Stire

Avocatul Poporului nu sesizează Curtea Constituţională pentru disponibilizările din ?nvăţăm?nt

04.02.2010 ⋅ 0 comentarii

Avocatul Poporului a decis că nu există motive pentru sesizarea Curţii Constituţionale asupra Ordonanţei de Guvern 114/2009 privind reducerea cu 15.000 a posturilor din învăţământ. Avocatul Poporului a fost sesizat în ianuarie de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, însă în răspunsul primit se precizează că problema poate fi rezolvată de către Parlament, în momentul în care va fi pusă în dezbatere.  Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) informează, prin Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Arad, că a primit răspuns de la Avocatul Poporului la petiţia prin care i-a solicitat să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor OUG 114/2009 conform cărora, începând din 1 septembrie 2010 se reduc 15.000 de posturi în învăţământ. „Suntem surprinşi de acest răspuns având în vedere că elaborarea acestei ordonanţe s-a făcut cu încălcarea normelor procedurale legale referitoare la obligativitatea consultării partenerilor de dialog social atunci când se emit astfel de acte normative”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea. Maria Buruc spune că dascălii îşi puseseră speranţa în Avocatul Poporului, că nu au vrut să recurgă la forme de protest – „Suntem dezamăgiţi de răspunsul primit de la Avocatul Poporului mai ales că acum suntem foarte îngrijoraţi în privinţa salariilor pe care cadrele didactice trebuie să le primească pentru luna ianuarie. Nu ştim dacă şi acestea vor fi diminuate cu 15% cum s-a întâmplat în decembrie. Noi nu am protestat prin pichetare, am vrut să alegem calea justiţiei.”
Ordonanţa trebuie discutată la nivel de ParlamentÎn informarea trimisă, Avocatul Poporului explică „În raport cu obiectul criticii de neconstituţionalitate formulate, reţinem că, în preambulul ordonanţei de urgenţă, caracterul de urgenţă este determinat de existenţa crizei economice, de impunerea luării unor măsuri pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România prin semnarea acordurilor de împrumut cu organismele financiare internaţionale, necesitatea adoptării în cel mai scurt timp a legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat, ca o condiţie sine qua non pentru menţinerea acordurilor cu organismele financiare internaţionale, acorduri ce ajută la diminuarea dezechilibrelor economice... Ordonanţa de urgenţă, ca act normativ ce permite Guvernului, sub controlul Parlamentului, să facă faţă unei situaţii extraordinare, se justifică prin necesitatea şi urgenţa reglementării acestei situaţii, care, datorită circumstanţelor sale, impune adoptarea de soluţii imediate în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public.... Pe cale de consecinţă, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art.115 alin. (5) din Constituţie stabileşte că «ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.» Astfel, Parlamentul are suficiente pârghii pentru rezolvarea eficientă a acestor probleme.”În acelaşi răspuns se precizează şi că persoanele interesate au posibilitatea să sesizeze instanţa judecătorească şi, în cadrul procesului să invoce excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor legale menţionate.
FSLI a solicitat ministerului elaborarea normelor de salarizareDeoarece în multe şcoli se pune problema modului de calculare a salariilor aferente lunii ianuarie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat Ministerului Educaţiei, printr-o adresă, elaborarea de urgenţă a unor norme metodologice de aplicare a Ordonanţei nr.1/2010, privind reîncadrarea în funcţii a unor categorii de funcţionari din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora.  Sindicaliştii susţin că interpretarea diferită a modului de aplicare a acesteia duce la discriminări în privinţa modului de calcul a salariilor angajaţilor din învăţământ, implicit la scăderea veniturilor acestora începând cu luna ianuarie 2010. FSLI atrage atenţia reprezentanţilor ministerului, precum şi Guvernului Boc, că nerezolvarea acestei probleme poate să conducă la izbucnirea unor conflicte spontane. Mai mult, FSLI a anunţat că va stabili un program al protestelor. „Suntem contrariaţi de modul în care se vor calcula salariile pentru prima lună a acestui an. Nimeni nu ştie exact ce şi cum trebuie să calculeze. Federaţia noastră a cerut aceste precizări ministerului pentru a nu exista mai apoi discuţii. De asemenea, ar putea avea loc unele conflicte spontane în momentul în care dascălii îşi vor vedea fluturaşul cu salariul”, ne explică Maria Buruc.

Sursa: Observator.info

Autor: (S.R.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/