizică şi sport, care se ridică în apropierea Grupului Şcolar Beliu. Sala va fi construită la standarde europene şi este prevăzută cu o tribună de 150 de locuri. Aceasta poate fi folosită atât de elevi, cât şi de tinerii care vor să desfăşoare aici diferite sporturi. La şcoala din Beliu avem peste 500 de elevi care îşi vor putea desfăşura orele de sport în această sală”, ne explică Pavel Ţica. Sala de sport va fi gata la sfârşitul anului, iar primarul spune că aceasta va putea fi dată în folosinţă din semestrul doi al anului şcolar următor. În acest an se va da însă în folosinţă un teren de sport, cu gazon sintetic, modern şi spaţios, care va permite pe timp favorabil organizarea de competiţii sportive. 
Continuă lucrările la Grupul Şcolar BeliuÎn imobilul Grupului Şcolar din Beliu s-au realizat unele renovări încă din anul trecut pentru ca elevii să poată învăţa în condiţii optime. Anul acesta lucrările vor continua valoarea investiţiilor ridicându-se la 700.000 de euro. 
Se urmăreşte reabilitarea centrului civicÎncă de anul trecut Primăria a încercat să obţină finanţare pentru reabilitarea centrului civic. Printr-o Hotărâre de Guvern s-a distribuit, în decembrie, suma de 400 mii de lei pentru reabilitarea centrului civic şi pentru amenajarea de spaţii verzi pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi. “Vrem ca locuitorii comunei să beneficieze de cât mai multe condiţii. Un accent deosebit l-am pus pe înfăţişarea localităţii Beliu, reşedinţa de comună. Cu banii alocaţi vor amenaja un părculeţ şi vom reabilita centrul”, ne explică primarul Ţica. Un alt proiect câştigat de Primăria Beliu, care îi încântă pe localnici, este cel depus pe măsura 322 şi care prevede realizarea mai multor obiective importante. „Proiectul depus de noi pe Măsura 322 se va semna în această vară şi se ridică la o valaore de aproximativ 2,5 milioane de euro. Ne bucurăm că suntem printre comunele din judeţ care au avut proiecte eligibile. Cu siguranţă că după finalizarea acestuia, în anii următori, comuna noastră va fi mult mai atractivă”, explică edilul comunei. Proiectul câştigat de primărie prevede patru puncte. Cu banii primiţi se vor demara lucrările pentru introducerea reţelei de canalizare menajeră în comună şi se va amenaja inclusiv o staţie de epurare. Cum reţeaua de apă potabilă nu cuprinde întreaga comună, un alt punct al proiectului a presupus extinderea acesteia, pentru a beneficia de apă un număr cât mai mare de locuitori. „Tot pe acest proiect s-au prevăzut şi lucrările de reabilitare a Căminului Cultural din Beliu. Acesta este destul de vechi şi trebuia reabilitat. De asemenea vrem să îl dotăm cu cele necesare pentru ca oamenii să poată organiza acolo diferite evenimente”, ne lămureşte primarul.   Pentru ca elevii să aibă un loc pentru rezolvarea temelor dar şi pentru relaxare, pentru perioada în care părinţii sunt la serviciu, cu o parte din banii obţinuţi se va amenaja un centru „After School” în apropierea centrului comunei. 
Reţeaua de apă este în atenţia PrimărieiŞi în satele apărţinătoare de comună este nevoie de diferite lucrări pentru confortul locuitorilor. Printre cele mai importante se numără reţeaua de apă potabilă. Demersurile au început în localitatea Vasile Goldiş, unde s-au racordat deja peste 60 de familii la reţeua de apă. Următoarele sate incluse în lucrările de extindere a reţelei de apă sunt Tăgădău şi Beliu, acestea urmând să înceapă chia în acest an.  
Asfaltarea drumurilor comunale şi a străzilorAtât drumurile comunale cât şi cele judeţene au avut nevoie de reabilitări, fiind destul de degradate. Până acum s-a modernizat intersecţia drumurilor judeţene 792 A cu 793 B, unde s-a făcut un sens giratoriu, amenajat mai apoi cu plante. În lunile următoare se va realiza o licitaţie pentru execuţia lucrărilor de modernizare a străzilor principale din localităţile Vasile Goldiş şi Tăgădău. „Vom începe cu străzile principale care trebuie reabilitate. Vom încerca să pietruim şi celelalte străzi unde accesul este mai dificil”, spune Pavel Ţica.Într-un program de reabilitare a fost inclus şi podul de peste râul Crişul Alb care leagă comunele Beliu, Hăşmaş cu comuna din judeţul vecin, Bihor - Tinca.   
Muzeul şi biserica din lemn - o atracţie pentru turiştiPotenţialul turistic de care beneficiază comuna este destul de atractiv, atât pentru persoanele din judeţ, cât şi pentru cei din alte zone. Muzeul “Emil Lăzureanu” din Beliu se bucură de un număr bogat de sticlărie (glăjărie), etnografie - compusă din obiecte ceramice, textile, lemn, costume populare, arheologie, istorie şi ştiinţele naturii. De asemenea, un alt monument valoros ca obiectiv turistic este Biserica de lemn din satul Secaci construită în anul 1725. în incinta bisericii poate fi admirată şi colecţia de icoane pe sticlă. 

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/