Primarul Ioan Jura caută să obţină c?t mai multe finanţări pentru modernizarea comunei Socodor
15.02.2010
⋅ 0 comentarii
Consiliul Local Socodor a demarat diferite proiecte pentru a moderniza comuna, dar şi pentru a atrage tineretul în zonă. De la an la an se observă o serie de schimbări, în bine, cu care administraţia locală se mândreşte. Comuna are în administrare un singur sat – Socodor, la ultimul recensământ numărându-se 2.285 de locuitori, majoritatea fiind români (90%). Primarul comunei, Ioan Jura a avut în vedere, încă de la primul mandat, ca oamenilor să nu le lipsească nimic. A căutat să beneficieze de orice tip de finanţare posibilă pentru a îmbunătăţi infrastructura şi pentru a oferi localnicilor utilităţile necesare. Astfel, acum câţiva ani primăria a început un proiect pe Ordonanţa 7 care prevede extinderea sistemului de reţele de apă, staţie de captare proprie precum şi introducerea reţelei de canalizare dar şi realizarea unei staţii de epurare. Acum reţeaua de apă este finalizată în proporţie de 80% primarul sperând ca aceasta să fie gata cât mai curând. „Accesul la apă a fost unul dintre obiectivele principale. Tot pentru ca sătenii să aibă acces la utilităţi am depus un proiect pe Măsura 322 pentru introducerea canalizării”, ne explică primarul Ioan JuraUn alt proiect demarat de administraţia locală a constat în realizarea unui punct de colectare a deşeurilor reciclabile, în parteneriat cu localităţile Pilu, Vărşand, Şiclău şi Grăniceri. Proiectul denumit „Colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile Nord-Vest a Judeţului Arad” urmează să se finalizeze în acest an, fiind foarte util, deoarece gropile de depozitare a gunoiului menajer au fost închise.Tot cu finanţări obţinute prin Măsura 3.22 Primăria Socodor doreşte să modernizeze câteva străzi din comună, cele mai degradate, dar şi să realizeze lucrări de reparaţie şi întreţinere la Centrul de bătrâni. „Un alt proiect de importanţă majoră pentru comuna noastră este în parteneriat cu Ungaria şi denumit «Înlăturarea barierelor de tranzit dintre Socodor şi Ketegyhaza». Acesta este deocamdată în faza de evaluare. Şi în vederea împăduririi terenurilor degradate de pe raza comunei am semnat un contract care cuprinde împădurirea unei suprafeţe de 115 ha de teren şi se ridică la valoarea de 42 de miliarde de lei”, spune Jura.
Cultele religioase în atenţia administraţiei localeCa în fiecare an, cultele religioase din comună, beneficiază de fonduri pentru diferite lucrări necesare. La Biserica Ortodoxă s-au făcut anul trecut lucrări interioare, iar pentru acest an se intenţionează refacerea faţadei pentru a primi un aspect cât mai plăcut. Aici au existat probleme deoarece, acum câţiva ani, turla bisericii a fost smulsă în timpul unei furtuni. Cum aceasta trebuia refăcută, primăria a conceput un proiect mai amplu care prevedea şi reabilitarea interiorului – de la fresce până la pardoseală, ferestre şi uşi. „Ne preocupăm ca fiecare cult existent pe raza comunei să aibă toate cele necesare. Astfel consiliul local alocă, pentru fiecare biserică – ortodoxă, romano-catolică, penticostală, baptistă şi adventistă – fonduri în funcţie de necesităţi”, ne explică primarul. O problemă cu care s-a confruntat, anul trecut, Primăria din Socodor o reprezintă Căminul Cultural. Acesta nu se afla în proprietatea primăriei fiind pe terenul Parohiei Ortodoxe şi din această cauză nu s-au putut aloca fondurile necesare pentru realizarea unor lucrări de modernizare şi întreţinere. „Până la urmă am reuşit ca acesta să treacă în proprietatea administraţiei locale iar în acest an ne-am propus să alocăm fonduri pentru întreţinerea acestuia. La Căminul Cultural se pot organiza diferite evenimente săteşti precum nunţi, botezuri sau zile de naştere însă trebuie să facem unele lucrări”, spune Ioan Jura.
Fără şcoli comasate, desfiinţateDacă majoritatea comunelor din judeţ se confruntă cu comasarea/desfiinţarea unor structuri de învăţământ, despre Socodor se poate spune că este un caz fericit. Cum comuna este alcătuită dintr-un singur sat, aici nu funcţionează decât o Grădiniţă şi o Şcoală cu clasele I-VIII. Mai mult s-a început construcţia unei clădiri noi pentru Şcoala Generală, pe trei nivele şi cu mai multe corpuri de clădiri. Tot pentru elevi şi pentru tineretul din comună se construieşte o Bază sportivă modernă, lucrările finalizându-se la finele acestui an. „La noi nici nu a fost vorba de comasare cu o şcoală din altă localitate. Avem suficienţi copii iar cadrele didactice care lucrează în şcoală se încadrează în cifra cerută. Totul se încadrează în fişa de salarizare”, ne explică primarul. Reabilitarea drumurilor şi a podului peste Crişul AlbPentru a conferi comunei un aspect cât mai modern, primarul intenţionează să reabiliteze, în limita fondurilor, dar şi prin diferite finanţări câteva drumuri care se află într-o stare mai proastă. Totuşi asemenea lucrări au avut loc în fiecare an, prioritate acordându-se celor mai greu accesibile. Tot la acest capitol au fost necesare lucrări la Podul de peste râul Crişul Alb.
Serviciu de evidenţă a populaţiei, la SocodorPrimarul Jura este bucuros pentru că a reuşit să aducă la Socodor „Serviciul de evidenţă a populaţiei” care cuprinde localităţile Socodor, Pilu, Grăniceri şi Vărşand. Sediul în care Serviciul îşi desfăşoară activitatea este într-o clădire aproape de primărie fiind amenajat special pentru acest scop. Datorită Serviciului de Evidenţă a Populaţiei oamenii nu mai sunt nevoiţi să vină la Arad pentru a-şi face, reface cartea de identitate şi diferite alte acte. Comuna Socodor nu este foarte vizitată de către turişti. Pentru cei mai mulţi comuna este doar o zonă de tranzit, însă dacă te opreşti în acest sat sunt obiective interesante care pot fi vizitate. Printre acestea se numără rezervaţia naturală de soluri sărăturate (95 ha), valea Crişului Alb şi biserica “Buna Vestire” - monument de arhitectură datat din anul 1768.
Sursa:
Observator.info