Politicul nu iese din calculul bugetar al judeţului pe 2010. Zero fonduri spre primari PSD şi PNL, cei mai mulţi bani spre primăriile din colegiul cel mai puternic al PDL la nivel de ţară
06.02.2010
⋅ 0 comentarii
Şapte localităţi nu primit o cotă parte din banii pe care îi împarte Consiliul Judeţean, din cotele defalcate din TVA şi impozitul de venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, cofinanţări sau alte proiecte. Şase dintre ele sunt conduse de primari PSD şi PNL (câte trei de fiecare partid), iar una singură de un primar PDL. Având în vedere proporţia coloraturii politice a primarilor din judeţul nostru, se poate constata la o primă privire că primarii PDL sunt în continuare favoriţii administraţiei judeţene. Ei au primit bani pentru proiectele lor, pe când alţi colegi de-ai lor trebuie să se descurce cu banii primiţi direct de la Direcţia Finanţelor Publice sau din sursele proprii. Din totalul sumelor pentru judeţul Arad, 80% sunt împărţiţi de Finanţe, conform unor criterii care ţin de numărul populaţiei, 20% fiind la dispoziţia Consiliului Judeţean. Parlamentarii PDL de Arad au încercat să obţină modificarea legii, în sensul ca 30% din totalul sumei să fie distribuită de la centrul judeţean. Unii primari sunt disperaţi, alţii indignaţi, cu toţii punându-şi speranţa în rectificări ulterioare. În acest timp, fericiţii din capul listei vorbesc despre proiectele pe care le vor putea duce la îndeplinire cu ajutorul banilor primţi conform judecăţii celor din Consiliul Judeţean Cei care nu s-au calificat...Gheorghe Burdan, Chişineu Criş:“Probabil am fost şterşi de pe hartă, ne-am mutat în judeţul Bihor sau la Bekescsaba. Dumnezeu să le dea sănătate la cei care au făcut asta, aşa cum se gândesc şi ei la locuitorii din Chişineu Criş sau Nădab. Oricare ar fi opţiunea politică, ar trebui să fie corecţi. Nu am ce să vorbesc cu cei de la mine din partid, să-şi bată gura de pomană? Nu procedează bine prin acest comportament, măcar de ochii lumii trebuia să ne dea ceva. Şi alimentele le-au dat ultimele, după alegerile prezidenţiale (zahărul şi făina de la Uniunea Europeană, n.r.). Soacra lui Nicolae Ioţcu este din Chişineu-Criş, eu îl stimez şi pe el şi pe Cristi Drăgan, probabil nu au văzut. Ulterior, primarul Burdan a revenit: „Mă gândesc să fac puţină grevă în faţă la CJA. Mi-au dat oamenii telefoane că noi de ce nu primim bani, cum ar fi să protestez în faţa Consiliului? Mă plimb pe acolo cu o lozincă. Şi aici trăiesc oameni, nu am înţeles care este gândirea.”
Ioan Bercea, Craiva: „Eu am documentaţie pentru realizarea unui teren multifuncţional la Chişlaca, am proiect pe măsura 3.2.2.. Proiectele sunt de bază, eu altceva nu comentez. Vă daţi seama că avem mare nevoie de orice finanţare, este greu să te zbaţi pentru proiecte, dar ele sunt viitorul”.
Ioan Jura, Socodor: „Probabil au considerat că noi nu avem proiecte. Eu am proiecte cam cât au trei comune la un loc, dar poate au spus că nu au aşa o importanţă. Am nevoie de bani, pentru că am cofinanţări la proiecte şi o grămadă de proiecte în evaluare. Cofinanţările sunt substanţiale iar pe unele programe şi cu finanţările sunt probleme”
Rovin Mariş, Şilindia: „Nu ştiu ce s-a întâmplat, am zis că merg să discut la Consiliul Judeţean. Avem mare nevoie de bani, avem buget să ne descurcăm la început, dar nu pe tot anul. Poate la rectificări să mai primim ceva. A fost o şedinţă când ni s-a spus că să nu ne supărăm dacă nu vom fi mulţumiţi cu banii, că vor mai fi rectificări. Nu sunt supărat, Consiliul Judeţean ne-a ajutat mult, nu putem spune că nu. Mai răbdăm, am făcut-o şi în alţi ani.”
Dan Ioan Şimon, Şimand: „Probabil Consiliul Judeţean a socotit că avem suficiente resurse proprii să ne descurcăm. Degeaba unii tot aşteaptă să intrăm în faliment, pentru că nu se va întâmpla asta. Ne vom descurca din cei 80% din echilibrare intraţi ieri şi din veniturile proprii. Este al doilea an la rând când nu ni se repartizează niciun leu.”
Marinel Jurjescu, Şiştarovăţ: „Ce să mai comentez, aşteptăm să vedem dacă suntem puşi la finanţare altfel. Nu pot să-mi explic, am făcut o cerere către Consiliul Judeţean pentru un drum comunal şi reparaţii la un cămin cultural. Noi suntem o comună mică, nu avem finanţare, nu suntem eligibili pentru proiecte. Facem acum un PUZ pentru locuri de casă.”
Ioan Crişan, Vladimirescu: „Nu este nicio noutate, aşa este în ultimii patru ani, zero lei şi zero bani. Nu ştiu altceva, eu spun doar faptele. Am făcut proiecte pe măsura 577 pentru două străzi, sperăm că la o rectificare, atunci vom primi şi noi bani”.
În pole position, pe oraşe şi comune...Petru Antal, Pecica: „Noi suntem mulţumiţi, am primit mai mult decât anul trecut, ne descurcăm. Din banii primiţi (1.170 mii lei din repartizări de la CJA,. n.r.), cu 200.000 de lei vom construi o hală agroalimentară, cu 150.000 de lei vom moderniza Casa de Cultură din Pecica, 338.600 de lei îi vom folosi pentru construirea unei noi baze sportive cu o clădire şi un teren multifuncţional. Alţi 120.000 de lei îi vom folosi pentru amenajarea unor spaţii verzi în zona blocurilor IRIL, 241.000 de lei pentru reabilitarea clădirii Pompierilor, iar cu 150.000 vom pune gazon sintetic la terenul de lângă sala de sport, echipat deja cu gard şi nocturnă.”
Ilie Cheşa, Secusigiu: „Nu ştiu dacă eu sunt primul, ştiu că suntem o comună mare, cu 6284 locuitori şi avem dintre cele mai mari probleme. Avem 62 kilometri străzi interioare pentru care am făcut un proiect în valoare de un milion de euro, pentru pietruirea lor. L-am început în toamnă şi îl continuăm să nu rămână nicio stradă nepietruită. Avem patru cămine culturale, cel din Secusigiu trebuie reabilitat iar în Sânpetru German trebuie construit unul nou, pentru că cel vechi are 150 ani. Am făcut o expertiză care a spus că nu are rost să mai investim în el, îl vom trage mai spre centrul satului. Mai trebuie să plătim şi pentru reabilitarea iluminatului public, timp de şase ani.”
Nicolae Selejan, Felnac: „Avem proiecte de anul trecut, sunt bani care trebuie plătiţi pentru ce s-a început atunci. Din 635 mii cât primim, 435 mii avem datorii pentru asfaltări şi pentru terenurile de baschet şi tenis de câmp finalizate în 2009. Sunt investiţii multe, şi dacă mi-ar da 100 de miliarde, aş şti ce să fac cu ei.”
Ce spune un oficial al CJA„Azi am avut discuţii cu mai mulţi primari, chiar cu domnul primar de la Chişineu Criş. Acele localităţi poate nu au proiecte, primarii au înţeles, dacă nu sunt prinşi pe 20% vor primi bani prin alte măsuri. În fiecare an apar aceste acuze de împărţire politică , nu se poate ţine în aşa mare măsură cont de factorul politic, dar peste 50% din localităţi sunt conduse de primari PDL, după cum au votat cetăţenii”, a spus Cristian Drăgan, unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Arad.
Sursa:
Observator.info