Stire

Aurelia Bobocel ? o viaţă dedicată picturii pe sticlă, un vis pe cale să devină realitate ? Şcoală de Pictură la Arad

11.02.2010 ⋅ 0 comentarii

După ce a intrat în Cartea Recordurilor din Londra (Guinness Book of Records Londra) în 2004, pentru cea mai mare pictură pe sticlă, Aurelia Bobocel, figurează în ediţia din acest an a „Dicţionarului Enciclopedic a personalităţilor române”, volumul 38 şi intitulat „Personalităţile române şi faptele lor”, lucrare apărută la Iaşi. Dicţionarul va fi difuzat în diferite ţări din lume.
Aurelia Bobocel este una dintre cele mai cunoscute artiste din ţară, de-a lungul vieţii realizând peste 800 de picturi pe sticlă încălzită. „Am foarte multe lucrări. Deja le-am şi pierdut numărul. 523 au fost numărate de Comisia de Metrologie din România, când am fost declarată «Pictorul, în viaţă, cu cele mai multe lucrări pe sticlă arsă». De atunci am mai pictat foarte mult”, ne explică Aurelia Bobocel. Artista este pasionată de pictură încă din copilărie. S-a născut la Timişoara, în aprilie 1938, însă s-a stabilit la Arad. Inginer agronom de meserie, cu specialitatea zootehnie Aurelia Bobocel a dat examene de diferenţă devenind astfel profesor de microbiologie şi psihologie în Arad. S-a căsătorit încă din facultate şi are trei copii şi patru nepoţi. A ştiut însă întotdeauna să îşi facă timp pentru a picta. „Nu pot să spun că este o pasiune. Este mult mai mult de atât. E ceva care nu te lasă să te simţi bine dacă nu pictezi. După ce m-am căsătorit şi am născut copiii a trebuit să îmi gestionez timpul între ei şi pictura pe sticlă. Veneam de la serviciu, îmi făceam treburile gospodăreşti iar noaptea, ore în şir stăteam în atelier şi pictam. Nu este zi în care să nu pictez. Nu am plecat nici în concediu, toată viaţa mi-am dedicat-o picturii”, ne povesteşte doamna Bobocel.  
„Cina cea de taină” – cea mai mare pictură pe sticlăÎn anul 2004 Aurelia Bobocel a intrat în Cartea Recordurilor din Londra pentru pictura unei icoane pe sticlă reprezentând „Cina cea de taină”. Lucrarea are dimensiuni impresionante – doi metri lungime şi 1,08 metri înălţime. O lucrare cu acelaşi titlu, însă de dimensiuni puţin mai mici – 2 m/0,65 m, a fost premiată şi de către Cartea Recordurilor a Televiziunii Române. De ani de zile, artista este prezentă cu lucrările sale la expoziţii, atât pe plan local cât şi internaţional. Astfel picturile pe sticlă au fost expuse în Polonia, Franţa, Austria, Bulgaria, Canada, Olanda şi India. În ţară a expus în Arad – sala Clio, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Timişoara, Bucureşti. Banii obţinuţi de d-na Bobocel au fost folosiţi în scopuri caritabile, pentru ajutorarea sărmanilor.   
Un mod unic de pictură, talent şi dăruireAurelia Bobocel foloseşte o tehnică unică pentru picturile ei. Acestea sunt făcute pe sticlă încălzită folosind metode unicate în combinaţia pigmenţilor utilizaţi, folosind osmiu, paladiu sau ruteniu. Sticla folosită este încălzită în funcţie de tema picturii. De exemplu dacă doreşte să evidenţieze un moment dureros, precum picturile „Isus cu coroană de spini”, „Cina cea de taină”, sticla este încălzită cu electricitate. În cazul unor tablouri precum „Moartea căprioarei”, „Mistreţul cu colţi de argint”, care îţi dau impresia de violenţă, zbucium, sticla este încălzită cu benzină. Pentru lucrările care induc o stare de calm, linişte – „Sf. Fecioară cu Isus”, „Fetiţa din vis” – încălzirea se face cu abur.  În colecţia sa, dna Bobocel se mândreşte şi cu câteva portrete, foarte interesante şi fidele originalului. 
Visul artistei – înfiinţarea unei şcoli de pictură în AradAurelia Bobocel va vernisa în martie o nouă expoziţie cu lucrările sale, în Sala Clio din Arad. Ea spune că banii pe care îi va câştiga din vânzarea lucrărilor vor fi folosiţi pentru a închiria un imobil în care să se desfăşoare o Şcoală de Pictură. Ea este foarte dezamăgită pentru că autorităţile locale abilitate nu se implică în asemenea proiecte. „Sunt foarte mulţi tineri talentaţi dar pe care nu are cine să îi îndrume. Pentru mine Cartea Recordurilor este un lucru fără importanţă dacă nu realizez ceva pe lângă. Şcoala de pictură este unul dintre cele mai mari obiective şi sunt sigură că voi reuşi, cu ajutorul colaboratorilor, să pun în practică acest vis”, spune d-na Bobocel. Şcoala de Pictură va fi gratuită, fiind destinată în special persoanelor defavorizate, care nu îşi permit să urmeze cursuri de specialitate.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/