Stire

Caz social mutat ?n casă de tip familial. Trei dintre copiii familiei Martin s-au ?mbolnăvit de bronşită astmatică de la umezeală

05.02.2010 ⋅ 0 comentarii

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut am publicat un material privitor la drama unei familii extrem de sărace cu 7 copii din Firiteaz (com. Şagu). Numeroasa familie stătea într-o casă mică oferită din inimă – fără chirie – de către o arădeancă inimoasă. În aceşti trei ani de găzduire s-au mai născut gemenele Jasmina şi Denisa şi băieţelul Iuliu-Alexandru. Povestea lor pleacă de undeva de sub podul de la Micălaca – spaţiu natural prin care rătăceau atunci – în vreme târzie de toamnă rece şi ploioasă - vreo patru copii şi doi părinţi... Georgeta Muntean, o femeie miloasă le-a oferit căsuţa ei din Firiteaz. Aşa a ajuns familia Martin Viorica (30 ani), Alexandru (38 ani) şi copiii într-o casă. Sărăcia însă nu a dispărut, dimpotrivă, s-a accentuat odată cu venirea a încă trei copii pe lume. Soartă, prostie, ignoranţă, onoarea de a fi mama atâtor suflete, nu ştii cum şi nici nu trebuie să caracterizezi mulţimea de glasuri de cristal care au umplut căsuţa cea modestă. Cu acest caz ne-am întâlnit în...ziar sub forma unui Apel Umanitar în care se descria pe scurt situaţia dificilă prin care trecea familia Martin. Ea, casnică, îngrijind de copii, el, fără servici, lucrând cu ziua, 7 copii şi nevoi maxime, de la căldura ce lipsea din casă până la pâinea cea de toate zilele. Am preluat apelul, am vorbit cu Viorica Martin şi am scris un scurt articol despre toate aceste probleme, despre groaza mamei în pragul de iarnă (grea, după cum se vede) – în faţa căreia 7 copii stau dezbrăcaţi, lipsiţi de hrană, îmbrăcăminte şi căldură.  La doar o lună de zile – caz rarisim – familia săracă avea să fie mutată, datorită ajutorului unor oameni cu adevărat creştini – într-o casă familială din Sântana, sat Cap. Alexa. Înainte de mutare, copiilor li s-au adus alimente, îmbrăcăminte şi medicamente. Binefăcătorii s-au interesat în amănunţime despre familia pe care aveau de gând să o ajute până la capăt. Cum era de aşteptat, nu au aflat numai lucruri bune; femeia era o fumătoare înrăită, deşi mamă excelentă şi foarte harnică, în timp ce bărbatul era „responsabil” cu timpul liber, neplăcându-i munca. După o muştruluială justificată – oamenilor li s-a pregătit o surpriză de proporţii, mutarea într-o casă superbă la Cap. Alexa. Jumătatea lunii noiembrie, deci exact la o lună după publicarea articolului – familia Martin avea să lase în urmă întreaga sărăcie şi mizerie, având parte de o locuinţă modernă, mese gustoase şi tot cea ce le trebuie pentru copii.
* * *Casa  familială se află în administrarea unui localnic pe nume Aurel Ardeu iar sponsorul celor două case de tip familial din localitate este germanul Wolfgang Kriesner. Acesta a şi venit la sfârşitul anului trecut pentru a aduce daruri şi ajutoare copiilor familiei proaspăt mutate dar şi celor din centrele de plasament din Sântana. Ce mai face acum familia Martin după aproape trei luni de la mutarea în casă nouă?! Bine şi nu prea. De ce – ne-a spus chiar mama copiilor, Viorica. „Sunt extrem de necăjită pentru că sunt în spital cu gemenele (9 luni) de o lună de zile, iar acum l-am internat şi pe băieţelul de 4 ani. Fetiţele au anemie foarte mare şi, în plus – au fost diagnosticate cu bronşită astmatică. La fel şi băiatul, după ce a tuşit continuu şi a făcut febră. Copiii nu au fost bolnavi niciodată, chiar dacă am stat în casă modestă şi sărăcie. Din păcate, acolo unde ne-am mutat este foarte frig şi umezeală. Tuşim din caza asta şi chiar nu vreau să mi se îmbolnăvească toţi copiii...” Viorica este extrem de îngrijorată şi amărâtă din cauza bolii copiilor. Într-adevăr, în toamna trecută arătau ca nişte mere roşii, zdraveni, frumoşi şi sănătoşi. „M-am lăsat eu de fiecare dată, n-am mâncat şi le-am dat lor – spune femeia recunoscută în sat ca o mamă leoaică pentru copiii ei „buni de pus în revista de frumuseţe”.Deşi rezolvat – cazul nu l-am considerat închis, aşa că vom vedea la faţa locului care este problema cu boala gemenelor şi a  băieţelului. Familia este monitorizată deci trebuie văzut ce se poate face pentru ca acea vilă familială să aibă mai multă căldură şi să scape de umezeală dacă aceasta este cauza îmbolnăvirii copiilor.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/